-32%
Bestseller
€15,95
€10,89
-32%
Bestseller
€15,95
€10,89
-31%
Bestseller
€15,95
€10,95
-31%
Bestseller
€15,95
€10,95
-35%
Uppercut Deluxe
€19,95
€12,95

Wat is baardolie?

Baardolie is een geconcentreerd product dat essentieel is voor de baardverzorging. De voornamelijk natuurlijke en voedende ingrediënten zorgen voor een uitstekende én noodzakelijke bescherming van de baard en je huid. Hierdoor ziet je baard er gezond, glanzend en eersteklas verzorgd uit. Baardolie bestaat vooral uit de basisbestanddelen arganolie, amandelolie, abrikozenolie en jojobaolie.

Daarnaast worden er meestal etherische componenten toegevoegd die een baardolie hun typische geur geven. Van licht vanille tot en met zwaardere rum en rokerige melanges.

Naast het voedende karakter van baardolie komen deze dus ook in verleidelijke baardolie geuren. Superieure geurloze baardolie is uiteraard ook verkrijgbaar. Er is veel keuze in diverse typen baardolie dus. Zo zijn er ook vloeibare en dikkere varianten beschikbaar in verschillende samenstellingen en met een verscheidenheid aan ingrediënten.

 

Waarom moet je een baardolie gebruiken?

Baardolie is een essentieel elixer die je baard tot leven wekt en vitaal houdt. Baardharen zijn namelijk anders van structuur dan de haren op je hoofd. De haartjes van je baard zijn stugger en droger van vorm. Een gezonde baard krijg je niet vanzelf. Dat komt doordat de huid je baardharen van minder voedende vetten voorziet dan de haren op de hoofdhuid. Vooral wanneer je een wat langere baard hebt, is de huid niet in staat om de lange baardharen met de juiste hoeveelheid lichaamseigen oliën te hydrateren. Vooral wanneer de baard ook nog eens vaak gewassen wordt. Hierdoor worden veel natuurlijke oliën en vetten uit de haren gewassen. Je huid kan hier gewoonweg niet tegen op produceren en raakt uitgedroogd. Wanneer je trouwens een baard wast doe dit dan uitsluitend met goede baardshampoos, en niet met huis, tuin en keuken shampoo dat niet speciaal voor een baard is ontwikkeld. Daar droogt de baard én huid sowieso van uit.

Gevolg: de huid wordt schilferig, waardoor je een jeukende baard kunt krijgen. Daarom is goede baardolie cruciaal. Een hoogwaardige baardolie voedt de huid en de baardharen, maar vult ook de noodzakelijke vetten weer aan. De baard en onderliggende huid worden hierdoor gehydrateerd en biedt zeer goede bescherming tegen bacteriën. Ook zorgt baardolie voor een mooie gezonde glans en voelbaar zachte baardharen.

 

Baardolie set

Wanneer je besluit om een baard te laten staan is het een uitgekiend plan om te starten met een excellente baardolie set. Het voordeel van bijvoorbeeld deze baardolie kit is dat je hiermee alle materialen in huis hebt om de baard tot in de puntjes te verzorgen. Deze uitstekende baardverzorging sets hebben wij zoals je ziet voor de korte, medium lange en lange baard.

 

Kort op een rij de redenen waarom natuurlijke baardolie onmisbaar is: 

  • Voorkomt droge en stugge baardharen
  • Geeft de baard glans en gezonde vorm
  • Hydrateert de baardharen en de onderliggende huid
  • Maakt de baardharen dikker, waardoor deze er voller uitziet
  • Kan de baard voorzien van een fantastische geur
  • Voorkomt baardroos

 

Wat zijn de verschillen tussen baardolie, baardbalsem en baardwax?

Naast baardolie is er ook baardbalsem en baardwax om de baard mee te onderhouden en in vorm te brengen. Maar wat zijn de verschillen? Baardbalsem en baardwax hebben namelijk significant andere eigenschappen dan baardolie. Baardolie is puur bedoeld om de huid en de haren te voeden zodat de baard door voldoende hydratatie er gezond, zacht en glanzend uitziet. Baardolie heeft overigens niet de eigenschappen om je baard te kunnen stylen. Een ambachtelijke baardbalsem/wax is dikker van substantie. Daarnaast heeft baardbalsem buiten werkzame oliën ook componenten als bijenwas, cacaoboter, kokosolie en sheaboter aan boord. Het is crèmig en makkelijk in te masseren. Hiermee kun je de baard niet alleen voeden, maar door de goede hold ook prima modelleren. Ben je opzoek naar nog meer hold om je baard te stylen, dan is baardwax kopen zeker een aanrader.

Baardbalsem is trouwens perfect te combineren met baardolie. Zorg dat je eerst de baardolie inbrengt en laat het 10 minuten inwerken. Daarna kun de baardbalsem inmasseren en de baard in model brengen. Er is overigens een grote collectie aan superieure baardbalsems verkrijgbaar. Met een baardwax kun je de baard overigens de meeste hold geven. Dat heeft te maken met het feit dat er voornamelijk bijenwas aan wordt toegevoegd. Een fijne baardwax is ook harder van materie. Hieraan heeft baardwax zijn stijfheid te danken. Qua voeding afgifte aan baard en huid heeft baardwax overigens het minst verzorgende karakter en is dus voornamelijk een product om de baard te stylen. Wanneer je baardolie en baardwax samen gebruikt kan het wel zo zijn dat je baard een iets mindere hold krijgt. We hebben in een artikel de verschillen tussen baardolie, baardbalsem en baardwax verder toegelicht.

 

Bij welke type baard gebruik je welke baardolie?

Van stoppelbaard tot en met de lange rijpe baard: baardolie is voor beide typen essentieel! Voor beide baardlengtes en volume is er een type olie die je daar het beste voor kunt gebruiken. Zo is er dunne(re) en dikke(re) baardolie verkrijgbaar. Dikkere baardolie is het meest geschikt voor de langere en dikke baard. Een dikkere baardolie hoef je meestal ook maar 1x per dag in volle baard in te masseren omdat deze meer geconcentreerd is en langer actief blijft. Daarnaast blijft de geur bij een dikke baardolie ook langer aanwezig. Probeer absoluut eens een hoogwaardige baardolie, bijvoorbeeld Percy Nobleman Premium Baardolie als je een lange volle baard hebt. Weldadigheid ten top.

Voor de korte baard of baard met dunne baardharen raden wij je aan om een dunne baardolie te gebruiken. Deze trekt namelijk sneller in de baard en de huid zonder dat je met een vettig gezicht én baard rondloopt. Te dikke baardolie heeft namelijk moeite om in de korte of dunne baard en huid te trekken. Een lange(re) baard heeft nu eenmaal meer oppervlakte om de dikke olie perfect te kunnen absorberen.

Er zijn uitstekende baardoliën verkrijgbaar om de haren én de huid op uitmuntende wijze te verzorgen. Voor de dunne of korte baard heeft deze perfecte baardolie een fabelachtig effect: een gezonde glans, zwoele geur en magnifieke hydratatie van de baardharen en huid.

 

Wat is dan het verschil tussen een dikke en een dunne baardolie?

Een hoogwaardige baardolie bevat ten minste voor 80% basis oliën. Een basisolie wordt gebruikt om alle essentiële oliën of geuroliën te verdunnen. Deze basisoliën zijn plantaardig zoals druivenpitolie, abrikozenpit, arganolie, jojoba of zoete amandel. Deze oliën zijn vetten die zijn samengesteld uit een mengsel van triglyceriden, ook wel: vetzuren. Vetzuren die verschillende voedende en hydraterende effecten hebben op onze huid en baardharen. Maar wat maakt een basisolie nu dik of dun? Welnu, het is afhankelijk van de bron van de olie waaraan vetzuren in die olie zijn opgenomen. Grotere vetzuren creëren een dikkere en langzaam bewegende olie zoals ricinusolie en jojoba-olie in vergelijking met kleinere vetmoleculen die een dunnere olie produceren, zoals zoete amandel en olijf.

Een baardolie die dikkere basisoliën zoals jojoba en castor bevat, betekent dat het gemakkelijk in de baard gemasseerd kan worden. De volumineuze baard heeft ook meer behoefte aan een dikkere baardolie. De baardharen blijven hierdoor langer smeuïg en voelt voelbaar zacht aan. Als je een dikke, dichte baard hebt, gebruik dan een dikkere baardolie. Vooral voorzien van ingrediënten zoals jojoba en castor oliën. Een dikkere baardolie zorgt voor een diepe hydratatie en houdt geuren langer vast. Als je een dunnere baard hebt, is een dunnere baardolie het beste alternatief omdat dit het snelst intrekt en je er geen overdadig vettige baard en huid aan overhoudt.

 

Hoe en wanneer gebruik je baardolie?

Masseer de baardolie liefst na het douchen op een drooggedepte baard. Een druppel of 5 volstaat meestal. Overigens worden er inmiddels veel baardoliën voorzien van een pomp of pipetje waarmee je makkelijk doseert. Masseer de olie in je baard en op je huid. Verdeel de olie zoveel mogelijk in de baard. Door een kwalitatief goede baardkam te gebruiken kun je de olie perfect in de baard verdelen. Natuurlijk zijn er diverse baardkammen én baardborstels verkrijgbaar. Check ons artikel 'Baardkam vs Baardborstel' waarin je precies kunt lezen welke kam of borstel perfect bij jouw type baard past. Overigens zijn de meeste baardoliën uitstekend voedend voor de gezichtshuid en dus ook prima om verder in de handen in te wrijven nadat de baard z’n beurtje gehad heeft. Zijn jouw knuisten ook meteen goed verzorgd. Wil je nou meer weten over hoe je baardolie moet gebruiken? In ons artikel 'Hoe gebruik je baardolie?' leggen we je het tot in de fijnste details uit.

 

Veel gestelde vragen over baardolie

 

Groeit de baard sneller door baardolie?

Nope. Je baard gaat niet sneller groeien door het gebruik van baardolie. Van baardbalsem en baardwax ook niet trouwens: een baardgroei olie waardoor je baard magisch sneller groeit, is een mythe. Met de juiste TLC kun je er juist wel voor zorgen dat de baard optimaal groeit en masculien, glanzend & gezond oogt. Baardolie kan in die zin dus wel een zeer gunstig effect hebben op je baardgroei. Puur door het voeden van de huid, haarzakjes en de baardharen zelf.

 

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een baardolie?

Waar je bij het uitzoeken van een kwalitatieve baardolie goed naar moet kijken zijn de ingrediënten. Staan op de eerste paar regels van de ingrediëntenlijst geen oliën dan kun het eigenlijk al links laten liggen. Een goede baardolie is zoveel mogelijk gemaakt van hoogwaardige natuurlijke ingrediënten zoals de zeer verzorgende arganolie.

 

Wat zijn de beste merken baardolie?

Er zijn uiteraard veel merken die baardolie in diverse kwaliteiten op de markt brengen. En er is uiteraard veel kaf tussen het koren. Neem bijvoorbeeld het topmerk Azbane baardolie, een uitmuntend product. Zij zijn de grootste producent en leverancier van arganolie uit Marokko. Dit type olie legt door de hoeveelheid vetzuren, vitamine E en antioxidanten een ultiem beschermlaagje op de baardharen waardoor ze juist soepel, zacht en een prachtige glans krijgen. De antioxidanten zorgen voor anti-aging en herstel van de huid.

Maar ook de zeer hoogwaardige Captain Fawcett baardolie is een eersteklas product met sublieme essentiële ingrediënten aan boord. Deze baardolie is gemaakt van verzorgende oliën met amandel en jojoba. De oliën verzorgen de haren van de baard en gaan uitdroging van de onderliggende huid tegen. Hierdoor voorkom je dat de huid gaat schilferen of irriteren.

Voordat je door de weelderige baardharen de baardoliën niet meer kunt zien geven we je hierbij onze top 10 van dé beste baardolie waar je gewoonweg niet omheen kunt. Stuk voor stuk iconen die ervoor zorg dragen dat je zonder irritatie een zeer gezond ogende korte, medium of lange baard kunt laten staan.

 

Waar is baardolie goed voor?

Wanneer je besluit om een korte of lange baard te laten staan is een superieure baardolie onmisbaar in jouw verzorgingsregime. Zonder een uitstekende baardolie blijft je baard namelijk gortdroog en voelt doods aan, als een dor vogelnest. Bijzonder oncomfortabel en dat zorgt ervoor dat je het mes er snel weer inzet. En dat is juist niet de bedoeling. Dus laat je een baard groeien? Dan kan deze én de huid eronder niet zonder superieure én natuurlijke baardolie!