Hoe was je je haar op de juiste manier: praktische haartips voor mannen

Hoe was je je haar op de juiste manier: praktische haartips voor mannen

Je haar wassen. Het lijkt een koud kunstje. Toch is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Bijvoorbeeld met de shampoo en conditioner die je gebruikt, hoe je deze producten inzet en hoe vaak je ze toepast. In dit artikel vertellen we je alles over de werking van shampoo en conditioner en leggen we je uit waarom je beter kunt kiezen voor producten met natuurlijke ingrediënten en zo weinig mogelijk stoffen die je haar en hoofdhuid kunnen schaden. Aan het einde van het artikel vind je ons advies met daarin een aantal kwalitatief hoogwaardige producten.

Hoe werkt shampoo?

Een shampoo is er voor gemaakt om je haar te reinigen en daarbij vuil en natuurlijk haar vet - ook wel talg genoemd - uit je haar te verwijderen. Na het gebruik van de juiste shampoo zal je haar weer schoon en minder vet aanvoelen.

Soorten shampoo

Er zijn verschillende haartypes en haarcondities. Uiteraard zijn er daarom ook diverse soorten shampoos. We lichten de vijf belangrijkste soorten shampoos voor je uit.

Shampoos voor vet haar

  1. Gebruik geen shampoos die hydraterend, gladmakend of speciaal voor krullend haar zijn gemaakt. Deze shampoos voegen te veel vocht toe aan een toch al vette hoofdhuid.
  2. Zoek naar labels die volumeversterking of balancering vermelden. Deze shampoos zijn niet-hydraterend en zijn beter in het verwijderen van overtollige olie die de hoofdhuid vet maken.
  3. Een cleansing shampoo kan jouw beste vriend zijn als je een vette hoofdhuid hebt, maar pas op dat je deze niet te veel gebruikt. Het kan je hoofdhuid namelijk uitdrogen.

Shampoos voor droog haar

  1. Vermijd versterkende shampoos die volume geven. Deze producten kunnen jouw hoofdhuid ontdoen van vocht en met een droge hoofdhuid wil je dat graag voorkomen.
  2. Als je hoofdhuid maar een beetje droog is met weinig tot geen jeuk of schilfering, zoek dan naar shampoos die hydratatie bevorderend werken.
  3. Vermijd shampoos die sulfaten bevatten want deze schadelijke stoffen kunnen jouw haar en hoofdhuid erg uitdrogen.

Shampoos voor normaal haar

Met normaal haar kun je in principe elke shampoo gebruiken. Voor normaal haar zal een “elke dag” shampoo bijvoorbeeld ideaal zijn. Er zitten namelijk niet overmatig veel ingrediënten in verwerkt die droog, dun, vettig of haar met roos moeten bestrijden.

Shampoos voor dun haar

Ga op zoek naar een verdikkende shampoo. Actieve ingrediënten in een verdikkende shampoo zetten een dunne film op jouw haarlokken waardoor je haar er voller en gezonder uit zal gaan zien.

Shampoos voor haar met roos

Zorg voor een verzorgende anti roos shampoo. Zo’n shampoo verwijdert namelijk overtollige oliën, wat helpt om de gist niveaus op jouw hoofdhuid onder controle te houden en roos helpt te verminderen/verwijderen.

Hoe werkt conditioner?

Terwijl shampoo jouw haardos reinigt en overtollig talg en achterblijvende producten verwijdert, injecteert een conditioner jouw haar met een broodnodige vocht boost en sluit het de haarschubben af wat dan een beschermde werking heeft. Shampoo en conditioner vullen elkaar dan ook erg goed aan. Conditioner ontspant de haarvezel en verzacht jouw haar zodat het er beter uit zal gaan zien en voelen.

Het is niet nodig om een conditioner dagelijks te gebruiken, zo’n 1 a 2 keer per week is voldoende, tenzij je aan jouw haar merkt dat het meer verzorging nodig heeft.

Soorten conditioner

Er bestaan verschillende soorten conditioners die speciaal gemaakt zijn voor specifieke haartypes. Hieronder hebben wij er vier voor je uitgelicht.

Conditioner voor vet haar

Is jouw haar vettig? Dan heb je na het wassen met shampoo nog steeds de juiste hydratatie nodig. Gebruik bij vettig haar een conditioner die licht van gewicht is en hydraterende ingrediënten bevat om het haar te hydrateren, zonder bij te dragen aan extra vettigheid.

Conditioner voor droog haar

Droog haar is broos en vatbaar voor breuken en scheurtjes. Droog haar kan genetisch bepaald zijn of wordt veroorzaakt door overmatig gebruik van (schadelijke) haarverzorgingsproducten. Droog haar kan dan ook baat hebben bij frequente diepe conditionerende behandelingen met een voedende conditioner.

Conditioner voor normaal haar

Heb je normaal haar? Dan kun je in principe elke conditioner gebruiken. Voor normaal haar zal het 1 wekelijks of 2 wekelijks gebruiken van een conditioner voldoende zijn.

Conditioner voor dun haar

Dun haar heeft een conditioner nodig die het haar niet verzwaart Dit zorgt er namelijk voor dat jouw haardos er nog dunner uit zal gaan zien. Heb je dun haar? Kies dan voor een conditioner die een formule met aloë vera bevat. Dit zorgt ervoor dat je haar gewichtloos wordt gehydrateerd, waardoor dun haar er dikker uitziet.

Hoe gebruik je shampoo en conditioner?

Belangrijk is; gebruik niet teveel van het product. Hierdoor heb je sneller kans op ophoping in je haar waardoor je haar vet kan worden en je hoofdhuid kan gaan irriteren. Daarnaast is het belangrijk om de tijd te nemen om de shampoo en conditioner goed door je haar te masseren. Vervolgens spoel je het grondig uit en voel je na afloop goed of er niets is achtergebleven.

Hoe vaak moet je je haar wassen?

Hoe vaak je jouw haar dient te wassen hangt af van je haartype. Heb je bijvoorbeeld droog haar? Dan raden we aan om je haar maximaal twee keer per week te wassen. Vet haar daarentegen, mag dagelijks worden gewassen. Is jouw haar niet droog of vettig? Dan bof je en mag je zelf bepalen wanneer en hoe vaak je jouw haar wilt wassen.

Waarom zijn natuurlijke shampoos en conditioners beter?

Shampoos en conditioners die rijk zijn aan chemicaliën, ontdoen je haar en hoofdhuid van de van nature aanwezige oliën, veroorzaken droogheid en laten chemische resten achter in je haar. Deze chemicaliën worden ook opgenomen door je hoofdhuid en op deze manier komen ze in je lichaam terecht. Dit is uiteraard niet goed voor je. Enkele schadelijke ingrediënten die je beter kunt mijden:

  1. SLS / ALES - te agressief voor de hoofdhuid, kan natuurlijke oliën doen verdwijnen
  2. Sulfosuccinaten - werken uitdrogend
  3. Sulfaten - werken overmatig uitdrogend en irriterend
  4. Siliconen - zorgen voor product ophopingen in je haar
  5. Minerale oliën - kunnen je haar zwaar en dof maken door ophoping
  6. Conserveringsmiddelen - zoals methylisothiazolinone en quaternium 15
  7. Formaldehyde - kan allergische reacties, huidirritatie en astma veroorzaken
  8. Parfum - kan allergie uitlokken en irriterend werken op de hoofdhuid
  9. Alcohol - droogt uit en kan je haar doen pluizen
  10. Parabenen - zoals propylparaben, benzylparaben en methylparabenen

Als je overschakelt op een natuurlijke shampoo en/of conditioner, zoals die van Hanz de Fuko of Doers of London, kan het zijn dat je haar een tijdje niet schoon aanvoelt en zelfs vettig wordt na het wassen. Dit komt omdat je hoofdhuid te veel oliën aanmaakt en zichzelf probeert te regulieren, je haar moet even wennen aan de natuurlijke shampoo en conditioner. Na een tijdje zullen deze ongemakken verdwijnen en zal je er een gezonder ogende en aanvoelende haardos voor terugkrijgen.

Shampoo & conditioner mythes

Dan bestaan er natuurlijk nog de mythes over shampoo en conditioner. Hieronder hebben we een aantal van deze mythes voor je uitgestippeld, snel vergeten dus!

  1. Je haar went aan het gebruik van een shampoo en/of conditioner
  2. Je haar zal uitvallen wanneer je te vaak shampoo of conditioner gebruikt
  3. Shampoo en conditioner moeten altijd met elkaar matchen
  4. Een ingrediënt dat goed is voor je huid, is tevens ook goed voor je haar
  5. Dagelijks wassen met shampoo en/of conditioner beschadigt je haar

Productadvies van The Alpha Men

Hanz de Fuko Natural Shampoo
Niet voor niets een bestseller! De Natural Shampoo van Hanz de Fuko, de meest luxueuze reiniging voor je haren, gemaakt van pure plantenextracten en meer dan 10 aminozuren. Voor het verkrijgen van de meest gezonde haardos met een natuurlijke glans. De formule van deze shampoo is geheel op natuurlijke basis en bestaat uit 16+ plantenextracten en 10+ aminozuren.

Patricks SH1 Daily Thickening Shampoo
Wil je jouw haar dikker laten lijken? De SH1 Thickening Shampoo van Patricks versterkt het haar vanaf de eerste keer wassen en maakt het haar dikker en voller. Ideaal voor dun tot normaal haar. De Shampoo doet de haarwortel opzwellen waardoor je haardos er voller uitziet zonder het haar te verzwaren.

Hanz de Fuko Natural Conditioner
100% natuurlijk! De Natural Conditioner van Hanz de Fuko is geheel op natuurlijke basis, de formule bevat onder andere 16+ plantenextracten en 10+ aminozuren. De ingrediënten in deze conditioner stimuleren de microcirculatie van de hoofdhuid, versterken de haarwortel en maken de haarschacht dikker.

Patricks CD1 Stimulating Thickening Conditioner
Dun haar? De CD1 Stimulating & Thickening Shampoo van Patrick's stimuleert de haren en de hoofdhuid en maakt het haar dikker en voller. Proteïnen in deze conditioner versterken de haren en hoofdhuid. De conditioner is geschikt voor dagelijks gebruik en zorgt voor dikkere haren en een vollere haardos.

Andere toppers van Doers of London en Forte Series