30% korting op zomerdeals. Profiteer nu.
Winkelwagen
sluiten
Geen producten gevonden...
08 May 2019

Tips om je baard te laten groeien

Misschien wel de grootste ontwikkeling van de laatste paar jaar bij de man is de volle baard. Nooit liepen er in ons kikkerlandje zoveel mannen met een volle baard rond als vandaag. Onze verre voorouders hadden een baard nodig ter bescherming tegen wilde dieren of extreme temperaturen. Toch lopen we vandaag de dag niet echt het risico ieder moment aangevallen te kunnen worden door een wild everzwijn. En bij een beetje kou trekken we gewoon een dikkere jas aan. Waarom dragen mannen dan een volle baard? En wat is ervoor nodig om een mooie volle baard te krijgen? We helpen je graag op weg om een baard te laten groeien.

 

Zonder gekheid is een baard natuurlijk puur mode. Helemaal teruggebracht door de zogenaamde hipsters. Iedere man wil tegenwoordig een baard. Het aantal aangevraagde baardtransplantaties is de laatste jaren sterk toegenomen. Ja het kan, een baardtransplantatie. Net als Gerard Joling maar dan op je kin. De baard staat symbool voor mannelijkheid en dat wil iedere man laten zien.

 

Baard laten groeien

Of jij ook zo’n volle mooie baard kan laten groeien is natuurlijk afhankelijk van jouw genen. Het is erfelijk bepaald hoe vol jouw baardgroei zal zijn. Mannen met donker haar hebben meestal sneller en meer baardgroei dan mannen met lichter haar. Maar dit is natuurlijk niet altijd het geval. Je zult het zelf moeten uitproberen of jij een volle baard kan laten groeien. We nemen je mee in de belangrijkste stappen die je zult moeten volgen als je een mooie volle baard wilt en geven je ook wat tips die je zou kunnen toepassen om een baard sneller te laten groeien.

 

 

Discipline

Voordat we in gaan op praktische zaken is het belangrijk om te weten dat je echt een afspraak met jezelf moeten maken en je daaraan moet houden. Het groeien van een baard vergt geduld en doorzettingsvermogen. Het wordt wild, gaat jeuken en irriteren waardoor veel mannen te snel opgeven. Kijk daar doorheen en hou je vast aan je doel en koop vooral een nieuwe ruggengraat want je gaat in het begin onvermijdelijk reacties krijgen uit je omgeving die je liever niet wil horen. Stel voor jezelf een termijn vast waar je je minimaal aan moet houden voordat je je scheermes weer mag pakken. Je zult uiteindelijk trots zijn op jezelf.

 

Volle baard

 

 

1. Stop met scheren

Dat klinkt vanzelfsprekend maar wanneer jij je baard laat groeien wordt het verleidelijk af en toe wat bij te scheren omdat je bang bent onverzorgd te lijken of omdat je jeuk en irritatie krijgt. Scheren zal de baardgroei niet bevorderen. Bovendien is het geen mooi gezicht als sommige delen geschoren zijn. Helemaal stoppen met scheren is de enige optie. Hou dat minimaal een maand vol en knip daarna eventueel wat bij.

 

 

2. De eerste maand

Wanneer je de eerste maand door bent gekomen is er bij de meeste mannen al wat baard te zien. Je zou het eventueel nu wat bij kunnen knippen of het gewoon nog door laten groeien. Aan jou de keuze. Wat je wel moet doen is het bijwerken van je neklijn. Dat is de grens waar je baard over gaat in je nek. Een barbier weet dit op de juiste manier te doen voor jou. Zelf doen? Met een beard shaper gaat dit een stuk makkelijker!

 

kale plekken baard

 

Kale plekken negeren

Zie je na verloop van tijd wat kale plekjes ontstaan? Dit komt omdat sommige haarzakjes simpelweg iets minder actief zijn dan de rest. Geen paniek want dit trekt vanzelf bij. De andere haartjes bedekken de kale plekken wanneer ze langer worden.

 

Jeuk en irritatie

Iedere beginnende baard zal gaan jeuken en irriteren. Dit komt omdat de lichaamseigen olie naar de baardharen gaat waardoor de huid droog wordt en geïrriteerd raakt. Helemaal wanneer je je gezicht wast. Een beginnende baard heeft nog scherpe en harde haartjes die kietelen tegen de huid. Dit verergert de irritatie nog meer. Lees hieronder wat je daar tegen kan doen.

 

Baardolie

 

Baardolie gebruiken

Je zou hiervoor alvast een baardolie kunnen gebruiken, zelfs als je baard nog niet zo lang is. De baardolie voedt de huid met essentiële oliën waardoor je huid niet uitdroogt. Ook maakt het de haartjes zachter en zullen deze niet meer zo kriebelen. Vind je een baardolie te vet? Gebruik dan een baardbalsem. Deze is iets makkelijker aan te brengen en verzorgt iets minder intens dan een baardolie, maar heeft wel meer verzachtende ingrediënten voor de huid. Beide producten zijn goed. 

 

 

Gebruik een Baardborstel

Je huid is zichzelf continu aan het vernieuwen waardoor er veel dode huidcellen en schilfers ontstaan. Wanneer je gezichtshaar hebt, gaat dit nog sneller. Dit geeft nog meer jeuk en irritatie. Ook is door alle dode huidcellen je huid minder goed in staat voedingsstoffen op te nemen waardoor het blijft jeuken en irriteren. Wanneer je eens per week gebruik maakt van een Baard Borstel, verwijder je al deze dode huidcellen. De borstel werkt als een scrub. Een nieuwe frisse huid blijft over. Nu is je huid beter in staat om bijvoorbeeld de voedingsstoffen van de baardolie op te nemen. Dit zal je huid heerlijk laten aanvoelen, baardgroei versnellen en ook je baardharen worden er mooier van. 

 

3. Onderhouden van de baard

Wanneer je voor het eerst een baard laat groeien en je na een tijdje een redelijke gezichtsbeharing hebt gaat er een nieuwe wereld voor je open. Het is nu namelijk zaak je baard te verzorgen en onderhouden. Dit zou je door een barbier kunnen laten doen. Doe je dit zelf dan is het belangrijk een degelijke baardtrimmer aan te schaffen. De eerste keer trimmen zal een uitdaging zijn omdat het wat techniek vergt. Trim je baart eens in de twee weken. In de video hieronder zie je hoe je zelf thuis een baard kan trimmen.

 

 

 

Baard wassen

Verder is het aan te raden een goede baard shampoo en baard conditioner te gebruiken. Een baard shampoo bevat ingrediënten die de baard en huid reinigen zonder ze agressief uit te drogen. Een baard conditioner zal de haren zachter maken waardoor trimmen makkelijker gaat en de huid minder geïrriteerd wordt door harde haartjes. Was je baard elke week om bacteriën te verwijderen en je huid en baard gezond te houden. Koop een shampoo en conditioner met zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten om irritaties te voorkomen.

 

Volle baard

 

Baard kammen

Heeft je baard al wat lengte dan kun je na het gebruik van een baardolie het beste de baard kammen. Je kunt een speciale baard kam kopen en je baard hiermee kammen. Doe dit niet wanneer de baard nog nat is omdat dat slecht voor de baardharen is en de haren dan los kunnen gaan laten. Je baard zal makkelijk in model te breng zijn met een dergelijke kam. Ook wordt de baardolie zo goed verdeeld over alle haren.

 

Baardverzorging set

Veel mannen zien door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel verschillende producten. De één beter voor korte baarden en de ander juist voor de wat langere baard. Ook is er een enorm verschil in kwaliteit. Daarom hebben wij voor zowel beginners als gevorderden drie sets samengesteld die alles bevatten wat je nodig hebt om je baard optimaal te kunnen verzorgen zodat je het beste uit je baardverzorging kan halen. Uiteraard voordeliger dan wanneer je ze los koopt. Een baardverzorging set met enkel kwalitatief goede producten die makkelijk zijn in gebruik. 

 

 

Tips baardgroei versnellen

Vergeet fabeltjes als vaker scheren betekent meer haargroei want deze zijn gewoonweg niet waar. Baardgroei is afhankelijk van de hoeveelheid testosteron in het lichaam en jouw genen. Er zijn wel een aantal factoren die jouw baardgroei beter maken en stimuleren.

 

Vermijdt stress

Makkelijker gezegd dan gedaan zou je denken. Het is bekend dat stress haaruitval veroorzaakt. Dit geldt ook voor de baardharen. Stress kan je mooie volle baard saboteren. Neem voldoende slaap en rust om stress te reduceren.

 

Sport

Met sporten zorg je voor een betere doorbloeding wat gunstig is voor je haarzakjes. Wanneer je krachtsport doet verhoog je je testosteronniveau wat weer invloed heeft op jouw baardgroei.

 

Voeding

Haren hebben voeding nodig om te kunnen groeien. Eiwitten zorgen voor gezonde en sterke haren en helpen bij het kunnen groeien van de haren. Denk aan Vis, eieren, kipfilet en zuivelproducten. Dit geldt ook voor groentes met een hoog ijzergehalte zoals Spinazie en broccoli.

 

Alcohol

Helaas mannen, Het drinken van veel alcohol verminderd het testosterongehalte in het lichaam wat slecht is voor je baardgroei. Is het lastig voor je om je baard te laten groeien? Drink dan met mate.

 

baard laten groeien

 

Laat die baard groeien!

Met bovenstaande tips moet het je lukken om een volle baard te laten groeien als je genen het toelaten natuurlijk. Berg dat scheermes op en ga het vooral een keer proberen. Een baard is geen hipstermode meer maar echt onderdeel van het Nederlandse straatbeeld geworden. Laat ons vooral weten hoe jouw weg naar een volle baard is verlopen of verloopt. Wij zijn ontzettend benieuwd! 

 

Geïnspireerd geraakt? Bekijk hier meer over baardverzorging

Lees meer
Lees meer
Lees meer