BLACK FRIDAY DEALS | TOT 50% KORTING!
Winkelwagen
sluiten
Geen producten gevonden...
20 May 2021

Alles over geurnoten en hoe een parfum is opgebouwd

Net als muziek zijn parfums uit verschillende noten opgebouwd. Het onder de knie krijgen van wat geurnoten zijn en hoe ze werken, is de sleutel voor elke parfum liefhebber. Door geurnoten goed te begrijpen weet jij telkens weer de perfecte geur te vinden. Niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor je partner als je weet waar hij of zij van houdt. In dit artikel leggen wij jou alles uit over de verschillen tussen top-, hart- en basisnoten.

 

Wat zijn geurnoten in parfum?

Geurnoten zijn de verschillende geur laagjes in een parfum die samen bij elkaar een heerlijk geurend geheel vormen. Deze laagjes zijn opgesplitst in drie verschillende geurnoten. De topnoten, hartnoten en basisnoten. Samen creëren deze drie lagen een parfum waarvan de geur zich van begin tot eind blijft ontwikkelen als je hem draagt. Het zal je vast weleens opgevallen zijn dat een parfum niet de hele dag hetzelfde ruikt. Dit komt omdat elke laag gebaseerd is op de snelheid waarmee een geur vervliegt. Een goede parfumeur speelt dus als het ware met deze drie noten om een uniek compositie te creëren, net zoals een muzikant dit doet met muziek.  

 

Topnoten: de eerste indruk

De topnoten van een parfum worden ook wel openingsnoten genoemd en zorgen voor de eerste indruk. Zodra je een eau de parfum sprayt, opent deze met de topnoten. Deze laag is de lichtste van de drie geurnoten, maar wel de meest dominante geur in de eerste minuten tot ongeveer een uur. Topnoten bestaan dan ook uit de meest vluchtige moleculen in een parfum en blijven maar zeer tijdelijk hangen. Om een parfum dus goed te beoordelen kan je hem niet meteen in de eerste minuten beoordelen, want zou zomaar kunnen zijn dat de topnoten jou niet aanspreken maar dat het hart van een parfum precies is wat jij zoekt.

Typische topnoten zijn citroengeuren (bergamot, citroen, sinaasappel), licht fruit (appel, bramen, ananas) en groene/aromatische kruiden (basilicum, tijm, kardemom).

 

Hartnoten: het hart van een parfum

Wanneer de topnoten aan het verzachten zijn dienen de hartnoten zich aan. Deze laag geeft een parfum zijn karakter en vormt dan ook het hart van een parfum. Hartnoten zijn het belangrijkste element in een parfum, zij verlengen de frisheid van de topnoten en geven warmte aan de basisnoten. Het is dus niet zo gek dat deze laag zo’n 40-80% van de uiteindelijke geur bepaalt. Hartnoten houden doorgaans 4 tot 6 uur aan.Het hart van een parfum moet aangenaam en gebalanceerd zijn. 

Typische hartnoten zijn bloemen (jasmijn, roos en neroli) leer, tabak en kaneel.

 

Basisnoten: de ziel van een parfum

Basisnoten zijn de laatste laag in een parfum en geven een parfum warmte en diepte. Nadat alle andere geurnoten verdwenen zijn, kan je de basisnoten soms nog dagen blijven ruiken. Het is dan ook niet zo gek dat basisnoten de ziel van een parfum worden genoemd. Ze zorgen voor de herinnering aan een geur en het moment waarop je deze hebt gedragen. Basisnoten hebben de taak om een langdurige blijvende indruk te geven. Bijvoorbeeld toen jij je jas aan deed wanneer je net parfum had opgedaan en je de geur de volgende dag nog kunt ruiken.

Typische basisnoten zijn houtsoorten (sandelhout, oudh en cederhout), harsen (benzoïne, labdanum en mirre), amber, vanille en musk.

 

Geurfamilies

De combinatie van geurnoten bepaald in welke geurfamilie een parfum valt. Om de richting van een parfum te bepalen heeft een parfumeur de beschikking over 4 overkoepelende geurfamilies die zich onderscheiden in sub-geurfamilies. Zo kan bijvoorbeeld de oriëntaalse geurfamilie onderverdeelt worden in: bloemig oriëntaals (bloesem en zoete kruiden), zacht oriëntaals (wierook en amber) of houtig oriëntaals (sandelhout en patchoeli).

Oriental: kruidige warme geuren

Woody: houtachtige geuren

Fresh: frisse geuren

Floral: bloemige geuren

 

Geurfamilies

 

 

Een selectie van onze geuren

Om dit artikel af te sluiten hebben we een aantal van onze parfums voor jou geselecteerd. Onthoud; elke geur is uniek en aan de hand van de top-, hart en basisnoten kun jij de parfum vinden die het beste aansluit op jouw voorkeuren!

Acca Kappa 1869 - Eau de Parfum

Een klassiek-kruidige geurlijn met een mannelijke geur, die gekarakteriseerd wordt door de warme noten van Kardemom, Geranium, Viooltje, Iris, Leer, Amber en Vanille. Acca Kappa 1869 is een uitdrukking van mannelijkheid. Een uitdrukking die sterk is, exclusief en intiem.

Top: Kardamom, Geranium
Hart: Viooltjes, Iris, Leer, Laurier
Basis: Amber, Vanilla, Wierook, Vetiver, Cistus

Monte Cristo Deleggend Noir - Eau de Parfum

In deze donkere en sensuele geur van Montecristo mengen mysterieuze houttonen met de verleidelijke oriëntaalse noten. In het begin is daar de frisse lavendel en grapefruit gecombineerd met een vleugje van de kruidige Artemisia.

Top: grapefruit, lavendel, artemisia
Hart: tabak, kruiden, leer
Basis: Oud, cederhout, amber

Acqua dI Parma Colonia - Eau de Cologne

Colonia Eau de Cologne van Acqua di Parma is een tijdloze klassieker uit 1916. De samenstelling van deze iconische geur bestaat uit zonnige Siciliaanse citrusvruchten en een bloemenmelange van lavendel en damastroos. Warme houtnoten van vetiver, sandelhout en patchoeli vormen de basis van deze geur. 

Top: citroen, zoete sinaasappel, calabrische bergamot
Hart: lavendel, Bulgaarse roos, verbena, rozemarijn
Basis: vetiver, ssandelhout, patchoeli

 

Toppers van The Alpha Men

Lees meer
Lees meer
01 November 2022
Hoe gebruik ik pomade?
Lees meer