Aftershave, de perfecte verzorging voor de geschoren huid.

Aftershave, een mooie finish voor je scheerritueel. Maar wat is een aftershave nu eigenlijk? Je hebt tegenwoordig aftershaves in vele verschillende geuren en types. In dit artikel ontdek je meer over wat een aftershave is, wat het doet en waarom je een aftershave gebruikt, zodat jij makkelijk je volgende aftershave uitkiest.

Aftershave


 

Inhoud:

 


 

Wat is een aftershave?

Een aftershave is een meestal vloeibaar middel dat je, zoals de naam al zegt, gebruikt na het scheren. Een aftershave zorgt ervoor dat de poriën van de geschoren huid weer dicht gaan, zodat scheerwondjes en scheerirritaties worden voorkomen. Ook voorkomt een aftershave roodheid en een branderig gevoel na het scheren. Buiten dat een het als een verzorging gebruikt kan worden, kan het ook als een parfum gebruikt worden. Tegenwoordig zijn aftershaves in bijna alle geuren die je maar kan bedenken verkrijgbaar. Ze zijn dus ook te gebruiken als een parfum.

 

Eigenschappen van Aftershave:

 • Scheerwondjes herstellen
 • De huid kalmeren
 • De poriën sluiten
 • De huid hydrateren
 • Een heerlijke geur meegeven

 


 

Geschiedenis van de aftershave


De aftershave is pas in de 18e eeuw uitgevonden. Vroeger werden de meeste baarden geschoren door barbiers. Ook waren de messen van die tijd nog niet zo goed en scherp als tegenwoordig. Het was daarom niet gek dat je na het scheren veel scheerwonden en een geïrriteerde huid had. In de 18e eeuw begonnen de barbieren in te zien dat de geschoren huid beter verzorgt moest worden. Daarom begonnen ze in het zuiden van Europa de geschoren huid te behandelen met een mix van spinnenwebben, olie en azijn. Even later begonnen de Hongaren te experimenteren met mixjes van geurwater, alcohol en lotion. Dit verspreidde zich snel over Europa. Rond 1770 was een behandeling van de huid na het scheren heel normaal en sinds die tijd zijn de aftershaves niet meer weg te denken uit onze scheerrituelen. Rond de jaren ‘80 begonnen de mensen ook de nadelen van het vele alcohol, waar de aftershaves uit bestonden, in te zien. Ze verbeterden het recept tot de aftershaves die we vandaag de dag kennen.

 


 

Verschillende typen Aftershave

Hoewel er eerst alleen maar aftershave lotions bestonden, bestaan er tegenwoordig ook aftershave balsems, - gels en – crèmes. Het verschil tussen deze aftershaves is minimaal en de keuze voor de juiste aftershave is tegenwoordig meer een kwestie van smaak. Vroeger was het verschil groter, omdat de lotions nog veel alcohol bevatte, wat de huid deed uitdrogen. Tegenwoordig zijn deze formules verbetert. Het type aftershave is nu dus puur persoonlijk.

 


 

Veel voorkomende geuren Aftershave

Een men's aftershave is een meestal vloeibaar middel dat je, zoals de naam al zegt, gebruikt na het scheren. Een aftershave zorgt ervoor dat de poriën van de geschoren huid weer dicht gaan, zodat scheerwondjes en scheerirritaties worden voorkomen. Ook voorkomt een aftershave roodheid en een branderig gevoel na het scheren. Buiten dat een het als een verzorging gebruikt kan worden, kan het ook als een parfum gebruikt worden. Tegenwoordig zijn aftershaves in bijna alle geuren die je maar kan bedenken verkrijgbaar. Ze zijn dus ook te gebruiken als een parfum.

 

 • Bay Rum, een mannelijke geur die bestaat uit een mix van rum en kruiden.
 • Menthol, een verfrissende mint-geur.
 • Sandalwood, een heerlijke klassieke geur.

 


 

Wat doet een Aftershave met de huid?

Na het scheren staan de poriën van de geschoren huid meer open dan gebruikelijk. Een aftershave bestaat daarom uit organische zuren en adstringerende stoffen, die de poriën van de huid weer samentrekken. Ook bevat aftershave ontsmettende stoffen, die scheerwondjes desinfecteert en een branderig gevoel na het scheren voorkomt.

 


 

Hoe gebruik je een Aftershave?

Nu je weet wat een aftershave is, wil je natuurlijk ook weten hoe je een aftershave moet gebruiken. Zoals de naam al zegt, gebruik je een aftershave na het scheren. Hieronder zie je de stappen die je moet uitvoeren om een aftershave aan te brengen.

 1. Neem een gepaste hoeveelheid aftershave in je hand. Voor een lotion geldt 3 tot 5 grote druppels en voor andere vormen aftershave een klein laagje.
 2. Verdeel deze aftershave over je handen.
 3. Breng de aftershave aan op de geschoren huid, doe dit met de scheerrichting mee om irritatie te voorkomen.
 4. Laat de aftershave intrekken.

Wanneer je een aftershave als een parfum gebruikt kun je het op je vingers aanbrengen en het op de huid ‘spetteren’ op de plaatsen waar je ook een normale parfum op zou brengen. (Op warme (achter oren, hals, pols) en koude (nek en borst) plekken)

 


 

Top 10 Aftershave

Nu je alles, van geschiedenis tot gebruik, over aftershaves weet kom het leukste gedeelte… een aftershave uitkiezen! Om de keuze nog wat makkelijker voor je te maken hebben we een lijstje van de top 10 populairste aftershaves voor je opgesteld:

 

 1. Lucky Tiger Aftershave & Face Tonic
 2. Floïd Aftershave Menthol - Vigoroso 400 ml
 3. Abbate Y La Mantia Aftershave Lotion - Isacco
 4. Saponificio Varesino Aftershave - 70th Anniversary
 5. Proraso Aftershave Balm - Wood and Spice
 6. Saponificio Varesino Aftershave - Cosmo
 7. The Goodfellas' Smile Aftershave - Chronos
 8. TFS Aftershave - Vecchia Torino - 100 ml
 9. Barber Mind Aftershave Balm
 10. Proraso Aftershave Lotion - Green Eucalyptus & Menthol 400 ml

 


 

Veelgestelde vragen over Aftershave

Q: Wat is het verschil tussen een aftershave en een eau de cologne, eau de toilette, eau de parfum en een parfum?
A: Het verschil hiertussen is de sterkte van de geur. Een parfum heeft een concentratie van 20-40% parfum. Een eau de parfum heeft een concentratie van 10-20% parfum. Een eau de toilette heeft een concentratie van 5-10% parfum. Een eau de cologne heeft een concentratie van 2-3% parfum. En een aftershave bevat een concentratie van 2-4% parfum.

Q: Hoe vaak gebruik je een aftershave?
A: Je gebruikt een aftershave na iedere scheerbeurt of iedere ochtend om een heerlijke, lichte geur bij je te dragen.