30% korting op zomerdeals. Profiteer nu.
Winkelwagen
sluiten
Geen producten gevonden...
15 September 2020

Wat je kunt doen tegen ingegroeide baardhaar

Ze zeiden dat puisten vervelend zouden zijn, dan hebben ze zeker nog geen ingegroeide haren in het gezicht gehad. Er is niks vervelender dan ingegroeide baardharen. Alleen bij het glimlachen of bewegen van je gezicht voel je de pijnlijke plek al zitten. Het komt dan ook erg veel voor onder mannen die zich scheren. Zwellingen, ontstekingen en zelfs littekens zijn het gevolg van ingegroeide baardharen.

Kunnen we er wat aan doen? Zeker weten kun je er wat aan doen, je kunt het zelfs voorkomen. Het is belangrijk om te weten wat een ingegroeide haar eigenlijk is en hoe deze ontstaat. Zo is het makkelijker te voorkomen.

 

Hoe ontstaan ingegroeide haren?

Als je het hebt over ingegroeide haren zijn er eigenlijk twee soorten ingegroeide haren. Je kunt ze verdelen in ingegroeide haren en razor bumps:

 

Ingegroeide haren

Bij het scheren staat je huid onder veel spanning. Bij het scheren kan het voorkomen dat er aan het haartjes getrokken wordt, hierdoor onstaat een schuine punt. Die schuine punt kan in de wand van het haarzakje gaan prikken waardoor de uitgang geblokkeerd wordt. Het haartje kan zo niet naar buiten en groeit zo door onder het huidoppervlak. De grootste oorzaken van deze ingegroeide haren zijn:

  • Tegen de haargroei in scheren
  • Een bot scheermes gebruiken
  • Teveel dode huidcellen op je huid

 

scheerbultjes

 

Razor Bumps

Bij razor bumps groeit het haartje wel naar buiten, maar gaat vervolgens weer terug in de huid. Dit komt vaak voor bij mannen met gekrulde haartjes. Deze soort ingegroeide haren hebben eigenlijk dezelfde oorzaken en oplossingen.

 

Zo voorkom je ingegroeide haartjes

Voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig is het voorkomen van ingegroeide haartjes helemaal niet zo moeilijk. Deze veranderingen zullen zelfs je huidconditie sterk verbeteren.

 

Scheer met de haargroeirichting mee

We snappen dat je een glad resultaat wilt, maar tegen de haargroeirichting in scheren verhoogt de kans op ingegroeide haren aanzienlijk. Ook wanneer je met de haargroeirichting mee scheert, kun je nog een heel glad resultaat bereiken. Met een safety razor bijvoorbeeld. Daar hieronder meer over.

 

Stop met het gebruiken van een bot mesje

Geef toe, ook jij hebt weleens te vaak met hetzelfde mesje geschoren. Hoe botter het mesje, hoe meer weerstand er ontstaat en hoe meer het mesje gaat trekken aan de huid. Dus een ingegroeide haar zal dan heel snel kunnen ontstaan. Gebruik altijd scherpe scheermesjes. Gebruik je wegwerpmesjes? Gebruik die dan ook maar één keer en werp ze dan weg.

We horen dan vaak de reactie dat het zo duur is om zo snel je mesjes te vervangen. Is dat zo? Misschien moet je dan over gaan op een goedkoper en veel beter alternatief. Dat lees je in ons volgende punt.

 

ingegroeide haartjes

 

Scheer met een safety razor

Een safety razor gebruikt slechts één verwisselbaar mesje, dat overigens veel scherper is dan de mesjes uit een wegwerpmesje of cartridge systeem. Het snijdt de haartjes beter door en het resultaat is gladder. De verwisselbare mesjes van een safety razor heten double edge blades en zijn vele malen goedkoper dan wegwerpmesjes. De aanschaf van een safety razor is vaak flink wat duurder. Maar het is een eenmalige investering die lang meegaat. Door de besparing op mesjes heb je die investering er vaak binnen 3 maanden al uit.

 

Verwarm je huid voor het scheren

Maak je huid goed warm en vochtig voor het scheren. Je huid en haren worden zacht, en je haarzakjes zullen ontspannen. Dit kun je doen door goed te spoelen met warm water onder de douche, of een warme natte handdoek 5 minuten op je gezicht te leggen.

 

ingegroeide baardhaar

 

Niet droog maar nat scheren

Met nat scheren bedoelen we het gebruik van een goede scheerzeep of scheercrème. Geen scheerschuim aangezien die de huid vaak meer uitdrogen dan nodig. Het schuim wat je maakt met een scheerzeep of scheercrème maakt de haren zacht en legt een heerlijke gladde beschermlaag op je huid zodat het mes er soepel overheen kan glijden. Nat scheren is op zichzelf al een genot.

 

Gebruik een Pre Shave

Een pre shave is eigenlijk een speciale olie of gel die je aanbrengt voordat je de scheerzeep of scheercrème gebruik. Deze biedt een extra beschermlaag die de huid verzacht, tegen irritatie beschermt en voor een nog gladdere laag zorgt. Zo verklein je nog meer de kans op ingegroeide haren of irritatie in het algemeen.

 

Verwijder regelmatig dode huidcellen met een scrub

Ingegroeide haren kunnen ook ontstaan doordat de dode huidcellen de uitgangen van de haarzakjes blokkeren. Gebruik dus eenmaal per week een scrub voor je gezicht om de dode huidcellen te verwijderen. Je krijgt er ook nog eens een prachtig gezicht van.

 

Gebruik een créme speciaal voor ingegroeide haartjes

Als je vaak last hebt van ingegroeide haartjes raden wij je aan om een speciale creme te gebruiken die ingegroeide haartjes, rode bultjes en irritaties voorkomt. Gebruik deze treatments na het scheren en voordat je een dagcrème opbrengt. Wij zijn erg fan van de formules van Malin + Goetz en Anthony.  

 

Gebruik een balsem of dagcrème na het scheren

Je wilt je huid zo goed mogelijk verzorgen en hydrateren. Zo wordt je huid gekalmeerd na het scheren en ontstaan er geen irritaties of ontstekingen. Een gehydrateerde huid zal minder snel dergelijke problemen oplopen.

 

Wat kun je doen tegen ingegroeide haren?

Als je al een ingroeide haar hebt dan wil je deze natuurlijk verwijderen. Je kunt een ingegroeide haar het beste verwijderen met de volgende manieren.

 

Met een wattenstaafje

Wanneer je zachtjes rondom de ingegroeide haar in de huid knijpt, kun je met een wattenstaafje tegen de haargroeirichting in eroverheen vegen. Vaak komt het haartje dan los.

 

Met een pincet

Lukt met een wattenstaafje niet? Probeer dan een pincet. Pak het haartje en trek het haartje eruit. Ontsmet altijd wel de pincet om ontstekingen te voorkomen. Het komt soms voor dat je het hele haarzakje meetrekt. Ontsmet de huid dus altijd goed na het trekken van het haartje omdat ontstekingen anders makkelijk kunnen ontstaan.

 

Geïnspireerd geraakt? We de top 10's voor je geselecteerd:

Top 10 Gezichtsscrub

Top 10 Safety Razors

Top 10 Pre Shave

Lees meer
Lees meer
Lees meer