30% korting op zomerdeals. Profiteer nu.
Winkelwagen
sluiten
Geen producten gevonden...
05 March 2020

Wat te doen tegen donkere kringen en wallen onder je ogen

Heb jij wallen of donkere kringen onder de ogen? Dat kan erg vervelend zijn. Sommige mannen hebben last van enorm diepe en donkere kuilen onder de ogen waardoor ze er tien jaar ouder uitzien. Het kan ook juist andersom zijn. Opgezwollen zakken onder je ogen. Ook geen prettig gezicht in de spiegel. Gelukkig zijn er genoeg maatregelen die je kunt nemen.

 

Wat zijn wallen en donkere kringen?

Wat zijn wallen nou eigenlijk? Want veel mannen bedoelen met wallen iets anders. Donkere kringen onder de ogen zijn namelijk geen wallen. Wallen lijken namelijk een kleine zwelling onder het oog. Een soort schattige kussentjes. Donkere kringen zijn gewoon donkere kringen. Het zijn dus twee verschillende dingen, maar kunnen wel even storend zijn. Tijd om ze aan te pakken.

 

Oorzaken wallen en donkere kringen

Er zijn gelukkig voor beide problemen een aantal dingen die je kunt doen om het te verminderen of misschien zelfs helemaal te laten verdwijnen. Daarvoor is het wel handig om te weten wat de oorzaken kunnen zijn van die zombiedoppen.

 

wallen onder ogen verhelpen

 

Hoe ontstaan donkere kringen onder de ogen?

De oorzaken van donkere kringen onder de ogen zijn divers maar hebben wel allemaal te maken met de dikte van de huid rond je ogen. De huid rondom de ogen is namelijk dunner. Je huid is gemiddeld over je hele lichaam 2 tot 3 mm dik. Onder je ogen is dit slechts 0,5 mm. De donkere kleur kan genetisch bepaald zijn maar komt vaak door een tekort aan vocht. De huid wordt dan nog dunner en je kunt dan de kleuren van de blauwe bloedvaten en grijze botvlies van je schedel door de huid heen zien. Zo ontstaat er een donkere kring.

 

Je bent moe

Wanneer je te weinig slaapt wordt het stofje collageen afgebroken. Dit stofje houdt de huid stevig. Haal je dit stofje weg dan ontstaan er donkere kringen.

 

Stress

Wanneer je stress hebt maakt je lichaam meer cortisol aan. Dit is een stresshormoon die de vochtbalans van de huid flink kan verstoren. Een vochttekort en dunnere huid onder de ogen zijn het gevolg.

 

Je drinkt te weinig

Wanneer je te weinig drinkt wordt de huid onder je ogen droger en dunner. Het is de grootste oorzaak bij mensen met donkere kringen onder hun ogen.

 

Ouderdom

Je huid wordt dunner naarmate je ouder wordt. Hoe ouder je wordt hoe meer je dus donkere kringen kan gaan zien.

 

Alcohol

Drink je veel alcohol? Dat is niet goed voor de huid rondom je ogen. Alcohol werkt dehydraterend waardoor de huid onder de ogen dunner wordt.

 

Cafeïne

Het stofje cafeïne vernauwt de bloedvaten en werkt ook nog eens dehydraterend. Wanneer je veel cafeïne binnenkrijgt kun je dus last krijgen van donkere kringen.

 

In je ogen wrijven

Lekker even hard in je ogen wrijven. Maar het kan ook de bloedvaatjes onder de ogen beschadigen wanneer je dit vaak doet. Hierdoor worden ze meer zichtbaar en krijg je dus een donkere kleur.

 

Veel achter de computer zitten

Wanneer je de hele dag naar een beeldscherm kijkt krijgen de bloedvaten rondom de ogen veel stress. Ze werken harder zonder rust te krijgen. Je bloedvaten worden groter dankzij cortisol dat vrijkomt om de spanning op te vangen. Maar de donkere kringen worden zo veel erger. Heb je een kantoorbaan? Neem elk uur even pauze met je ogen van het scherm.

 

 

Andere oorzaken van donkere kringen?

Wanneer je huid onder de ogen donkerder is kan dit bij sommige mensen ook een andere oorzaak hebben. Het kan zijn dat je last hebt van hyperpigmentatie. De donkere kringen zijn dan iets bruiner van kleur. Dit komt omdat er dan meer melanine in de huid wordt geproduceerd onder je ogen. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals allergieën, geneesmiddelen, veel zon en hormonale veranderingen. Mocht je vermoeden hier last van te hebben vraag dan de huisarts om advies.

 

donkere kringen ogen verhelpen

 

Wat je kunt doen tegen donkere kringen onder de ogen

Nu je de belangrijkste oorzaken kent kun je het volgende doen om de huid onder je ogen zo gezond mogelijk te houden:

 

 • Drink voldoende (min 1,5 liter per dag)
 • Voldoende slaap
 • Matig alcohol, cafeïne en roken
 • Staar niet te veel naar een scherm
 • Verbeter de bloedcirculatie door te bewegen
 • Ontspan voldoende

 

 

Huidproducten tegen wallen en donkere kringen

 

Koop de under eye balm van baxter of california

Baxter of California Under Eye Complex

De winnaar van de Men's Health Grooming Award Winner 2016. Deze huidcrème is specifiek gericht om de huid onder de ogen te herstellen. Het product voedt de huid met cafeïne, zeewier en vitamine E. Hoewel het niet goed is om te drinken is cafeïne wel erg goed om op je huid te smeren. Het laat de bloedvaten krimpen en geeft je huid een boost waardoor donkere kringen verdwijnen. Vrij van parabenen.

 

verminder wallen met Patricks EB1 Eye Balm

Patricks EB1 Eye Balm

Dit 100% vegan product zit bomvol actieve ingrediënten die de huid onder de ogen hydrateren en versterken. gaat huidveroudering tegen en zeer makkelijk in gebruik. Vrij van parabenen, sulfaten en ftalaten.

 

 

 

 

Hoe ontstaan wallen onder de ogen?

 

Genen en veroudering

De opgezwollen wallen onder je ogen zijn eigenlijk een ophoping van vocht en vet. Die combinatie van vocht en vet zit er om je ogen te beschermen. Het dient als een soort stootkussen. Bij een wal vormt er een uitbochting naar buiten. Bij sommige mensen is de oogkas kleiner waardoor het eigenlijk te klein is voor het stootkussentje. Dat vet onder je oog wordt normaal door een bindweefsel bij elkaar gehouden. Wanneer je ouder wordt verslapt dit bindweefsel en zakt de ophoping dus naar beneden waardoor je een wal te zien krijgt. Bij mensen met een kleinere oogkas zie je dit dus al sneller. Dit is dus genetisch bepaald.

 

Te weinig of teveel slapen

Ook te lang slapen kan voor vreselijke wallen zorgen. Wanneer je te lang in bed licht heb je niet genoeg doorbloeding en ontstaat er meer vochtophoping onder je ogen. Een te weinig aan slaap zorgt er juist voor dat je lichaam teveel vocht gaat vasthouden. Zo kom je dus nooit van die bulten af.

 

Altijd op je zij of buik liggen

Wanneer je slaapt op je buik of zij kan er veel vocht naar de ophoping onder je ogen zakken. Tel daarbij de zwaartekracht nog op die extra aan de wallen kunnen trekken en je creëert dikke kussens onder je ogen na verloop van tijd.

 

Teveel zout eten

Wanneer je veel zout eet houdt je lichaam extra veel vocht vast. Dit ga je heel snel zien onder je ogen. Er ontstaat een steeds grotere vochtophoping waardoor je dikke wallen krijgt.

 

Alcohol en roken

Deze had je vast wel kunnen raden. Alcohol en roken verstoren de vochthuishouding in je lichaam. Dit ga je als eerste zien onder je ogen.

 

Allergieën

Vaak last van verkoudheid, gevoelige huid of waterige ogen? Dan zou je weleens een allergie kunnen hebben. Je ogen raken bij dit soort klachten snel opgezwollen. Na steeds opgezwollen te raken wordt de huid rondom je ogen nog losser gemaakt waardoor er steeds makkelijker vet en vocht onder je ogen kan zakken.

 

wat te doen tegen wallen onder ogen

 

Wat je kunt doen tegen wallen

 

De zwelling onder je ogen verminderen

Je kunt de zwelling onder je ogen verminderen door het te koelen en verzorgen. Je kunt bijvoorbeeld:

 

 • Plakjes komkommer op je ogen leggen: Dit heeft een verkoelend effect.
 • Koude natte (groene) theezakjes op je ogen leggen: Groene thee bevat EGCG wat een gunstig effect op de zwelling onder je ogen zou kunnen hebben. Dit is nooit bewezen maar helpt volgens veel specialisten.
 • Je ogen koelen met een koud kompres: Leg elke ochtend iets kouds op de zwelling waardoor deze afneemt.
 • Gebruik de Recipe For Men – Under Eye Gel voor een betere gezondheid van de huid rondom de ogen en vermindering van zwelling.

 

Verander ongezonde gewoontes

 • Minder zout eten
 • Op je rug slapen: Probeer zoveel mogelijk op je rug te slapen. Hierdoor heeft vocht geen kans naar beneden te zakken onder de ogen.
 • Gemiddeld 7-8 uur slaap
 • Drink- en rook met mate
 • Voldoende bewegen

 

Lees meer
Lees meer
Lees meer