Scheerzeep, de must-have voor een heerlijke scheerbeurt.

Een van de belangrijkste dingen die je nodig hebt voor een comfortabele scheerbeurt, is een goede scheerzeep. Sinds de populariteit van het natscheren is gestegen, is het aanbod scheerzepen ook gestegen. Je hebt tegenwoordig scheerzepen in bijna elke geur die je maar kan bedenken. Wat een scheerzeep is, hoe je het gebruikt en wat de beste scheerzeep is voor jou, lees je in dit artikel!

 


 

Inhoud:

 


 

Wat is een Scheerzeep?

Scheerzeep is een zeep die wordt gebruikt tijdens het natscheren en waarmee je een schuim kunt maken voor tijdens het scheren. Scheerzeep hydrateert de baard waardoor de baardharen zachter worden en overeind gaan staat zodat het scheren makkelijker wordt. Scheerzeep brengt ook een beschermlaagje aan op de huid die in combinatie met het schuim wat het produceert, het mes over de huid begeleid. Hierdoor worden scheerirritaties en scheerwondjes voorkomen. Daarnaast laat de scheerzeep ook een fris gevoel achter aan de geschoren huid. Met het schuim van de zeep kun je goed zien waar je al hebt geschoren en of je geen plekken overslaat.

 


 

Geschiedenis van Scheerzeep


Scheerzeep zoals we die vandaag de dag kennen en die klaar moeten worden gemaakt in een scheerkom werd door het bedrijf “Williams” voor het eerst geproduceerd in 1840. Ook werden vroeger scheer “sticks” verkocht in de vorm van een cilinder maar tegenwoordig hebben vrijwel alle scheerzepen de ronde vorm die past in een scheerkom.

 


 

Verschil met gewone zeep

 

“Kan je niet gewoon normale zeep gebruiken in plaats van scheerzeep?”

Het antwoord hierop is nee. De zeep die je gebruikt tijdens het wassen en de zeep die je gebruikt tijdens het scheren zijn twee hele verschillende zepen met verschillende doeleinden. Zo is een normale zeep bijvoorbeeld eigenlijk alleen gemaakt om de huid te reinigen en een scheerzeep moet zorgen voor een comfortabele scheerbeurt. Een scheerzeep zorgt ook voor veel meer schuim, want je kunt je vast wel voorstellen dat scheren zonder schuim niet zo prettig is.

 

“Waarom heet het dan een scheerzeep?”

Het heet een scheerzeep omdat “zeep” een term is voor een chemische reactie tussen vet en loog. Loog, ook wel een base genoemd, is het tegenovergestelde van een zuur. Scheerzeep ontstaat dus door middel van een chemische reactie tussen vet en loog, en daarom noem je het een zeep.

 


 

Waarom gebruik je een Scheerzeep

Tijdens het scheren heb je sowieso een scheerzeep, -gel, of -crème nodig omdat je anders heel gemakkelijk je zelf snijdt en omdat scheren zonder schuim voor erg veel irritaties zorgt. De keuze of je een scheerzeep, -gel of -crème gebruikt, is simpelweg je eigen keuze wat voor jou het beste werkt. Een scheergel is de snelste van deze drie mogelijkheden, dit hoef je alleen op je handen te spuiten en je hebt direct ene goed schuim. Een scheercrème klop je op tot een schuim met een scheerkwast, met een scheercrème kun je redelijk snel een goed schuim maken. Een scheerzeep is voor de mensen die van het scheren een echt ritueel willen maken en het scheren als een ontspanning zien. Scheerzeep duurt wat langer om op te kloppen tot een goed schuim. Voor vele scheerders is dit juist geen probleem, maar wordt dit gezien als een beloning voor het werk.

 


 

Hoe gebruik je een Scheerzeep?

Voordat je van je scheerzeep een goed schuim hebt gemaakt en je kunt genieten van een fijne scheerbeurt, moet je de zeep natuurlijk wel opkloppen. Je hebt hier een scheerzeep, een scheerkom en een scheerkwast voor nodig. Met de onderstaande stappen kun je je scheerzeep omtoveren tot een heerlijk schuim.

 1. Neem een kleine hoeveelheid zeep in een scheerkom.
 2. Maak de haren van de scheerkwast nat met lauwwarm water.
 3. Klop het overtollige water voorzichtig uit de kwast.
 4. Voeg een warm water toe.
 5. Klop dit met je scheerkwast om tot een schuim.
 6. Breng dit aan op de plekken waar je wilt scheren.
 7. Begin met scheren.

 


 

Welke Scheerzeep past bij mij?

Welke scheerzeep het beste bij jou past, hangt af van jouw eigen smaak en geur. Scheerzepen worden geleverd in bijna alle mogelijke geuren die je kan bedenken. Om erachter te komen welke geur het best bij ze past kun je verschillende geuren uitproberen. Ook kun je de geur van je scheerzeep matchen met bijvoorbeeld je deodorant, parfum, cologne, pre- en aftershave.

 


 

Welke Scheerkom past bij mij?

Om een zeep op te kloppen heb je natuurlijk ook een scheerkom nodig. Het aanbod aan scheerkommen is erg groot. Op de vraag of het uitmaakt welke scheerkom je nodig hebt i het antwoord “ ja” . Niet alle zepen hebben dezelfde afmetingen en hebben dus ook niet dezelfde scheerkom nodig. Om zeker te weten dat je scheerzeep in de scheerkom past is het advies ze beide van hetzelfde merk kopen.

 


 

Top 10 Scheerzepen

Nu je alles weet over aluin, is het tijd om je eigen aluinblok of -stick uit te kiezen. Je weet nu wat aluin is, wat de geschiedenis is, welke soorten er zijn en hoe je het moet gebruiken. Om je keuze nog wat makkelijker te maken, hebben we een lijstje van onze top 10 aluin voor je opgesteld:

 

 1. Proraso Scheerzeep - Green Eucalyptus & Menthol
 2. Phoenix Artisian Acc. Scheerzeep - Astra Planeta
 3. Taylor of Old Bond Street Scheerzeep Sandelwood in Wooden Bowl
 4. Proraso Scheerzeep - Red Sandalwood & Karite Butter
 5. Captain Fawcett Scheerzeep Scapicchio
 6. Abbate Y La Mantia Scheerzeep - Krokos
 7. Razorock Scheerzeep - xXx
 8. Proraso Scheerzeep - White Green Tea & Oatmeal
 9. Martin De Candre Scheerzeep - Fougère
 10. Saponificio Varesino Scheerzeep - 70th Anniversary

 


 

Veelgestelde vragen over Scheerzepen

Q: Heb ik per se een scheerkwast nodig?
A: Ja, om van de zeep een schuim te maken, heb je een scheerkwast nodig om de zeep op te kloppen.

Q: Hoe lang gaat een scheerzeep mee?
A: Hoe lang een scheerzeep mee gaat hangt natuurlijk af van de hoeveelheid scheerzeep. De meeste scheerzepen hebben een speciale formule waarbij je zeer weinig zeep nodig hebt om een goed schuim te creëren. Goede scheerzepen gaan zo’n 3 tot 4 maanden mee.

Q: Kan je een scheerzeep dagelijks gebruiken?
A: Ja een scheerzeep kun je elke dag gebruiken tijdens je standaard scheerritueel.