Winkelwagen
sluiten
Geen producten gevonden...
11 November 2021

Wat is castor olie?

Wellicht heb je er nog nooit van gehoord maar heb je het toch al eens in je haren ontvangen tijdens een bezoek aan de barbier. Jamaicaanse Castor Oil. Een puur product afkomstig van de ricinus plant. 

De ricinus is een plant die zijn oorsprong in Afrika vindt maar door slavenhandel destijds op de Caraïben terecht is gekomen. Ook de Egyptenaren en oude Grieken kregen de stekken van de plant in handen en bottelden ze deze natuurlijke olie uit de zaden/bonen. 

In het Caribisch gebied, en dan met name in Jamaica, wordt Ricinus nog op geheel traditionele wijze verbouwd en geoogst. Met als resultaat: een rijke castoroil. Door zijn helende eigenschappen ook wel, wonderolie genoemd. Dit volledig plantaardige product bestaat dan uit 90% ricinolzuur. 

Tip: Check onze brede Sunny Isle collectie. Kun jij je vast verdiepen welke bijzondere olie jij wil gaan uitproberen. 

 

SUNNY ISLE Extra Dark Jamaican Black Castor Oil Officina Artigiana Milano - 100% Pure Certified Castor Oil SUNNY ISLE Extra Dark Jamaican Black Castor Oil - Conditioner

Sunny Isle - Extra Dark Jamaican Black Castor Oil

€11,95

Officina Artigiana Milano - 100% Pure Certified Castor Oil

€9,95

Sunny Isle - Extra Dark Jamaican Black Castor Oil Conditioner

€10,95

 

 

 

Waar is castor olie goed voor?

Van oudsher wordt black castor oil gebruikt om je haar en huid te voeden. Door de aanwezigheid van omega 9 vetzuur is deze wonderolie in staat om huidproblemen te verzachten en irritaties van de hoofdhuid op te lossen. Het helpt klachten als roodheid, irritatie, droogheid en een jeukerig gevoel voorkomen. Castorolie kun je voor je gehele lichaam gebruiken trouwens.

Castorolie is ook belangrijk voor je hoofdhaar. De kern van je haar én de haarzakjes worden tot in de wortel gevoed met het essentiële ricinolzuur waardoor het kapsel veerkrachtig, gehydrateerd en een gezonde glans heeft. Het houdt je haar niet alleen soepel en sterk maar stimuleert ook de haargroei. 

De vraag: hoe vaak moet je je haren wassen is trouwens een relevante. Doe dat niet te veel. Het ontneemt jouw natuurlijke oliën en vetten. Als haarproduct voor mannen zijn er natuurlijk ook meer verzorgende alternatieven zoals je in bijgaand artikel kunt lezen.

Stel dat je last van je hoofdhuid hebt zoals droogheid en schilfering dan is castorolie de wonderpotion om een gevoelige hoofdhuid mee aan te pakken. Het ontstaan van die droge huid en dito hoofdharen kan diverse oorzaken hebben zoals:

 • Zout/chloor door het zwemmen
 • Klimaatverschillen
 • Verkeerde (chemische) haarproducten gebruiken
 • Te vaak en te heet föhnen
 • Vervuilende werkomgeving
 • Te vaak met shampoo wassen
 • Een ongezonde leefstijl

Castor oil is dus het perfecte product om de beschadigde huid en het haar weer in blakende gezondheid te krijgen. Door de grote hoeveelheid aan omega 3, 6 en 9 vetzuren worden de haren tot diep in de wortel goed gehydrateerd.

Naast alle belangrijke vetzuren bevat de wonderolie ook vitamine E. Deze belangrijke vitamine revitaliseert de huid en is hierdoor een boost voor je haar. Castor olie kopen is daarom alleen al noodzaak. 

Let op: Castorolie is bij uitstek geschikt voor mannen met kroeshaar en krullend haar! Dus ben jij een krullen man check dan sowieso 5 bijgaande curly tips.

 

Hoe wordt castorolie eigenlijk geproduceerd?

OK, dan heb je dus de ricinusplant met haar zaden en bonen. Maar hoe komt die wonderolie dan tot stand? De donkere olie ontstaat door de zaden/bonen eerst te roosteren. Daarna gaan ze in een vermalingsproces en worden gekookt. Na deze handelingen kan de olie uit de bonen worden geëxtraheerd. Hierdoor ontstaat een donkere castorolie.

Deze kleur wordt verkregen door de bonen te roosteren. Kijk maar naar koffiebonen. De lichte castorolie ontstaat door een persing zonder het roosterproces. Onder hoge druk wordt de gele stroperige olie uit de boon geperst.

De donkere (Jamaicaanse) black castor oil heeft de meest gunstige werking voor je haren. Dat heeft ook te maken met het vrij hoge percentage as in de olie. De lichtere, koudgeperste variant is qua bestanddelen weer beter voor de huid. Het verzorgt & versoepelt koninklijk.

Nog even over haarverzorging voor mannen. Als je dit artikel leest maak je in ieder geval niet meer de meest gemaakte fouten als het op het verzorgen van je kapsel aankomt

 

Is castor olie gevaarlijk?

Nee. Castor olie vormt geen gevaar. Het is niet giftig. Dit heeft ook met het productieproces te maken. Alle voor zover aanwezige onzuivere stoffen worden verwijderd zodat er geen enkel gevaarlijk bestanddeel meer in de olie aanwezig is. Daarnaast wordt Castor Oil van oudsher als medicijn gebruikt.

 

Hoe ruikt castor olie?

Wat is castor olie en hoe ruikt het? Dat is een veel gestelde vraag. Castor olie heeft als basis een olieachtige geur. Puur en aards eigenlijk. In de regel niet overheersend. Een beetje zoals olijfolie ook kan ruiken. De reuk is vrij ‘clean’ en licht. De donkere olie kan iets overheersender zijn.

Maar sommigen vinden het ook weer bitter in de neus. Uiteraard zijn er diverse mixen en worden er ook etherische oliën toegevoegd die de castor olie een zeer aangename geur kunnen geven.

Let wel: zoals bijna alle natuurlijke oliën heeft ook deze wonderolie een vervaldatum. Dus als de olie troebel, donkerbruin wordt en het heeft een vieze geur is het bederf ingetreden.

 

Is castor olie goed voor je gezicht?

Castor olie haargroei kun je in 1 adem noemen. Zeiden we net al. Maar dat het ook verzorgend werkt voor de huid hadden we eigenlijk al beschreven. Het wordt juist ook voor cosmetische doeleinden ingezet. Deze castor oliën kunnen comfortabel op een droge huid worden aangebracht.

Je kunt dit het beste met een wattendoekje inmasseren. Door de werking van de ricinolzuur is de wonderolie een weldaad voor de huid. Het wordt soepel en elastisch. Castorolie wordt ook veel gebruikt tijdens sportmassage doordat het een ontspannen werking op de spieren heeft.

Ook zorgt de olie dat fijne lijntjes of oneffenheden wegfaden. Bij een beschadigde huid werkt castorolie helend en verzorgend. De belangrijkste cosmetische eigenschappen van Castor olie nog even op een rij:

 • Hydrateert huid en haar
 • Geneest wondjes
 • Laat oneffenheden en fijne lijntjes op de huid vervagen
 • Maakt je haar gezond, glanzend en boost het volume
 • Helpt het herstel van broze haarvezels
 • Is ook als haarmasker te gebruiken

Tip: Ben je op zoek naar een middel om je baardgroei te stimuleren? Castorolie is een ideaal product om kale plekken in je baard te bestrijden.

 

Is Castor Olie eigenlijk een wonderolie? 

Jazeker wel. Deze olie is met name uniek omdat het zoveel verzorgende eigenschappen heeft. Inside & out. De ricinusolie bevat dusdanige natuurlijke en heilzame bestanddelen die niet alleen een zeer gunstig cosmetisch effect hebben maar ook inwendig aan je gezondheid bijdragen. Daarom wordt het al eeuwen medicinaal gebruikt.  

 

Kun je Castor Olie drinken?

Pure castor olie kun je niet alleen cosmetisch gebruiken maar in z’n basisvorm ook drinken. Bijvoorbeeld twee tot drie theelepels per dag in de ochtend op een nuchtere maag. Of vlak voordat je naar bed gaat. Het is namelijk een klassiek medicinaal drankje want:

 • Het reinigt de darmen
 • Bevordert de stoelgang
 • Het bevordert de leverreiniging
 • Is anti-diabetisch
 • Is ontstekingsremmend
 • Verwijdert vrije radicalen
 • Effectief tegen artritis en reuma
 • Versterkt het immuunsysteem

Zolang castorolie niet is verwerkt in een cosmetisch product is het dus een wonder potion voor de inwendige gezondheid pur sang en kun je het absoluut innemen.

 

Samengevat

Castor olie is een compleet wondermiddel voor huid en haar. Feitelijk kunnen we hier alleen maar lovend zijn over deze ambachtelijke producten die een weldaad voor het lichaam zijn. 

Mocht je aan de hand van onze uitleg nog vragen, tips of opmerkingen hebben vernemen wij deze natuurlijk graag van je!

ENJOY

Je geoliede vrienden, The Alpha Men

Lees meer
Lees meer
Lees meer