alles over de safety razor

 


 

Inhoud:

 • Wat is een Safety Razor
 • Geschiedenis van de Safety Razor
 • Verschillende typen Safety Razors
 • Welke mesjes gaan er in de Safety Razor
 • Hoe gebruik je de Safety Razor
 • Hoe onderhoud je de Safety Razor
 • Beste Safety Razors van 2019
 • Welke Safety Razors is het beste voor beginners
 • Top 10 Safety Razor
 • Veelgestelde vragen over de Safety Razor

 


 

Wat is een Safety Razor?

De naam zegt het eigenlijk al, de Safety Razor is een scheermes die je beschermt tegen het snijden tijdens het scheren. Voordat de Safety Razor op de markt kwam schoren we ons met een Straight Razor, een vlijmscherp open mes. De veiligheid was met het scheren niet altijd gegarandeerd en zelfs de geoefende hand kon nog wel eens mis scheren en zo wondjes of sneeën veroorzaken. Daarnaast was de aanschaf duur en had het mes de nodige onderhoud nodig, dit maakte de straight razor veelal alleen geschikt voor de barbier.

Het Veiligheidsscheermes zorgde met zijn ontwerp ervoor dat de kans op scheerwondjes en sneeën flink werd terug gebracht en daardoor was het mes gemakkelijker in gebruik en beschikbaar voor elke man. Het mes in de Razor en later de verwisselbare mesjes waren afgedekt en je kon de Razor heel makkelijk in een hoek op de huid leggen zodat je altijd met de juiste hoek de haartjes af kan scheren. Gillette maakte het mogelijk dat slijpen van het mes niet meer nodig was en door de massa productie van Double Edge Blades was het hebben van een eigen scheermes een betaalbare zaak geworden.

Eigenschappen van een Safety Razor:

 • Beschermt de huid tegen scheerwondjes
 • Mild voor de huid
 • Makkelijk in gebruik
 • Vanaf begin 20e eeuw met verwisselbare mesjes
 • 1 mes met twee scheerzijden
 • Goedkoop in gebruik

 

Geschiedenis van de Safety Razor

Het patent voor de Safety Razor werd in 1880 vastgelegd door de gebroeders Kampfe uit New York. Na een aantal innovaties en doorontwikkelingen werd de huidige Safety Razor met de verwisselbare mesjes vastgelegd door Gillette. Het grote succes liet nog even op zich wachten, maar toen Gillette in de 1e wereldoorlog de Amerikaanse soldaten 3,5 miljoen scheermessen en 32 miljoen Double Edge Blades mocht leveren was deze geboekt. De soldaten mochten de Razor houden na de 1e wereldoorlog en de meeste bleven op deze manier scheren. De behoefte na nieuwe Double Edge Blades was geboren en de 'moderne man' begon zich te scheren met een Safety Razor. De Safety Razor kent zijn hoogtij dagen vanaf de jaren 20 tot aan de jaren 80, in deze periode scheert bijna elke man zich met een Safety Razor.


 

Verschillende typen Safety Razors

Safety Razors zijn er in verschillende types en smaken, afgestemd op een persoonlijke voorkeur maar ook op de baardgroei en scheerwijze. Om de Safety Razors goed te kunnen opdelen en de verschillen goed in kaart te brengen hebben we de Safety Razors opgedeeld op basis van het type kam en het type sluiting.

Type Kam

De kam is het bovenste gedeelte van de Safety Razor en hier komt het mes op te liggen, door verschillende types kammen toe te passen kunnen we spelen met de ruimte tussen het mes en deze kam. Hierdoor kan de kam meer/minder haar afvoeren en is hij geschikter om een vollere baard af te scheren. Het nadeel van grotere ruimte is dat het mes ook meer bloot komt te liggen en de kans op scheerwondjes bij het verkeerd gebruikt vergroot. Kammen komen er in vast vorm of in verstelbare vorm, we kunnen deze dan ook onder verdelen in de volgende vormen

Gesloten kam

De gesloten kam is één van de meest voorkomende Safety Razors in Nederland, dit mes is uitermate geschikt voor mannen met een milde tot normale baardgroei. De kam is prima in staat de baardharen af te voeren en het mes wordt goed beschermd door de kam waardoor hij zeer mild in gebruik is. Perfect voor de beginnende scheerder. Een top met met een gesloten kam is de Muhle R89.

Open kam

De open kam is meer geschikt voor de zwaardere baardgroei en je vind deze type kam dan ook vaker op messen van Zuid-Europese makelij. De DEB liggen wat meer open in de kam en de kam heeft grovere openingen waardoor het mes in staat is om meer haar af te voeren, ideaal voor de meerdaagse baarden en voor zwaardere baardgroei. Dit type mes is ook prima geschikt voor de beginnende scheerder, maar dan wel met een flinke baard. De Fatip Nichelato Grande is een prachtig mes met een gesloten kam.

Verstelbare kam

Maar een paar merken beheersen deze specialiteit en een ideale Razor als je van beide type kammen gebruik wilt maken. Met de verstelbare Safety Razor kun je spelen met de opening tussen de kam en het mes. Hierdoor ben je beter in staat om de perfecte opening te vinden voor jouw baardgroei en kun je hem verder open zetten mocht je een aantal dagen niet geschoren hebben. Vaak zijn deze messen via het handvat te verstellen en kan deze traploos in de gewenste stand worden gezet. Deze verstelbare messen worden vaak verkocht aan ervaren gebruikers van een Safety Razor om de 'perfecte scheerervaring' te beleven. De koning van de verstelbare Safety Razor is eigenlijk maar 1 en dat is de Merkur Futur.

De Semi-verstelbare kam verdient in dit artikel ook nog even credits, een uitvinding die door de jongens van Rockwell tot een groot succes is gemaakt. Bij dit type Razor kun je verschillende kammen krijgen welke op het handvat gemonteerd kunnen worden, hiermee kun je de ideale set-up creëren. Mooi voorbeeld van de verstelbare Razor is de Rockwell 6C.

Slant Razor

De Slant Razor is een speciaal geval in deze reeks van kammen, want dit is een combinatie van kam type en Razor type. De kam op dit type Razor staat in een hoek op de Razor gemonteerd, oftewel schuin hierdoor worden de haren makkelijker afgeschoren en dit maakt dit type Razor meer geschikt voor vollere baarden. Je kunt het vergelijken met het snijden met een keukenmes, het snijzijde van het mes loopt schuin om optimaal met het mes te kunnen snijden. Hetzelfde geldt voor de Slant Razor. Vaak komt dit type Razor met een Gesloten Kam, omdat de scheerwijze al zorgt voor een betere afvoer bij het scheren van zwaardere baardgroei. Een prachtige Slant Razor is die van RazorRock German 37.

Vlindersluiting

Het type kam waarmee de Safety Razor is uitgerust heeft invloed op de scheereigenschappen van de Razor. Eigenlijk wordt elk type Safety Razor uitgerust met een schroefsluiting om de mesjes te vervangen, je draait dan de bovenzijde of via de onderzijde de delen los en kunt zodoende het mesjes vervangen. Op één uitzondering na, de vlindersluiting; Een prachtig stukje techniek welke door een draai aan het handvat de bovenzijde van het mes laat open klappen als een vlinder. Hierdoor kun je het oude mesje uit de kam pakken en een nieuw mesje plaatsen. De vlindersluiting is iets gevoeliger voor mankementen, maar een prachtig stukje techniek welke niet in jouw collectie mag ontbreken. De crème de la crème van de vlindersluitingen is op dit moment de Rockwell Model T > binnenkort in onze shop.

 

 


Welke mesjes gaan er in de Safety Razor

Sinds de gepatenteerde Razor in 1904 gaan er als nagenoeg dezelfde mesjes in de Safety Razor, Double Edge Blades. Of ook wel bekend als DEB, Safety Razor Blades of ouderwetse scheermesjes. In nagenoeg elk Safety Razor scheermes passen dezelfde mesjes, want ze hebben allemaal ongeveer dezelfde afmetingen. De DEB zijn verkrijgbaar van vele verschillende merken, in verschillende scherptes en aantallen. Een voorkeur voor een bepaald mesje is dan ook heel persoonlijk en afhankelijk van de Safety Razor, huidtype, scheerritueel en scheerervaring. De scherpte en de daarbij horende vergevingsgezindheid spelen bij 'beginners' een grote rol en daarom adviseren we ook om te starten met de minst scherpe mesje; Schaal 1 op 5.

In het volgend overzicht vind je onze bestsellers per scherpteklasse, deze scherptes zijn gemeten en zijn niet te verwarren met taaiheid van het mes. Scherpte klasse 1 is het minst scherp en 5 het scherpst.

 

 

 

Scherpte klasse 1

derby extra double edge blade

Derby Double Edge Blades

De double edge blades van Derby is. de absolute bestseller onder beginners. Het zijn één van de minst scherpe mesjes op de markt en hebben een erg goede prijs/kwaliteit verhouding. Wanneer je voor het eerst kennis maakt met een safety razor kun je met een derby mesje altijd goed uit de voeten.

koop derby extra double edge blades

 

 

 


Scherpte klasse 2

lord double edge blades

Lord Super Stainless Double Edge Blades

De mesjes van Lord zijn erg betaalbaar en populair onder zowel beginners als gevorderden. Het zijn erg milde mesjes die geschikt zijn voor mannen met een lichte baardgroei. Beginners profiteren natuurlijk ook van de milde mesjes doordat ze zichzelf zo minder snel snijden.

lord double edge blades

 

 

 


Scherpte klasse 3

muhle double edge blades kopen

Muhle Double Edge Blades

Muhle staat bekend om hun kwalitatief hoogwaardige scheerproducten. Ook de double edge blades van Muhle zijn van erg goede kwaliteit en zijn dus ook de bestseller in deze scherpteklasse. De mesjes gaan lang mee doordat ze minder snel bot worden. De scherpte is 3 op schaal van 5. Het is een mild mesje met voldoende scherpte om een lichte baard makkelijk te scheren. 

koop muhle scheermesjes
 

 

 


Scherpte klasse 4

gillette platinum scheermesjes

Gillette Platinum Double Edge Blades

Ook hier weet Gillette goede kwaliteit af te leveren. Deze mesjes van Gilette zijn aardig scherp maar wel zeer comfortabel. Mannen met een zwaardere baardgroei kunnen hier goed mee uit de voeten. Door de vergevingsgezindheid zul je jezelf er niet snel meer snijden. Ook beginners met een zwaardere baardgroei kunnen gerust dit mesje gebruiken.

gillette double edge blades

 

 

 

 


Scherpte klasse 5

koop scherpe double edge blades

Feather Double Edge Blades (81-S)

Deze double edge blades van Feather zijn berucht om de scherpte. Het zijn de scherpste mesjes op de markt en zijn behoorlijk agressief. Een beginner kan beter dit mesje eerst laten liggen. Wanneer je een beetje ervaring hebt met het scheren met een safety razor en dit mesje goed weet te gebruiken zul je een ongekend glad resultaat ervaren. Met gemak snijdt het mesje door de meest zware baardgroei heen. Dit resulteert ook in minder irritatie. 

feather double edge blades kopen

 

 

Afmetingen DEB:

Lengte: 43 mm
Breedte: 22 mm
Dikte: 0,11 mm

 


 

Hoe gebruik je de Safety Razor

De safety razor zelf is eigenlijk een heel simpel hulpmiddel. Het bestaat uit een handvat en een kop waar de double edge blade in moet. Deze kop bestaat vaak uit twee plaatjes waar het mesje tussen past. Je maakt de safety razor open en plaatst de double edge blade. Dit kan eigenlijk maar op één manier aangezien ze allemaal dezelfde afmetingen hebben. Wanneer je het mesje hebt geplaatst kun je gaan scheren.

 • Je plaatst de safety razor in een hoek van 30° op de huid.
 • Houd deze hoek vast en maak korte halen. Probeer je gezicht strak te trekken met je vrije hand en je gezicht aan te spannen om een zo glad mogelijk oppervlak te creëren. 
 • Zet geen druk op de safety razor. Het mes moet het werk doen.

Lees in het artikel over nat scheren welke andere scheerproducten je het beste kan gebruiken tijdens het scheren met een safety razor. 

 

 


 

Hoe onderhoud je de Safety Razor

Het is belangrijk je safety razor goed schoon te houden. Dit kan tijdens het scheren door na elke paar halen je safety razor te spoelen in de wasbak of onder de kraan. Blijven er haren achter? Draai de schroef- of vlindersluiting open en spoel alles apart schoon. Zorg dat er geen resten van scheerzeep achterblijven. Is de safety razor goed schoon? Je hoeft dan nu alleen de safety razor neer te leggen en te laten drogen. 

Gebruik je de double edge blade de volgende keer weer? Vergeet deze dan niet goed droog te maken direct na het scheren. Niet alle double edge blades zijn namelijk van hoogwaardig metaal (sommige wel). Dit voorkomt dat het mesje wordt aangetast door corrosie.  

 


 

Welke Safety Razors is het beste voor beginners

Mannen die nog geen of weinig ervaring hebben met het gebruik van een safety razor raden wij vaak een safety razor met gesloten kam aan. Zo is er minder kans op snijwondjes omdat het mes meer bedekt is en er minder huid wordt blootgelegd aan het mesje. Dat betekent niet dat een gesloten kam enkel voor beginners is. Een safety razor met open kam wordt vaak gebruikt door gevorderden die een zware baardgroei hebben. De safety razors met gesloten kam die wij het meeste verkopen aan beginners zijn de Muhle R89 en de Merkur 34C. Dit zijn er mild maar kwalitatief hoogwaardige safety razors. Ook voor gevorderden voldoen deze nog goed. De keuze in double edge blade maakt namelijk ook veel verschil.

 


 

Top 10 Safety Razors

 

 1. Merkur 23C
 2. Muhle R89
 3. Merkur Futur
 4. Rockwell 6S
 5. Merkur 34C
 6. Muhle R41
 7. Feather ASD2S
 8. Fatip Piccolo
 9. RazoRock german 37
 10. The Bluebeards Revenge Cutlass