De Baard, de kroon op jouw mannelijkheid.

Wanneer je gaat beginnen met natscheren kom je er niet om heen…een scheerkwast. Een scheerkwast. is een must have voor iedere natscheerder. Tegenwoordig is het aanbod scheerkwasten zo groot dat het makkelijk is om het overzicht te verliezen. Wat een scheerkwast nou eigenlijk precies is en wat voor soort scheerkwast bij jou past, ontdek je in dit artikel!


 

Inhoud:

 


 

Wat is een Scheerkwast?

Een scheerkwast is een kwast die wordt gebruikt bij het “nat” scheren. “Nat” scheren is het scheren met een scheerzeep of -olie en een scheermes. Dit is het tegenovergestelde van “droog” scheren waarbij men alleen een scheerapparaat gebruikt. Met een scheerkwast kun je een romig schuim maken, waardoor het scheren makkelijker en comfortabeler wordt. Het schuim wat de kwast produceert hydrateert namelijk de baardharen, waardoor deze zachter worden en makkelijker te scheren zijn. Ook brengt het schuim een beschermlaagje aan op de huid, waardoor het mes makkelijker over de huid glijdt en scheerirritaties worden voorkomen.

 


 

Geschiedenis van de Scheerkwast

De geschiedenis van de scheerkwast zoals we die nu kennen begon in Frankrijk, rond 1750. Het materiaal en de kwaliteit van de kwasten varieerden enorm. Voor de goedkope kwasten werd bijvoorbeeld zwijnen- of paardenhaar gebruikt en voor de duurdere kwasten werd al dassenhaar gebruikt. Rond 1800 ontstond de traditionele vorm van een scheerkwast waarbij je hem makkelijk tussen je duim en wijsvinger kon houden wat ervoor zorgde dat de mensen thuis konden gaan scheren en daarvoor niet meer naar de kapper hoefde. Handvaten werden gemaakt van ivoor, kristal, porselein, goud en zilver. Een scheerkwast werd een statussymbool; een dure kwast was een manier om te laten zien hoe welvarend je was.

 


 

Verschillende type Scheerkwasten

“Nat” scheren is tegenwoordig erg populair en de vraag naar scheerkwasten is daardoor ook erg hoog. Door de hoge vraag worden vele soorten kwasten aangeboden. Hierdoor kan het erg moeilijk zijn om een goede scheerkwast te kiezen. Om de keuze tussen de verschillende scheerkwasten te verduidelijken, hebben we de verschillende soorten kwasten voor je op een rijtje gezet.

 

Scheerkwasten van dassenhaar

 

De scheerkwasten van dassenhaar zijn over het algemeen de meest populaire soort scheerkwasten die er zijn. Dassenharen zijn erg zacht, nemen veel vocht op en produceren een rijk schuim wat zorgt voor een comfortabele scheerbeurt en een perfect scheerresultaat. Dassen haren zijn moeilijker te verkrijgen en zijn daardoor een stuk prijziger als varkens- en synthetische kwastharen. De dassenharen gaan zeer lang mee en worden onder verdeeld in drie categorieën:

 

Silvertip Dassenhaar (Silvertip Badger)

 

De absolute top op het gebied van dassenhaar. Silvertip is kenmerkend door zijn glanzende zilveren kleur en de zwarte band die door het haar loopt. Silvertip komt van de nek en rug van de das, de haren worden speciaal geselecteerd en gecontroleerd voordat ze doorgaan voor Silvertip-kwastharen. Het haar is zeer zacht en heeft door zijn enorme vochtvasthoudendheid een hoog schuimend vermogen. Deze kenmerken maken de haren zeer geliefd voor scheerkwasten en zijn alleen te vinden op scheerkwasten van de hoogste kwaliteit.

 

Fijndas Dassenhaar (Best Badger of Fine Badger)

 

De Fijndas kwasten zijn iets stugger dan de Silvertip. De haren voor deze kwasten komen van de rug en een voor een klein gedeelte van de buik van de das. In tegenstelling tot de haren van de Silvertip worden deze kwasten door Muhle mechanisch in elkaar gezet. Ondanks dat de haren de tweede keuze zijn, blijven deze de Fijndas kwasten van hoge kwaliteit. De kwasten hebben een zeer goede vochtopname waardoor ze in staat zijn een volle schuim te produceren.

 

Graudas Dassenhaar (Pure Badger)

 

Graudas haren komen van de buik van de das. De Graudas kwasten zijn de derde kwaliteit kwasten gemaakt van dassenhaar. Desondanks zijn deze kwasten nog steeds van hoge kwaliteit, doordat de buik van de das gewoon meer haar bevat zijn deze kwasten qua prijs goedkoper dan de Fijndas en de Silvertip. De haren zijn iets stugger en nemen iets minder vocht. Nog steeds hebben ze een fijn huidgevoel en produceren ze een rijkelijk schuim.

 

Synthetische haren

 

Voor degene die geen dierlijke producten wilt gebruiken, zijn er synthetische haren. De synthetische haren liggen qua prijs tussen dassen- en varkensharen in. De synthetische haren nemen genoeg vocht op om een goed schuim te produceren en zijn tegenwoordig qua zachtheid niet meer te onderscheiden met dassenharen. Een voordeel van synthetische haren is dat deze zeer snel opdrogen en deze haren zijn perfect voor mensen met acné en een gevoelige huid.

 

Varkensharen

 

Scheerkwasten met varkensharen zijn een stuk goedkoper dan kwasten met dassenharen. Varkensharen zijn dikker, sterker en stugger dan dassenharen en voelen daarom een stuk minder comfortabel aan dan dassenharen. Een voordeel van deze haren is dat deze wel sneller meer schuim produceren. Nadat je de kwast een tijdje gebruikt zullen de haren een beetje slijten en zachter worden waardoor deze beter aanvoelen. De varkensharen hebben van nature een witte tot gele kleur maar worden soms geverfd om het de uitstraling van dassenharen te geven. Varkensharen zijn makkelijk te verkrijgen voor een zeer betaalbare prijs.

 


 

Hoe gebruik je een scheerkwast?

De meeste scheerkwasten gaan, mits deze goed gebruikt en onderhouden worden, zeer lang mee. Hier onder zie je in stappen hoe je een scheerkwast goed gebruikt.

 

 1. Maak de haren van de kwast nat met lauwwarm water.
 2. Klop het overtollige water uit de kwast, de kwast moet vochtig zijn maar niet kletsnat.
 3. Neem een kleine scheerzeep of scheercrème in je scheerkom.
 4. Klop dit met de kwast om tot een goed schuim.
 5. Breng dit aan op de te scheren plekken en laat het schuim even inwerken.
 6. Begin met scheren.
 7. Spoel na met lauwwarm water en spoel de kwast goed schoon en zorg dat er geen zeepresten meer in de haren zitten.

 


 

Hoe onderhoud je een Scheerkwast?

Wanneer je lang wilt genieten van je scheerkwast moet je hem naast goed gebruiken ook goed onderhouden. Wanneer je je scheerkwast goed onderhoud, zal je merken dat deze zeer lang mee gaat en goed blijft. Hier onder zie je een aantal punten waar je op moet letten bij het onderhouden van je kwast.

 • Maak je scheerkwast altijd nat met lauwwarm water, heet water kan namelijk de haren van de kwast beschadigen.
 • Spoel na gebruik de scheerkwast goed schoon om te voorkomen dat er nog zeepresten tussen de haren zitten die kunnen gaan schimmelen.
 • Klop het overige water altijd uit de kwast, wanneer je namelijk en water er uit gaat knijpen beschadig je de haren.
 • Hang na het afspoelen de kwast omgekeerd in een houder, hierdoor kan het overige vocht er nog uit stromen en voorkom je dat er schimmel en haaruitval ontstaat.
 • Breng bij het aanbrengen van een schuim een kleine druk toe, druk de haren niet plat op je huid.
 • Gebruik een scheerzeep of -crème van een goede kwaliteit, goedkope zepen van bijvoorbeeld de supermarkt zijn erg slecht voor je kwast en zorgen voor haaruitval.
 • Bewaar de kwast omgekeerd in een houder op een droge plaats.
 • Bewaar een kwast niet los in een toilettas.

 


 

Hoe herken je slecht onderhoud?

Nu je weet hoe je je kwast goed moet onderhouden, wil je natuurlijk ook weten of je je kwast goed onderhoud. En of je kwast aan vervanging toe is. Hier onder zie je een aantal kenmerken waaraan je kan zien dat de kwast niet goed is onderhouden of dat hij aan vervanging toe is:

 • Haren van de kwast breken of vallen spontaan uit
 • Er ontstaat schimmel in de kwast
 • De kwastharen voelen vettig en/of kleverig aan
 • Wanneer je met je handen over de droge haren strijkt, ontstaat er een stofwolkje

 


 

Synthetisch vs Dassenhaar

Synthetische haren zijn tegenwoordig zo goed dat ze bijna niet meer te onderscheidden zijn van dassenharen. Het enige grote verschil is dat de synthetische haren minder vocht opnemen dan de dassenharen. Een voordeel van dat synthetische haren minder vocht opnemen is dat ze sneller opdrogen dan dassenharen. Synthetische haren zijn goed geschikt voor mensen met acné, een gevoelige huid en natuurlijk voor mensen die geen natuurlijke producten gebruiken.

 


 

Top 10 Scheerkwasten

Als het goed is heb je nu een wat beter beeld voor je van welke soorten kwasten er zijn en misschien heb je al een voorkeur voor een bepaalde kwast. Om de keuze nog wat makkelijker voor je te maken, hebben we een top 10 van de populairste scheerkwasten gemaakt:

 1. Simpsons Scheerkwast Trafalgar T2 Synthetic
 2. Proraso Scheerkwast
 3. Muhle Scheerkwast - Silvertip Fibre - M - Classic Zwart
 4. Muhle Scheerkwast - Silvertip Fibre - S - Classic Zwart
 5. Simpsons Scheerkwast Fifty Series 59 Best Badger
 6. The Goodfellas' Smile Scheerkwast - The Hog
 7. Dovo Scheerkwast Dovo Olijfhout Graudas
 8. The Goodfellas' Smile Scheerkwast - The Wild Hog
 9. Muhle Scheerkwast - Silvertip - M - SR Chrome
 10. Muhle Scheerkwast - Silvertip - S - Classic Zwart

 


 

Veelgestelde vragen over Scheerkwasten

Q: Hoe lang gaan dassenharen mee?

A: Wanneer je een scheerkwast goed gebruikt en onderhoud gaan ze ongeveer zo lang mee:

Silvertip – 10 jaar of langer

Super badger – tot wel 10 jaar

Best badger – 6 jaar

Pure badger – 3 jaar

 

Q: Is het normaal dat de haren van mijn kwast loslaten?

A: In principe horen de haren van een kwast niet los te laten. Het kan natuurlijk voorkomen dat er een keer een haar los laat en sommige borstels laten in het begin wat haren los. Laat je borstel heel veel haar los of weet je niet helemaal zeker of het wel goed is? Dan kun je contact met ons opnemen.