Winkelwagen
sluiten
Geen producten gevonden...
29 April 2019
How to: Scheren met een Straight Razor

De Straight Razor

De straight razor is een scheermes met een mes die in kan vouwen in zijn handvat. Ook wel een Open Razor of een Cut-Throat Razor genoemd. Overschaduwd door de komst van Safety Razor en elketronische scheerapparaten, maar nog steeds goed voor een aanzienlijk marktaandeel. En de laatste jaren begint het marktaandeel van de Straight Razor weer te groeien, door de behoefte aan een klassiek product voor mannen.Geschiedenis

In 1680 werd de eerste inklapbare mes gemaakt in Sheffield, Engeland. In 1740 maakte Benjamin Huntsman de eerste Straight Razors met versierde handvaten en hol geslepen messen. Gemaakt van 'Sheffield Silver Steel', welke bekend staat om zijn hardheid en zijn diep glanzende finish. De Fransen zorgden voor de bekendheid van de Straight Razor door deze massaal te accepteren. Dit leidde tot het succes van de Straight Razor, elke Engelse fabrikant begon de techniek voor het maken van de Straight Razor over te nemen.


Het succes van de Straight Razor duurde tot aan de jaren 50. De Straight Razor begon uit de mode te raken en werd uitgedaagd door een product van King C. Gilette, de Double Edge Safety Razor met verwisselbare messen. Ondanks dat de Double Edge op langer termijn duurde was in gebruik, won het gemak van de lange termijn voordelen. De Double Edge en de opvolgende generatie scheermessen wonnen het van de Straight Razor.Gebruik

Bij het gebruik van een Straight Razor zijn er eigenlijk maar twee dingen belangrijk:


1. Hoek van 30 graden ten opzichte van de huid.
2. Mes laten glijden en geen druk uitoefenen


Natuurlijk moet je altijd in de dwarsrichting van het mes werken, dus geen snijdende bewegingen maken met het mes. En met de haargroei mee scheren!


Hier onder een kort stappenplan en natuurlijk een video met een instructie hoe je te scheren met een Straight Razor.


  1. Begin met inzepen van je baard. Brengen een mooie laag scheerzeep aan en masseer deze goed in je baard. Door het water, welke de zeep vasthoud, en de ingrediënten in de zeep worden de baardharen dikker en zachter. Hierdoor zijn ze makkelijker af te scheren.
  2. Neem de Straight Razor in je handen. Je hebt vele manieren om je Straight Razor vast te houden, persoonlijk vind ik de onderste het fijnste.
  3. Voordat je begint met scheren is het belangrijk de huid strak te strekken. Doordat de huid strak is, glijd het mes er makkelijker over en is de kans op wonden en irritaties kleiner.
  4. Neem de Straight Razor en begin te scheren onder je bakkebaarden. Dit is zeker voor beginners de gemakkelijkste plek. Zet het mes in een hoek van 30 graden op je huid en laat deze over je huid recht naar beneden glijden. Voor beginners is dit eerst voldoende, scheer de rest met je Mach3. Bouw het gebruik van de Straight Razor langzaam op, zodat je eerst gevoel krijgt voordat je aan de moeilijker plekken begint.
  5. Ga verder met scheren en houd de huid strak en het mes in een hoek van 30 graden. Doe eerst alle grote en grove pleken van je gezicht en later de moeilijk bereikbare stukken. Veeg het mes regelmatig af aan een handdoek.
  6. Spoel je mes na het scheren af met water en droog deze om verlies in scherpte te voorkomen.Tutorial van Art of Manliness

Lees meer
Lees meer
Lees meer