Scheerzeep vs Scheerschuim

Scheerzeep vs Scheerschuim

In de wereld van het scheren is er altijd al een strijd geweest tussen scheerzeep en scheerschuim voor mannen. Deze twee klassiekers gaan al tientallen jaren nek-aan-nek in een strijd om het beste scheerproduct te zijn. Omdat veel mannen dagelijks hun scheermes en de bijbehorende bondgenoot gebruiken, is het nu tijd om deze titanenstrijd te onderzoeken. Het resultaat? Een duidelijke winnaar. Maar laten we eerst even kort beide producten onder de loep nemen. En daarna? Round one.

Proraso Scheerzeep

Wat is scheerzeep?

Een nostalgisch product dat al heel lang bestaat en waarschijnlijk al door jouw overgrootvader werd gebruikt. Bekend uit de oldschool tv-spotjes in zwart-wit. Scheerzeep werd niet alleen vroeger gebruikt. Het is altijd al een populair product geweest en gebleven. Scheerzeep is een harde zeep die moet worden opgeklopt met een scheerkwast en water, meestal in een scheerkom. Wanneer je je zeep begint op te kloppen, zal er een rijkelijke schuimlaag ontstaan. Het vergt enige oefening om de juiste hoeveelheid schuim voor jouw gezicht te krijgen.

Acca Kappa Scheerschuim

Wat is scheerschuim?

In de jaren 60 kwam scheerschuim voor mannen op de markt. In tegenstelling tot scheerzeep, die moet worden opgeklopt, is scheerschuim al klaar voor gebruik. Het is een luchtige substantie, vaak verpakt in spuitbussen. Er zijn vier soorten scheerschuim: traditioneel scheerschuim (scheerzeep met kaliumhydroxide), spuitbussen, transparante scheergel en scheergel.

 

Waarom heb je scheerzeep of scheerschuim nodig?

Scheren is een ritueel waar je het beste uit wilt halen. Je wilt een gladde en verzorgde huid zonder wondjes of irritaties. Scheerzeep en scheerschuim helpen beide hierbij. Ze leggen een beschermlaagje op je huid waardoor je scheermes minder kans heeft om je huid te beschadigen. Alleen maar positieve punten, dus wij snappen niet dat mensen zich tegenwoordig nog zonder deze producten scheren! Maar, genoeg gepraat. Het is tijd om de bel te laten ringen, de battle mag beginnen.

 

Welke is beter voor je huid?

Ingrediënten zijn nogal belangrijk in een scheerproduct. De ingrediënten moeten er namelijk voor zorgen dat je huid niet geïrriteerd raakt, gevoed wordt en verzorgd wordt. Nu is het natuurlijk zo dat in alle scheerzepen en scheerschuims verschillende ingrediënten zitten. Maar er zit wel een grote lijn in.

In scheerzeep vindt je vrijwel geen tot weinig chemische troep. Scheerzeep bevat wel veel verschillende verzorgende en natuurlijke oliën waar je huid nogal blij van wordt. De ingrediënten die vaak voorkomen zijn:

  • Pepermuntolie: anti-bacterieel
  • Castor olie: voedt en verzacht
  • Amandelolie: fijn voor de droge en gevoelige huid

En er zitten vaak nog veel meer andere ingrediënten in scheerzeep, zoals kokosolie, avocado olie, shea butter, aloë vera, calendula, kamille, etc. Allemaal natuurlijk met een erg fijne werking.

Scheerschuim is weer een ander verhaal. Zo bevat scheerschuim een stuk minder natuurlijke oliën en vetten. Daarnaast bevat scheerschuim vaak meer chemische ingrediënten en is het verpakt in een metalen of plastic bus. Dit kan dan weer voor microplastics in het product zorgen.

Een scheerschuim staat er ook om bekend veel meer geur af te geven. Alcohol is ontsmettend, maar ook zeer irriterend. Wordt je huid toch minder vrolijk van. Laat het eerste punt dan ook makkelijk zijn om te vergeven. Scheerzeep wint deze ronde.

Huidige score = 1-0 voor scheerzeep

Welke is het meest comfortabel?

Wat betreft comfort, beide producten maken je scheerbeurt comfortabel. Maar scheerzeep is gericht op comfort en huidverzorging, terwijl scheerschuim gericht is op gemak. Scheerzeep wint hier dus.

 

Huidige score = 2-0 voor scheerzeep

Gemak

Wat betreft gemak, scheerschuim voor mannen is makkelijk in gebruik. Het komt al klaar voor gebruik uit de bus en is eenvoudig aan te brengen op je gezicht. Scheerzeep vereist wat meer vaardigheid om op te kloppen en aan te brengen. Scheerschuim wint hier dus.

-
We zeiden het net al: scheerschuim is makkelijk. Het komt al klaar voor gebruik uit de bus en is eenvoudig aan te brengen op je gezicht. Scheerzeep moet je daarentegen even onder de knie krijgen. Het vereist wat meer vaardigheid om op te kloppen en aan te brengen. Scheerschuim is een stuk makkelijk in gebruik en wint dan ook zijn eerste punt hier.

Huidige score = 2-1 voor scheerzeep

Duurzaamheid

Wat betreft duurzaamheid en prijs, scheerzeep is over het algemeen natuurlijker, duurzamer en gaat langer mee dan scheerschuim. Beide producten zijn in verschillende prijsklassen verkrijgbaar.

--

Ook hier geldt weer: niet ieder product is hetzelfde. Maar we mogen het er wel over eens zijn dat spuitbussen niet goed voor het milieu zijn. Ook bevat een scheerschuim meer chemische stofjes dan een scheerzeep, wat natuurlijk ook niet goed is voor je groene voetstap. Over het algemeen is scheerzeep dus een stuk natuurlijker en duurzamer.

Huidige score = 3-1 voor scheerzeep

Prijs

Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt natuurlijk. Zo heb je scheerzepen van 2 euro en scheerzepen van 50 euro. Een redelijke scheerschuim heb je vanaf 7 euro tot 35 euro bij The Alpha Men. Dat is het leuke van de diversiteit in beide producten. Beginners hoeven geen fortuin uit te geven en kenners kunnen gaan voor de unieke producten. Daarom scoren beide producten hier een punt.

Huidige score = 4-2 voor scheerzeep

Welke gaat langer mee?

We gaan er niet omheen draaien. Scheerzeep gaat een stuk langer mee dan een scheerschuim. Scheerzeep is een stuk geconcentreerder en daarom heb je minder nodig dan een scheerschuim. Uiteindelijk krijg je dus ook meer waar voor je geld, ook als je scheerzeep bij aankoop duurder lijkt.

Huidige score = 5-2 voor scheerzeep

Voordelen op een rij

Voor we de winnaar uitroepen hebben wij voor jou de voor-en-nadelen even op een rijtje gezet. Zo kan jij ook gewoon jouw eigen winnaar uitroepen en die hoeft natuurlijk niet gelijk te zijn aan de onze.

Voordelen van scheerzeep:

  • Meest natuurlijke ingrediënten
  • Goed voor je huid
  • Duurzaam
  • Bevat geen tot weinig chemische stoffen
  • Gaat erg lang mee
  • Comfortabel in gebruik
  • Uitgebreide prijsrange

Voordelen scheerschuim:

  • Makkelijk in gebruik
  • Je hoeft geen techniek te leren
  • Uitgebreide prijsrange
  • Makkelijk op je gezicht aan te brengen

And the winner is…

Onze duidelijke winnaar die de meeste klappen heeft uitgedeeld, is de scheerzeep. Natuurlijk heeft iedereen z’n eigen voorkeuren, maar om alle voordelen kunnen we niet heen. Minder chemische troep, goed voor je huid, duurzaam, gaat lang mee, brede keuze én de meest comfortabele scheerbeurt? Dat moeten genoeg redenen zijn lijkt ons!

Natuurlijk hebben wij nogal wat scheerzepen in ons assortiment. En zoals we al zeiden, het kan zo goedkoop of duur als je zelf wilt! Kijk zelf even rond en mocht je naar aanleiding van deze battle toch nog vragen hebben, dan horen we dat natuurlijk graag van je. Je weet ons te vinden!

Shave away!

Je vrienden, The Alpha Men.