Winkelwagen
sluiten
Geen producten gevonden...
03 February 2021
Baard trimmen: alles wat je moet weten

Er zijn mannen die er op hun best uitzien met een wilde, onverzorgde baard die alle kanten opgaat. Als jij helemaal in je sas bent met zo’n natuurlijke oerbaard: more power to you! Voor het merendeel van de heren geldt echt dat af en toe de baard trimmen een netter, aantrekkelijker en praktisch resultaat geeft.

Dat luistert best nauw – een verkeerde uithaal kan al snel een paar weken van jouw baardgroei ongedaan maken. Wil je zeker weten dat je een topresultaat krijgt, maak de kans op ongelukken dan zo klein mogelijk en lees je in.

Als je weet wat je doet, kan je genieten van een symmetrische, perfect gekapte baard en sneller naar jouw beoogde eindresultaat toewerken. Lees hier in het kort hoe je je baard trimmen aanpakt!

 

baard trimmer

 

Voorbereiding op de trimbeurt

Je weet zelf wel hoeveel impact de conditie van je huid en je baardhaar heeft op knippen en scheren. Daarom ga je je gezicht eerst even voorbereiden.

De beste voorbereiding voor een goede trimbeurt is om eerst onder de douche te gaan. Dat zorgt ervoor dat je poriën wijd open komen te staan. Hierdoor wordt het scheren van je wangen en neklijn straks stukken eenvoudiger. Ook een stukje baardverzorging, bijvoorbeeld het behandelen van je baardhaar met baardshampoo, maakt het makkelijker om de haren te behandelen.

Na het douchen kan je vóór het scheren bovendien een vetvrije moisturizer gebruiken. Daardoor glijdt de baard trimmer of de schaar soepeler door het haar, zonder te blijven haken in uitgedroogde haren. Gebruik liever geen baardolie, omdat die de grip van je gereedschap op het haar vermindert.

 

beste baard trimmer

 

Je baard borstelen

Nu ga je je baard even lekker goed borstelen. Als alle haren min of meer dezelfde kant op wijzen krijg je een meer gebalanceerd resultaat en verloopt het knippen en trimmen makkelijker. Gebruik je een kam? Het beste gebruik je dan een houten of metalen kam, die de haren niet statisch maakt.

 

Je baard trimmen

Dan wordt het tijd om de trimmer erbij te pakken. Zet hem niet meteen op standje kaal, maar begin met een stand waarvan jij denkt dat die ongeveer even lang is als jouw baardhaar – en kijk wat voor effect je baard trimmen op deze stand heeft. Zo kan je inschatten hoeveel lengte de trimmer van je baard afhaalt.

De meeste mannen gebruiken een langere lengte op hun kin en een kortere op hun wangen. Zo maak je een natuurlijk, naar onder toe aflopend baardmodel. Welke stand je op je snorharen gebruikt, hangt af van het baardmodel waar je naartoe wilt werken.

Let even op als je een nieuwe baard trimmer gebruikt. De standen van elke trimmer zijn anders – als je standje 3 gebruikte bij je oude trimmer, kan je van een koude kermis terugkomen als je klakkeloos hetzelfde doet met je nieuwe apparaat.

 

baarschaar

 

Losse haren knippen

Waarvoor gebruik je die baardschaar nou? Om te beginnen om de onderkant van je snor netjes recht te krijgen. Dat is een klusje waarvoor je een goede beheersing nodig hebt – ga niet al te enthousiast aan de slag. Ook is een schaar meestal scherper dan een baard trimmer, zodat je snel de wiebelige haartjes op je bovenlip doormidden knipt.

De schaar gebruik je ook om haren die na de trimbeurt overblijven te knippen. Je weet wel, de exemplaren die erg gehecht zijn aan jouw gezicht, en ook na drie keer erover heen gaan niet ingekort willen worden. Geen punt – met de scherpe baardschaar geef je ze de persoonlijke aandacht waarom ze zitten te springen.

 

Je hals trimmen

Een nekbaardje is vaker een scheldwoord dan een gewilde baardstijl. Waarschijnlijk zal je de onderkant van je kin en je hals compleet kaal willen scheren. Hiervoor gebruik je een scheerapparaat of trimmer, of beter nog, een scheermes.

Een goede hoogte waarop je je baard onderaan afscheert, ligt tussen drie punten. Trek voor de spiegel in gedachten een ronde lijn die van oor tot oor loopt en een punt één tot drie vingers boven je adamsappel kruist. Natuurlijk hangt de precieze lijn af van het baardmodel dat je in gedachten hebt.

Scheer de onderkant van je baard voorzichtig en probeer die rechte lijn te creëren. Controleer regelmatig in de spiegel of je werk nog symmetrisch is – maar ga niet woest overcompenseren als je scheef gaat. Voor je het weet scheer je je baard af tot boven je kaaklijn, en dan is het huilen geblazen!

Je kan trouwens ook proberen om met de verschillende standen of opzetstukjes van je trimmer te spelen en een natuurlijke, geleidelijke overgang van je baard naar je kale hals te maken. Dat vereist wat oefening, maar kan een erg mooi resultaat geven. Wil je zo’n overgang erg graag, maar heb je niet de skills om hem zelf te maken? Dan is een tripje naar de barbier een aanrader!

 

hoe trim je een baard

 

Je wanglijn scheren

Niet alleen op je kin of hals leg je je baard aan banden. Ook op je wangen begrens je hem met een scheerbeurt. Daarvoor gebruik je dezelfde tools als voor je hals, dus een baard trimmer, scheerapparaat of mes met gel of schuim – wat voor jou het lekkerste werkt, daar moet je zelf achter komen.

Ook nu trek je een denkbeeldige lijn in de spiegel. Waar die ligt hangt weer af van het resultaat dat je voor ogen hebt. Scheer voorzichtig en maak die rechte of gebogen lijn. Ook hier geldt dat je kunt proberen om een overgang te maken met verschillende standen van je trimmer of scheerapparaat.

Heb je een natuurlijke wanglijn, waarbij de haren van zichzelf al een mooie lijn vormen? Dan kan je eventuele losse haren boven de lijn ook verwijderen met een pincet – dan duurt het langer voordat ze terugkomen dan bij een scheerbeurt. Dat is niet aan te raden als het meer om meer dan een paar haren gaat: dat wordt heel veel pijnlijk plukwerk.

 

baard shaper

 

Hoe gebruik je een baardshaper?

Je kent vast wel de geinige stukjes plastic of metaal met een kam eraan, die een barbier soms gebruikt om iemands baard bij te werken. Dat zijn baardshapers, en ze kunnen jou helpen om je baard netter en makkelijker in vorm te krijgen. Vooral voor de twee moeilijke klusjes hierboven (hals en wanglijn) kan een baardshaper een veel mooier resultaat geven, dan als je uit de losse pols aan de slag gaat.

Je kiest een baardshaper met een vorm die aansluit bij de door jouw gewenste baardlijn. Veel shapers hebben meerdere kanten, waardoor je ook nog eens kunt afwisselen als je baard verder uitgroeit. Houd de shaper met de ene hand op de goede plek, en gebruik je andere hand om de baard langs de shaper te trimmen.

 

De trimbeurt afronden

Na het trimmen verwijder je eerst losse haartjes uit de trimmer, zodat die je mesjes niet verder bot kunnen maken. Dan maak je de baardtrimmer gewoon schoon onder de warme kraan en laat je hem goed drogen. Haal eventuele opzetstukjes er eerst af.

Je baard kam je of veeg je met een zachte borstel schoon van losse haren. Door nog een keer te kammen of borstelen zie je ook of er haren uitsteken die je nog even met de schaar moet bijwerken.

Als laatste pleeg je nog wat huid- en baardverzorging. Je gezichtshuid breng je tot rust door hem met koud water te spoelen of te deppen. Dat sluit de poriën weer en voorkomt irritatie door de scherpe messen. Je kunt ook je huid (nogmaals) met een hydraterende crème behandelen om irritatie (de beruchte ‘barber’s rash) te voorkomen.

Je baard zorgvuldig inwrijven met baardolie is de kroon op een geslaagde trimbeurt. Daarmee geef je de gekortwiekte haren en de licht omgeploegde haarzakjes de voeding die ze nodig hebben. Bovendien maakt baardolie je haren soepeler, waardoor ze bij de volgende trimbeurt makkelijker te behandelen zijn.

 

Tip: zorg voor goed materiaal!

Je hebt je vast wel eens geschoren met een bot mes of scheerapparaat. Dan weet je hoe vervelend dat was en hoe veel moeite het kostte. Baardharen zijn gemaakt van keratine – hetzelfde materiaal waarvan je nagels zijn opgebouwd. Stevig spul dus.

Daarom is het erg belangrijk om scherpe scheerspullen te gebruiken voor het trimmen van de baard. Een goede schaar voor de baard blijft lang scherp. Dunne scheermessen en de messen van je trimmer blijven dat niet: ze slijten vrij snel, zeker als je je baard (bijna) dagelijks bijwerkt. De messen van de trimmer zou je zeker elk half jaar (liefst elke drie maanden) moeten vervangen. 

 

De beste baard trimmer

 

Baard trimmer van Black Label Grooming

Wil je een kwalitatief goede en makkelijke trimmer? Sinds kort is er de trimmer van Black Label Grooming, de shavekit 1.0. Een trimmer die gebruikt kan worden voor baard, hoofd en zelfs de ballen. De trimmer is 100% waterproof en kan dus zelfs onder de douche gebruikt worden. Tijdens het ontwerpen van dit scheerapparaat stond veiligheid op nummer 1, het scheerapparaat is daarom op je hele lichaam te gebruiken zonder dat deze scheerwondjes veroorzaakt. Deze trimmer is makkelijk op te laden met usb en heeft een stille maar krachtige motor. 

Hij is juist voor de baard makkelijk dagelijks te gebruiken omdat hij makkelijk schoon te houden is. Het pakket komt compleet met twee extra beschermers, oplader en een reinigingsborstel. Je kunt je baard trimmer op 4 verschillende standen zetten voor de gewenste lengte. 

 

Geïnspireerd geraakt? We hebben nog meer interessante items voor je geselecteerd:

Blog: Baard modellen en trends 2021

Blog: Stimuleer je baardgroei met deze 8 tips

Top 10 baard borstel

Top 10 baardshampoo

Top 10 baardolie 

 

Lees meer
Lees meer
Lees meer