Winkelwagen
sluiten
Geen producten gevonden...
06 September 2021

De ultieme haarverzorging routine guide voor mannen

Over het algemeen zijn wij heren Pietjes precies met betrekking tot de verzorging van onze haartjes. Vroeger waren we tevreden met een ‘gelletje’ van de supermarkt. Maar anno nu? Things changed like the weather. Daar over gesproken. Jouw kapsel heeft over het algemeen veel te lijden. Invloeden van buitenaf zoals: zon (UV-A), zee (zout), chloor (zwembad), luchtvervuiling zijn killing. Of 8 tot 10 uur ploeteren in een pedante kantoortuin met aftands klimaatbeheersingssysteem zijn belangrijke componenten die ook een aanslag plegen op jouw haar. En wat te denken als je elke dag een helm draagt. Als je 'm na een rit afzet vibreert er zo'n dode vetplant op het getergde hoofdje. Dus wil je het kapsel zo goed mogelijk beschermen én in vorm houden. Lijkt ons.

Gelukkig zijn er steeds meer producten om je haren (en hoofdhuid) mee te reinigen én te voeden. Materialen die steeds vaker uit 100% natuurlijke, biologische of vegan componenten bestaan. Winst: minder tot geen aanslag zijn op jouw gezondheid én het milieu. Toch mooie bijvangst! Hieronder leggen we je uit hoe je het beste jouw kapsel in de top shape kunt krijgen én houden.    

De juiste routine. Your new hair regime.

 

Hoe vaak moet je eigenlijk jouw haar wassen

Elke dag je haren met een shampoo wassen is niet de beste manier om het kapsel te onderhouden. Shampoo onttrekt namelijk de meest essentiële vetten die in jouw haren en follikels aanwezig zijn. Ook de hoofdhuid is niet blij wanneer er elke dag een dot shampoo in gewreven wordt. Natuurlijk sta je elke dag onder de douche of lig je misschien wel in bad. Dan is het écht niet nodig om élke keer jouw haren met een shampoo of conditioner in te masseren. Helemaal niet als je in het bezit bent van droog en broos haar. Be careful dus!

Jouw kapper/barber kan je precies vertellen wat voor type haar je hebt en hoe je hier het best mee om kunt gaan. En natuurlijk voel en zie je het zelf ook wel als het (gort) droog is. Maar met (erg) droog haar zou jij je haar maximaal 2x per week met shampoo of conditioner mogen wassen om het niet nog erger te beschadigen.

Resumé: Het haar dus maximaal 2x per week wassen met een hoogwaardige zachte en natuurlijke shampoo en/of conditioner. Zo behoud je de natuurlijke voedingstoffen en oliën die noodzakelijk zijn om het haar gezond te houden. 

 

Is het beter om heet of lauw water te gebruiken om je haren mee te wassen

Het is aan te bevelen je haar zoveel mogelijk met lauw/warm water te wassen. Als je namelijk de haren  (te) vaak met heet water wast treden er beschadigingen op. Het opent de haarschubben waardoor het haar dof, droog en poreus wordt. Heet water kan ook de haarvezels aantasten en zelfs de groei ervan beperken. Het beste kun je het haar naspoelen met koud(er) water zodat de haarschubben sluiten. Hierdoor blijft het glanzend én gezond. Voor de volledigheid puntsgewijs de nadelen van het wassen met heet water:

  • Haren kunnen poreus worden
  • Haarvezels worden aangetast en hierdoor minder snel of door beschadigingen helemaal niet meer groeien
  • Door het wassen met heet water verlies je essentiële natuurlijke oliën die juist bescherming biedt aan het haar en de wortel
  • Met te heet water uit de kraan loop je ook de kans je hoofdhuid te verbranden

Dus wanneer je jouw kapsel goed in vorm én gezond wilt houden is het van belang om heet water te vermijden en alleen met lauwwarm water aan de slag te gaan. Je haren zullen er je dankbaar voor zijn.

So let this be your new routine. Signor!

 

Hoe droog jij jouw haren het beste?

Normaal gesproken is het gebruik van een droge handdoek het meest voor de hand liggend.  Luchtig droogdeppen is dé beste manier om de haren te drogen. Niet als een wilde met de handdoek gaan kneden, wrijven of scrubben. Daar raken jouw haren én de follikels van in paniek en krenk je ze mee! Let op: ga nooit met een kam of borstel door nat haar. Hiermee beschadig je de haren tot in de vezels. Je breekt ze hier letterlijk mee af. Buiten het feit je de grote kans loopt de haren met wortel en al uit de hoofdhuid te trekken. Zo dun jij je kapseltje wel even lekker koninklijk uit. U bent gewaarschuwd.

Uiteraard zijn er ook mannen die na het droogdeppen van de haren met een föhn aan de slag gaan. Dat kan. Wanneer de haren handdoek droog zijn. Niet direct de föhn op kleddernat haar richten want dan ben je a: lekker lang bezig en b: kun je het haar ernstig beschadigen. Droogdeppen dus maestro. Zorg dat je de föhn op de laagst mogelijke temperatuurstand hebt staan. Met te grote hitte kun je het haar uiteraard ook fors beschadigen. Liefst zo koel mogelijk blazen. O ja, vergeet niet het opzetstuk mét borstel op de kop te monteren!

Laatste tip over föhnen: voordat je hiermee aan de slag gaat masseer dan wat arganolie in het haar, of gebruik een goede pre-styler. Deze vormt een coating die jouw haren beschermt tegen de warmte uit een föhn. 

 

Wat voor producten kun je het beste voor het wassen van jouw haar gebruiken

Probeer altijd een natuurlijke zachte shampoo te gebruiken. Met zo min mogelijk of liever helemaal geen chemische bestanddelen. Voor de zekerheid geven we je hieronder een aantal voorbeelden van shampoos met ingrediënten die je zeker zou moeten mijden:

  • Minerale oliën (parafinum liquidum, mineral oil of petrolatum)
  • SLS/SLES
  • Siliconen
  • Parabenen
  • Parfum

Uiteraard kun je op de verpakking checken of (één) van deze bovenstaande componenten onderdeel uitmaken van de shampoo of conditioner die je op dat moment in je handen hebt. Zo ja? Get rid of it! Hieronder vind je een aantal van onze natuurlijke shampoos met alleen de allerbeste ingrediënten voor een veilige en voedende haarverzorging. Uiteraard geldt dit ook voor hoogwaardige conditioners. Met deze producten weet je zeker dat je jouw haren optimaal reinigt en de juiste voeding aanbrengt zodat het kapsel er gezond en glazing uit ziet.

 

Tips: hoe houd jij je haar gezond

Laten we eerst starten met het werken aan de inwendige kant van het verhaal. Als je er een gezonde levensstijl op nahoudt zie je dat terug in jouw kapsel. Bad hairdays worden namelijk ‘ondersteunt’ door een slechte voedselconsumptie. Dus als jij in leven blijft door de inname van poedersoepen en plastic verpakte maaltijden die gaar zijn wanneer je de bel van de magnetron hoort rinkelen is dat niet de juiste routine. Een teveel aan E-nummers leiden niet tot een shiny hairdo. Zeg maar. Laat staan een goede gezondheid. Roken en (te veel) alcohol zijn ook van invloed op een gezonde bos met haar.

Zorg dus dat je voldoende water drinkt, zo’n 1.5 liter per dag en voldoende groente en fruit consumeert. Je kent de spreuk. Minimaal 2 ons van ieder! Wanneer jij over een krachtig glanzend kapsel beschikt zegt dat vaak ook iets over jouw slaapregime. Als je voldoende slaap pakt, minimaal 8 uur, zie je dat terug in de vorm van het haar. Je herinnert je vast nog die bad hairdays na een avond doorzakken?      

 

Hoe kan jij jouw kapsel het beste in model brengen

Een beetje man gebruikt premium pomades. Liefst homebrewed in small batches. Artisanaal. Uiteraard moet je daar wel het type haar voor hebben. Maar pomades en pastes zijn er in diverse uitvoeringen en holds. Zowel op water als op oliebasis. We zullen er zo een aantal voor je op een rijtje zetten. Subliem en hoogwaardige producten die niet alleen je haar in model brengen maar ook voeden tot aan de wortel!  Dit soort natuurlijke ambachtelijk gebrouwen hairstyling is wél even anders dan het ‘gelletje’ van de Super. Dat voel én ruik je!

Check in dit artikel een aantal homebrew’s en probeer er 1 uit. You Won’t Regret.

 

Bezoek de Barber!

Uiteraard is een bezoek aan de barber en heuse treat voor je kapsel. Een professional die ervoor zorgt dat de dode punten uit de haren geknipt worden. Deze vak entertainers zetten jouw coupe weer volledig in zijn kracht. Ga zeker één keer in de 4 tot 5 weken. Je zult zien dat het je haar goed doet. Tips & trips van de pro. 

Buiten het feit dat dat je in een stoere omgeving ‘with the boys’ dezelfde taal spreekt. Geen vrouwen om je heen onder van die droogkappen met een Privé voor de gepoederde neusjes. Met geleuter over het Koningshuis of de slechte nachtrust omdat de baby de hele nacht in een huilkramp heeft gelegen. Nope, als gentlemen onder elkaar een beetje glorieus mancaven’. Biertje of top espresso erbij. Done deal.    

Anyway, we hopen dat jij nu een stuk wijzer bent geworden en je voortaan als een echte PRO je haren verzorgt! Zonder compromissen. Jouw haar verdient het! 

Groetjes van je vrienden,

The Alpha Men. 

Lees meer
Lees meer
Lees meer