Winkelwagen
sluiten
Geen producten gevonden...
23 September 2020
Wat te doen bij roos en schilfers op de hoofdhuid

Bijna iedere man krijgt er een keer meer te maken in zijn leven. Het is het meest voorkomende probleem op de hoofdhuid van mannen. We hebben het natuurlijk over roos. Voor veel mannen erg gênant. Vooral wanneer je donkere kleding draagt. Hoewel het niet erg smakelijk lijkt, is het vrij onschuldig.

Een groot misverstand dat er bestaat over roos, is dat het te maken zou hebben met hygiëne. Dat iemand last heeft van roos zegt in principe niks over de hygiëne van het haar of de hoofdhuid. Dat het er onsmakelijk uitziet is iets anders. Gelukkig is roos één van de makkelijkste aandoeningen om te behandelen en te voorkomen. Laten we beginnen met waar en hoe het ontstaat.

 

Wat is roos?

Roos is een ander woord voor dode huidcellen, nu klinkt dit niet heel smakelijk.
Wel is het een heel natuurlijk proces, onze huid vernieuwd zichzelf keer op keer.
Vanaf de onderkant van de huid worden dode huidcellen vervangen door nieuwe gezonde huidcellen.Dit proces duurt ongeveer 2 a 3 weken, maar bij mensen met roos verloopt dit proces sneller, waardoor er sprake is van overmatige productie van huidschilfers, wat we roos noemen.

 

huidschilfers hoofd mannen

 

 

Hoe ontstaan huidschilfers op het hoofd?

Wat de oorzaak is van de versnelling van dit proces kan verschillen.
Het kan genetisch bepaald zijn, maar ook in verband staan met eczeem achtige klachten.
Seborroïsch eczeem ontstaat door een gist die van nature aanwezig is in de huid, deze vorm van eczeem herken je door schilfers bij bijvoorbeeld de wenkbrauwen.

Ook stress kan invloed hebben op dit proces net als het weer, door bijvoorbeeld verschillen van warmte, kou, droogte en vocht.

 

Schilfers op de hoofdhuid betekend niet meteen dat je roos hebt.

Soms lijkt het alsof je roos hebt doordat je schilfertjes hebt. Dit is niet altijd meteen roos of overmatige productie van nieuw huidcellen. Het kan ook zijn dat er een teveel aan stylingsproducten gebruikt wordt, waardoor er een restant in het haar blijft wat weer zorgt voor schilfers. Ook het niet goed uitspoelen van de shampoo kan voor jeuk en schilfers zorgen.

 

anti-roos shampoo mannen

 

Wat je kunt doen tegen roos

Het gebruiken van een anti-roos shampoo is natuurlijk stap één, let hierbij wel op dat het een shampoo is zonder of met minimale hoeveelheid siliconen. Een anti-roos shampoo of een kalmerende shampoo is aan te raden, deze zal niet alleen de roos verminderen maar ook de hoofdhuid kalmeren.

 

Wat ook belangrijk is is om het haar niet te vaak en te stevig te wassen, door te veel stimulans van de hoofdhuid kan er juist meer irritatie en jeuk ontstaan, wat weer zorgt voor meer schilfers. Daarnaast is het gebruik van een föhn af te raden, warmte droogt namelijk uit, waardoor de schilfertjes weer verergeren. Ook is het aan te raden het haar na het wassen met lauwwarm water, goed uit te spoelen, zodat alle styling en shampoo resten uit het haar gespoeld worden.Is je hoofdhuid rustig en de roos onder controle, blijf dan niet dagelijks de anti-roos shampoo gebruiken, maar stap over op een shampoo die het haar en de hoofdhuid verzorgd en gebruik eventueel één keer per week de anti-roos shampoo om de hoofdhuid rustig te houden.
Dit om eventuele terugkeer van roos te voorkomen. Een verzorgde huid is goed gehydrateerd en zal daardoor ook minder snel droog en jeukerig zijn en daardoor roos vrij blijven.

 

Geïnspireerd geraakt? We hebben nog meer interessante items voor je geselecteerd:

Blog: Wat jij kunt doen tegen inhammen en haaruitval

Top 10 Beste shampoo

Blog: Haarverzorging man: 7 veelgemaakte fouten

Lees meer
Lees meer
Lees meer