WINTER SALE | 40% KORTING | OP=OP
Winkelwagen
sluiten
Geen producten gevonden...
16 June 2022

Scheerzeep vs Scheerschuim

Geen nieuwelingen op de markt zijn de scheerzeep en scheerschuim. Klassiekers die al decennia deze battle aan het uitvechten zijn. Omdat (sommige) mannen dagelijks wel te maken hebben met het scheermes en de daarbij horende compagnon, is het tijd om de verdieping in te duiken. Het resultaat? De enige echte winnaar. Voor we beginnen, leggen we nog even in het kort uit wat beide producten zijn en waar het goed voor is. En daarna? Round one.

Proraso Scheerzeep

 

Wat is scheerzeep?

Een nostalgisch product dat al heel lang bestaat en waarschijnlijk al door jouw overgrootvader werd gebruikt. Bekend uit de oldschool tv-spotjes in zwart-wit. Scheerzeep werd niet alleen vroeger gebruikt. Het is altijd al een populair product geweest en gebleven. Scheerzeep is harde zeep die wrijving met een scheerkwast en water nodig heeft. Scheerzeep doe je meestal in een scheerkom. Wanneer je je zeep begint op te kloppen, zal er een rijkelijke schuimlaag ontstaan. Je hebt even wat oefening nodig om door te krijgen hoe je klopt en hoeveel schuim goed of genoeg is voor jouw gezicht. 

 

Acca Kappa Scheerschuim

 

Wat is scheerschuim?

Rond de jaren 60 kwam de scheerschuim op de markt. Waar je een zeep op moet kloppen, is schuim al (zoals je kan raden) schuim van zichzelf. Het is een luchtige substantie die je tegenwoordig steeds meer in spuitbussen ziet. Je hebt drie soorten scheerschuim: traditioneel scheerschuim (scheerzeep met kaliumhydroxide), spuitbussen en scheergel. Scheerschuim is op de markt gekomen omdat het het gemak vergroot.

 

Waarom heb je scheerzeep of scheerschuim nodig?

Scheren is een belevenis waar je het meeste uit wilt halen. Zo wil je een goed resultaat, een gladde en gevoede huid zónder wondjes of irritatie. Scheerzeep of scheerschuim helpen beide hierbij.

Daarnaast zorgen beide producten voor een soort laagje op je huid leggen waardoor je scheermes geen echte schade aan je huid aan kan brengen. Alleen maar positieve punten, dus wij snappen niet dat mensen zich tegenwoordig nog zonder deze producten scheren! Maar, genoeg gepraat. Het is tijd om de bel te laten ringen, de battle mag beginnen.

 

Welke is beter voor je huid?

Ingrediënten zijn nogal belangrijk in een scheerproduct. De ingrediënten moeten er namelijk voor zorgen dat je huid niet geïrriteerd raakt, gevoed wordt en verzorgd wordt. Nu is het natuurlijk zo dat in alle scheerzepen en scheerschuims verschillende ingrediënten zitten. Maar er zit wel een grote lijn in. 

In scheerzeep vindt je vrijwel geen tot weinig chemische troep. Scheerzeep bevat wel veel verschillende verzorgende en natuurlijke oliën waar je huid nogal blij van wordt. De ingrediënten die vaak voorkomen zijn:

 • Pepermuntolie: anti-bacterieel
 • Castor olie: voedt en verzacht
 • Amandelolie: fijn voor de droge en gevoelige huid

En er zitten vaak nog veel meer andere ingrediënten in scheerzeep, zoals kokosolie, avocado olie, shea butter, aloë vera, calendula, kamille, etc. Allemaal natuurlijk met een erg fijne werking.

Scheerschuim is weer een ander verhaal. Zo bevat scheerschuim een stuk minder natuurlijke oliën en vetten. Daarnaast bevat scheerschuim vaak meer chemische ingrediënten en is het verpakt in een metalen of plastic bus. Dit kan dan weer voor microplastics in het product zorgen.

Een scheerschuim staat er ook om bekend veel meer geur af te geven. Alcohol is ontsmettend, maar ook zeer irriterend. Wordt je huid toch minder vrolijk van. Laat het eerste punt dan ook makkelijk zijn om te vergeven. Scheerzeep wint deze ronde. 

Huidige score = 1-0 voor scheerzeep

 

Welke is het meest comfortabel?

Beide producten zijn fijn in gebruik en maken je scheerbeurt comfortabel. Scheerzeep moet je leren te gebruiken, maar wanneer je dit eenmaal onder de knie hebt dan geeft scheerzeep een comfortabele, clean en probleemloze scheerbeurt. Scheerzeep is dus gericht om comfort en huidverzorging. Scheerschuim is meer gericht op gemak. De tweede punt gaat niet om gemak maar om comfort, en daarom is de winnaar van deze ronde dan ook weer duidelijk.

Huidige score = 2-0 voor scheerzeep

 

Gemak

We zeiden het net al: scheerschuim is makkelijk. Het komt er al uit als schuim en dus hoef je je niet de kunst van het opkloppen aan te leren. Daarnaast is het makkelijk op je gezicht aan te brengen. Hier hoef je absoluut geen pro voor te zijn. 

Scheerzeep moet je daarentegen even onder de knie krijgen. Het opkloppen, de hoeveelheid water dat je gebruikt, hoe hard je de kwast wrijft over de zeep. Scheerschuim is een stuk makkelijk in gebruik en wint dan ook zijn eerste punt hier.

Huidige score = 2-1 voor scheerzeep

 

Duurzaamheid

Ook hier geldt weer: niet ieder product is hetzelfde. Maar we mogen het er wel over eens zijn dat spuitbussen niet goed voor het milieu zijn. Ook bevat een scheerschuim meer chemische stofjes dan een scheerzeep, wat natuurlijk ook niet goed is voor je groene voetstap. Over het algemeen is scheerzeep dus een stuk natuurlijker en duurzamer.

Huidige score = 3-1 voor scheerzeep

 

Prijs

Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt natuurlijk. Zo heb je scheerzepen van 2 euro en scheerzepen van 50 euro. Een redelijke scheerschuim heb je vanaf 7 euro tot 35 euro bij The Alpha Men. Dat is het leuke van de diversiteit in beide producten. Beginners hoeven geen fortuin uit te geven en kenners kunnen gaan voor de unieke producten. Daarom scoren beide producten hier een punt. 

Huidige score = 4-2 voor scheerzeep

 

Welke gaat langer mee? 

We gaan er niet omheen draaien. Scheerzeep gaat een stuk langer mee dan een scheerschuim. Scheerzeep is een stuk geconcentreerder en daarom heb je minder nodig dan een scheerschuim. Uiteindelijk krijg je dus ook meer waar voor je geld, ook als je scheerzeep bij aankoop duurder lijkt. 

Huidige score = 5-2 voor scheerzeep

 

Voordelen op een rij

Voor we de winnaar uitroepen hebben wij voor jou de voor-en-nadelen even op een rijtje gezet. Zo kan jij ook gewoon jouw eigen winnaar uitroepen en die hoeft natuurlijk niet gelijk te zijn aan de onze. 

 

Voordelen van scheerzeep:

 • Meest natuurlijke ingrediënten
 • Goed voor je huid
 • Duurzaam
 • Bevat geen tot weinig chemische stoffen
 • Gaat erg lang mee
 • Comfortabel in gebruik
 • Uitgebreide prijsrange

 

Voordelen scheerschuim:

 • Makkelijk in gebruik
 • Je hoeft geen techniek te leren
 • Uitgebreide prijsrange
 • Makkelijk op je gezicht aan te brengen

 

And the winner is…

Onze duidelijke winnaar die de meeste klappen heeft uitgedeeld, is de scheerzeep. Natuurlijk heeft iedereen z’n eigen voorkeuren, maar om alle voordelen kunnen we niet heen. Minder chemische troep, goed voor je huid, duurzaam, gaat lang mee, brede keuze én de meest comfortabele scheerbeurt? Dat moeten genoeg redenen zijn lijkt ons! 

Natuurlijk hebben wij nogal wat scheerzepen in ons assortiment. En zoals we al zeiden, het kan zo goedkoop of duur als je zelf wilt! Kijk zelf even rond en mocht je naar aanleiding van deze battle toch nog vragen hebben, dan horen we dat natuurlijk graag van je. Je weet ons te vinden!

Shave away!

Je vrienden, The Alpha Men. 

Lees meer
Lees meer
01 November 2022
Hoe gebruik ik pomade?
Lees meer