De Baard, de kroon op jouw mannelijkheid.

De laatste jaren lijken we te ontsnappen onder het marketing geweld van de bekende scheermesje-fabrikanten. De baard is doorgebroken bij het grotere publiek en van een trend is allang geen sprake meer. De baard is een onderdeel van een lifestyle geworden. De opkomst van baard-gerelateerde artikelen is enorm, hele gave kleine bedrijven springen met ambachtelijke producten in 't gat dat ontstaat naast de wereld van de scheerartikelen.

Wij nemen je in dit artikel mee in de wereld van de baardproducten en dan wel de koning van de baardproducten; Baard Olie

Na het lezen van dit artikel weet jij alles over dit product en waarom baard olie onmisbaar is voor baarddragend Nederland.

 

Alles over Baardolie

 


 

Inhoud:

 


 

Wat is baard olie?

Baard olie is een blend van natuurlijke oliën die speciaal zijn samengesteld om de baard en de onderliggende huid te verzorgen. Deze oliën hebben hydraterende & voedende eigenschappen, ze verzorgen de huid onder de baard en de baardharen.
Daarnaast zorgt een baard olie voor een mooie glans in de baard en geeft hij de baard een lekkere geur, zodat jouw baard er verzorgd uitziet, lekker ruikt en goed gezond is.

 

Eigenschappen van Baard Olie:

 • Verzorgt de baardharen en onderliggende huid
 • Stimuleert de groei
 • Geeft de baard glans
 • Voorkomt jeuk en baardroos
 • Voorziet de baard van een goede geur
 • Geeft je een goed excuus om een keer extra aan je baard te zitten.

 


 

Is baard olie nodig?

"Vroeger hadden ze toch ook geen baard olie, mijn lichaam is toch wel in staat om zichzelf te verzorgen?"

Absoluut, in de oertijd liepen er genoeg mannen rond met een baard en die hadden waarschijnlijk geen baard olie. Maar hebben we dan tegenwoordig ook geen baard olie nodig? Jawel, we hebben tegenwoordig wel een baard olie nodig. We douchen ons dagelijks, gebruiken shampoo en andere producten onder de douche, komen weinig buiten en zitten vaak in de droge lucht op een CV-gestookt kantoor of huiskamer.


Onze huid en onze baard staan tegenwoordig voor hele andere uitdagingen dan een duizend jaar geleden. Dus het zeker een must dat de huid en de baard goed verzorgd wordt met hydraterende en voedende ingrediënten om de belasting van ons dagelijks leven op te vangen. Daarnaast wil je gewoon dat die baard er een beetje verzorgd en gezond uit ziet.

 


 

Hoe gebruik je baard olie?

Baard olie is een zeer geconcentreerde vloeistof en je hebt maar enkele druppels nodig om de baard te verzorgen. Natuurlijk is het allemaal relatief want hoe langer jouw baard, hoe meer olie je nodig hebt. Essentieel in goede verzorging van de baard is de verdeling in de baard, een baardkam of een baardborstel is hierbij ideaal.

 

Gebruik fullsize Baard:

 1. Neem enkele druppels olie in je handen
 2. Verdeel deze over je handen en rub een beetje warm
 3. Begin onderin je baard bij de hals en werk vanaf de wortel omhoog
 4. Duw hierbij jouw baard omhoog en verdeel de olie door de baard tot in de punt
 5. Verdeel nu door de snor en de wangen en strijk de baard naar beneden in model
 6. Kam de baard nu in model en verdeel ze de olie door de baardharen

 

Gebruik beginnende Baard:

 1. Neem 2-3 druppels olie in je handen
 2. Verdeel deze over je vingers en rub een beetje warm
 3. Strijk de olie vanuit de hals en verdeel de olie over de baard.
 4. Pak als laatste de snor en strijk de rest van de baard in model.
 5. Borstel de baard door om de olie goed te verdelen en de baard in model te brengen.

 


 

Hoe vaak baardolie te gebruiken?

Baard olie gebruik je naar behoefte. Elk mens is verschillend en heeft een andere huid-, haartype en lengte van de baard. Baardolie is ook meer dan essentiële verzorging alleen, het geeft jouw baard ook een heerlijke geur en laat hem glanzen. We hebben mannen die altijd een flesje bij zich dragen om die baard elke moment van de dag goed te kunnen verzorgen, maar ook gasten die het alleen in het weekend gebruiken.

Ons advies is om de baardolie na elke douchebeurt of reiniging van de baard te gebruiken. Tijdens het douchen of reiniging van de huid verwijder je het huid-eigen talg en de olie uit de baard. Om te voorkomen dat de huid hierop gaat reageren en gevoelig wordt, kun je het beste direct de baard verzorgen met een goede olie. Deze olie brengt de vet- & vochthuishouding van de huid weer in balans en hiermee voorkom je jeuk en een 'ongezonde' baard.

 


 

Is baardolie de oplossing voor baard-jeuk?

Ja, maar ook nee. Baardjeuk is een zeer bekend fenomeen bij beginnende baarddragers. De baard is een paar dagen oud en hij begint extreem te jeuken, met als resultaat de in veel gevallen het scheermes erin wordt gezet. Dit is natuurlijk doodzonde!

Baardolie is hier niet direct de oplossing voor, maar helpt je zeker om deze paar dagen door te komen. Deze beginnersjeuk wordt veroorzaakt doordat de baardharen prikken in de huid en nog niet voldoende lengte hebben om vrij te komen van de huid. De baardharen schuren en prikken wat in de huid, die huid wordt hierdoor wat gevoelig en begint te jeuken.
Gelukkig zijn baardharen net sponsjes en worden ze tot 3x zo dik als ze vocht opnemen. Doordat ze dikker worden komen ze wat losser van de huid en prikken ze minder. Daarnaast wordt de huid voorzien van vocht en voedende ingrediënten uit de baardolie en hersteld deze beter. Dit zorgt ervoor dat de jeuk snel afneemt en zo goed als verdwijnt. Deze beginnersjeuk duurt vaak een aantal dagen en is daarna helemaal over, baardolie helpt je door deze tijd heen.

Baard-jeuk kan ook ontstaan bij langere baarden en kan zelfs samen gaan met een baard-roos. Vaak is de huid onder de baard dan zo droog dat deze gevoelig wordt en gaat jeuken. Doe je hier niets aan dan kan de huid gaan schilferen en ontstaat er een baardroos, waarbij je allemaal huidschilfers in jouw baard krijgt. Een goede vette baardolie helpt je hier zo weer van af, maar voorkomen is beter dan genezen.

 


 

Bevordert baard olie de baardgroei?

Ja en nee. Baard Olie is geen wondermiddel en zal geen baardharen laten groeien op plekken waar anders ook geen baardhaar groeit. Baardgroei is iets genetisch en valt zonder medische ingrepen weinig aan te bevorderen.

Een gezonde leefstijl helpt wel jouw baardgroei te bevorderen en daar is een goede baardverzorging onderdeel van. Dus JA, baardolie draagt wel bij aan baardgroei! Net als gezond eten, goede nachtrust, gezonde leefomgeving, etc.

 


 

Wat zit er in baard olie?

De betere Baard Oliën bestaan voor 100% uit natuurlijke oliën, soms zie je nog toevoegingen om te olie geur te geven, om de houdbaarheid te garanderen en om de oliën goed met elkaar te laten werken. Maar het overgrote gedeelte bestaat uit natuurlijke oliën. Deze oliën kunnen we onderverdelen in een Carriers en Essentiële oliën. 

 

Carrier Oliën

Dit zijn de dragende oliën van de Baard Olie en het grootste gedeelte van de Baard Olie bestaat uit deze oliën. De verhouding is ongeveer 90% Carrier en 10% Essentiële oliën, hoe meer essentiële oliën, hoe duurder de Baard Olie vaak is. Carriers hebben als taak de Essentiële Oliën te dragen en bevatten zelf verzorgende eigenschappen. Hieronder de meest voorkomende Carriers uitgelicht:

 • Jojoba Olie
 • Amandel Olie
 • Kokos Olie
 • Argan Olie
 • Castor Olie
 • Abrikozenpit Olie

 

Essentiële Oliën

Dit zijn de geurmakers en de oliën met hele specifieke eigenschappen in de Baard Olie. Een Baard Olie bevat meestal maar tussen de 5-10% Essentiële Oliën. Dit komt omdat deze oliën vele malen duurder zijn en je er maar een kleine beetje van nodig hebt voor de juist reactie. 100% Munt-olie is te heftig voor de huid en heeft niet het gewenste resultaat. Hieronder vind je de meeste gebruikte essentiële oliën en hun specifieke eigenschappen op de huid.

 • Bergamot - Helpt bij Stress
 • Cederhout - Verbetert de elasticiteit van de huid
 • Cypress - Verkwikkend
 • Citroen - Verkoelend
 • Eucalyptus - Goed voor de bloedcirculatie
 • Grapefruit - Stimulernd
 • Jasmijn - Erotiserend
 • Kamille - Huidherstellend
 • Kruidnagel - Verzachtend
 • Lavendel - Rustgevend
 • Lemongrass - Voedend en beschermend
 • Patchouli - Herstellend
 • Pepermunt - Verkoelend
 • Rozemarijn - Activerend
 • Sandelhout - Anti Aging
 • Tea Tree - Zuivert de huid
 • Vetiver - Ontspanned
 • Ylang Ylang - Erotiserend

 

 

 

Wat is een goede baard olie?

Een Baard Olie heeft veel eigenschappen die goed of juist minder goed kunnen zijn. Toch is deze vraag één van de meest gestelde bij beginnende baarddragers, daarom hebben wij een drietal oliën uitgelicht en wel op de volgende manier. Om een Baard Olie het predicaat 'goed' mee te geven hebben we gekeken naar een aantal eigenschappen;

 • Ingrediënten, kwaliteit en hoeveelheid natuurlijke oliën
 • Geur, complexiteit van geuren
 • Verpakking en uitstraling
 • Prijs

Aan de hand van deze 4 eigenschappen hebben we een drietal toppers bepaald.

 


 

Absolute topper:

koop oak beard care baardolie


OAK Beard Care Beard Oil

Deze jongens doen eigenlijk alles goed. De ingrediënten zijn van een prachtige kwaliteit. De olie is niet te dik en niet te vettig, daardoor gemakkelijk te verdelen in jouw baard. Geur is prachtig, zitten mooie geurnoten in die in jouw baard prachtig tot hun recht komen. De geur heeft hout-achtig noten gecombineerd met noten uit flora & fauna afgemaakt met de lichte frisheid van Limoen. De OAK Beard Care Beard Oil komt in een zwart glazen fles verpakt in een kartonnen 'barberpole' verpakking.


Prijs
: € 38,50
Bestel de OAK Beard Care Beard Oil in de shop

 

 


 

Allemans Vriend:

meest verkochte baardolie


Proraso Beard Oil - Wood & Spice


Prijs hoeft niet altijd alles te zeggen over het product. Neem nou deze Proraso Baard Olie - Wood & Spice, één van onze best verkopende producten en ook nog eens een mooie olie. De ingrediënten in de Baard Olie laten ons zien dat we met een prima kwaliteit te maken hebben. De geur is gewoon goed, mits je houd van een wat stevigere mannengeur met geurnoten uit Hout, Musk en Citrus. Voor de prijs hoef je het niet te laten, want voor een habbekrats heb je deze Baard Olie te pakken


Prijs
: € 10,90
Bestel de Proraso Baard Oil - Wood & Spice in de shop.

 

 


 

Unique Masterpiece:

goede baardolie


Oil Can Grooming Baard Olie - Blue Collar


Bij The Alpha Men houden we wel van die merken die het net even anders doen, zo ook Oil Can Grooming. Pak de kleinste oil-can die je kunt vinden en stop daar je baard olie in, uniek. De verpakking is prachtig, de geur is uniek en je ruikt de geur van verse tabak er gewoon doorheen. Kwaliteit van de geur en de viscositeit is prima van de olie. Een uniek stukje werk van Oil Can Grooming en als je op zoek bent naar iets anders dan het reguliere spul, sla je slag!


Prijs
: € 27,90
Bestel de Oil Can Grooming Beard Oil - Blue Collar in de shop.

 

 

 


 

Top 10 Baard Olie

Helemaal zeker over baardolie, maar nog niet over de keuze. We helpen je graag een beetje op weg en daarom hebben we deze top 10 samengesteld. De top 10 is samengesteld op basis van verkoopaantallen, views, ervaringen van onze klanten en populairiteit op het internet. 

 

 1. Proraso Baard Olie - Wood & Spice
 2. Oil Can Grooming Baard Olie - Iron Horse
 3. Suavecito Baard Olie - Whiskey Bar
 4. Bossman Jelly - Stagecoach
 5. Damn Good Soap Baard Olie - Original
 6. Mr Bear Family Baard Olie - Wilderness
 7. OAK Beard Care Baard Olie
 8. Captain Fawcett Baard Olie - Private Stock
 9. Mr Dutchman - Kneiter Olie
 10. Solomon's Baard Olie - Vanilla and Wood

We hebben in totaal ver over de 100 verschillende baardoliën in het assortiment. Dus zit die van jou hier niet bij, check dan de baardolie-pagina in onze shop. Je kunt de oliën daar filteren op geur, inhoud en prijs.

Check alle baardolie

 


 

Veelgestelde vragen over Baard Olie

Q: Hoe vaak per week gebruik je baardolie?
A: Naar behoefte, het kan meerdere keren per dag tot alleen in het weekend. Wij adviseren bij een volle baard dagelijks een baardolie te gebruiken

Q: Wat is de houdbaarheid van een baardolie?
A: Dit staat vermeldt op het etiket, met een geopend potje en dan 6m of 12m erbij. Dit betekend, na openen 12 maanden houdbaar. Staat dit niet op het etiket, houd dan 12 maanden na openen aan.