Winkelwagen
sluiten
Geen producten gevonden...
15 November 2021

Waarom jij als man een exfoliant of scrub moet gebruiken?

Een verzorgde gezichtshuid wordt voor veel mannen steeds belangrijker en ook wij merken dat er echt meer vraag is naar de beste gezichtsverzorgingsproducten. Je huid ondergaat 24/7 een scheikundig proces. Zo ververst je gezichtshuid zichzelf continu. Er worden steeds nieuwe cellen aangemaakt.

Hiervan blijven de overleden oudgedienden vaak op of net onder de huid aanwezig. Als plakkerig gruis. Onvolkomenheden die ervoor zorgen dat je een doffe huid krijgt. Vaal. Schilfers. Een ongezonde gloed. Kijk, en dan komt exfoliatie of scrubben om de hoek van de badkamer kijken.

Laten we ons in dit artikel beperken tot 2 soorten producten die we de volle aandacht willen geven. Te beginnen met exfoliant. Met dit type product kun je jouw gezicht op een veilige manier weer zuiver polijsten. Hiermee ontdoe je de huid van dode huidcellen en gaat je gezicht weer stralen.

Daarnaast bereid je het gezicht perfect voor op het aanbrengen van een volgend gezichtsverzorging product. Natuurlijk raden we je aan om even te kijken naar onze 10 beste gezichtsscrub units die wij momenteel voor je klaar hebben staan.

 

GROWN ALCHEMIST Enzyme Facial Exfoliant

 

Wat is een exfoliant?

Een exfoliant is een crèmige substantie waar je op zachte wijze dode huidcellen, vuiligheid en andere onrechtmatigheden mee kunt verwijderen. Op deze relatief milde manier van scrubben zorg je voor een gladde egale huid waarmee je zelfs beschadigingen, verkleuring van de huid en lichte littekens weg kunt faden.

Exfoliëren zorgt dus voor een gezond ogende en strakke huid. Één van de beste exfoliant is die van Grown Alchemist, namelijk de Grown Alchemist – Enzyme Facial Exfoliant.

Tip: na het exfoliëren moet je eigenlijk ook de beste dagcrème gebruiken. Heaven.

 

Wat doet een exfoliant?

Zoals we hierboven al aanstipten is het gebruik van exfoliant een veilige en minder agressieve manier van scrubben. Door middel van deze techniek kun je de dode huidcellen perfect verwijderen. In tegenstelling tot traditioneel scrubben met voelbare kristallen of korreltjes polijst je het gezicht gently. Puur door middel van de chemische samenstelling van fruitzuren die in een exfoliant aanwezig zijn.

In plaats van de dode huidcellen en andere onrechtmatigheden er letterlijk af te schuren week je al wrijvend met bestanddelen zoals, glycolzuur of salicylzuur het vuil uit de oppervlakte van de huid. Je reinigt de huid hierdoor dieper en effectiever dan met een standaard gezichtsreiniger.

 

De positieve effecten van exfoliëren op een rij

 • De huid krijgt een stralende teint en dofheid verdwijnt
 • Verwijdert vuil
 • Werkt ontstekingsremmend
 • De poriën worden vrijgemaakt en verstopping ervan wordt voorkomen
 • Helpt rimpels voorkomen én maakt ze minder zichtbaar
 • Het stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen
 • Je krijg een zachte egale huid
 • Andere huidverzorgende producten worden beter opgenomen en zijn hierdoor effectiever
 • Een betere hydratatie van de huid
 • Minder agressief dan met een scrub

Een uitmuntend uiterlijke verzorging voor de man is nu eenmaal belangrijk. De positieve effecten ervan kun je lezen in ons artikel wat uiterlijke verzorging kan betekenen voor jouw succes. Exfoliëren is hier écht een belangrijk onderdeel in dit gehele proces.

 

Hoe gebruik je een exfoliant?

 • Het beste is om eerst de huid te reinigen met een milde cleanser
 • Breng daarna de exfoliant met je handen ronddraaiend op je gezichtshuid en de halsstreek aan
 • Was het met lauw water van je gezicht

Om je gezicht met een goede cleanser te reinigen hebben we hier onze top 10 van beste gezichtsreinigers voor je samengesteld. Na het exfoliëren is het trouwens aan te raden om een toner en goede dagcrème met een SPF 30 aan te brengen. Uiteraard hebben wij louter verfijnde producten in onze digitale etalage.

Check de beste dagcrèmes die wij Alpha’s voor je op een rijtje hebben gezet. Trouwens, het belang van het gebruik van een dag- of nachtcrème leggen we je uit in het artikel, Dagcrème met SPF: bescherm je huid en voorkom vroegtijdige huidveroudering.

 

Hoe vaak mag je de huid exfoliëren?

Exfoliëren moet je, net zoals fysisch scrubben, eigenlijk niet te vaak doen. 1 a 2x per week is meestal voldoende. Wanneer je hier vaker mee aan de slag gaat kun je de huid beschadigen. Tenzij er sprake is van milde varianten. Dan kun je wel vaker exfoliëren maar check dat wel altijd goed op de verpakking.

In goede exfoliators worden overigens meestal wel kalmerende bestanddelen toegevoegd. Dit om het eventuele schadelijke effect van de aanwezige zuren te verzachten.   

 

TRIUMPH & DISASTER Rock & Roll Face Scrub

 

Wat is een scrub?

Scrub is er als een crème of op oliebasis waar kleine korrels in vermengd zitten. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld:

 • Houtskool
 • Koffie
 • Kokosnoot
 • Noten
 • Suiker
 • Zout

 

Wat doet een scrub?

Scrubben is feitelijk hetzelfde als exfoliëren maar dan fysisch. Hierdoor ga je (iets) ruwer te werk. In een goede scrub zitten namelijk kleine voelbare korreltjes of kristallen waarmee je letterlijk op een robuuste wijze dode huidcellen of andere onrechtmatigheden wegpoetst.

Deze manier kent een grote schare fans. Het is overigens net waar je voorkeur naar uitgaat. De positieve effecten zijn zo ongeveer hetzelfde als bij exfoliatie.

Let op: scrubben is wel een andere beleving voor de huid. Scrubben is nu eenmaal grover dan exfoliëren. Wanneer je te hard wrijft kun je makkelijk de huid barrière beschadigen. En al helemaal als je te vaak aan de scrub gaat. Uiteraard zie en merk je dat vanzelf. De huid kan in eerste instantie roodkleuren. Nothing sinister. Dat is de doorbloeding en dit trekt vanzelf weer weg.     

 

Hoe gebruik je een scrub?

Scrubben gaat zeer gemakkelijk:

 • Eerst je gezicht reinigen met een milde cleanser
 • Daarna scrub met de handen aanbrengen op een vochtige gezichtshuid
 • Met de toppen van je vingers ronddraaiend voorzichtig inmasseren – NIET TE HARD (!)
 • Wanneer je het hele gezicht in gemasseerd hebt kun je het met lauwwarm water weer afspoelen

Zowel exfoliatie als een scrub zorgen ervoor dat je poriën die eventueel verstopt zijn worden geopend zodat de kans op acne of andere ontstekingen (veel) kleiner wordt.

Tip: er zijn trouwens ook uitmuntende producten om je hele lijf mee aan te pakken. Kijk maar eens naar onze 10 beste bodyscrubs in de digitale showroom. Een super relaxte exercitie voor in het weekend. Voor een zijdezachte huid. Doe het voorzichtig en druk niet te hard. Die korrels verzetten namelijk bergen werk voor je. Check wel of de scrub ook geschikt is voor de gezichtshuid! 

 

Hoe vaak mag je een scrub gebruiken?

Zoals we al schreven, is het scrubben van de gezichtshuid agressiever dan wanneer je gaat exfoliëren. Daarmee polijst je de huid zonder korrels namelijk. Scrub daarom je gezicht niet vaker dan 1 tot hooguit 2x per week.  

 

Wat is beter: exfoliëren of scrubben?

Kijk, dat is nogal persoonlijk. Vooropgesteld: je huid wordt mooier met beide manieren. Het hangt ook van je huidconditie af welk product het beste bij je past. Heb je een gevoelige huid raden we je aan om geen gebruik van een scrub te maken. Gebruik dan alleen een exfoliant.

Naarmate de jaren gaan tellen wordt je huid wél dunner. Uiteraard kun je blijven scrubben/exfoliëren maar dan wel minder frequent. 

Naast het exfolieren of scrubben van je gezichtshuid kun je natuurlijk nog veel meer ondernemen om de skin optimaal te verzorgen. Deze 2 manieren zijn onderdeel van een volledige gezichtsverzorging. Je kunt daar een heel regime op loslaten. Gelukkig hebben wij dat ook voor je samengevat in een kristalheldere skincare routine: wanneer gebruik je welk product?. Daar staat ook in hoe je scrubben of exfoliëren in de zomer moet aanpakken. En welke producten je nog kunt toevoegen!

Laatste tip: wij zijn zelf erg fan van de Doers of London - Hydrating Face Scrub.

Deze scrub is alles wat een scrub zou moeten zijn. Een unieke crème-formule die de huid scrubt, enzymatisch exfolieert en tegelijkertijd voedt en beschermt. Zijn ontgiftende werking gaat puistjes, vergrote poriën en hyperpigmentatie tegen. Een one-step face reboot voor een gladde, stralende en vernieuwde huid. 

Hopelijk kun je op basis van dit artikel zelf bepalen waar je voorkeur naar uitgaat. Natuurlijk kun je ook  gaan testen en ervaren welk product en manier van scrub jou het beste bevalt. Mocht je toch nog vragen hebben vernemen we deze graag van je!

Succes.

Je vrienden, The Alpha Men.

Lees meer
Lees meer
Lees meer