Terug
72 products
-25%
€19,90
€14,90
Terug
72 products

Scheerkwasten kopen

Een belangrijk instrument om jezelf optimaal te scheren is toch wel de scheerkwast. Met de beste scheerzeep en scheermesjes die je erbij moet gebruiken. Een scheerkwast bestaat uit een relatief kort handvat met een cluster haren hierin gelijmd.  

Een goede scheerkwast is dé tool voor mannen die zich natscheren. Het opkloppen van de scheercrème (liefst in een scheerkom) tot een rijk en luchtig schuim kan alleen met een goede scheerkwast. Eenmaal goed opgeklopt is scheren puur plezier. Tenminste, als je ook gebruik maakt van een echte safety razor natuurlijk.

De geschiedenis van de scheerkwast gaat heel ver terug. Helaas geldt dat niet voor de huis-tuin-en-keuken bussen scheerschuim en gel. Nadeel van deze goedkope producten? Ze bevatten veel te weinig oliën of vetten om je comfortabel en veilig te scheren. In combinatie met een wegwerp cartridge razor eigenlijk pure horror. 

 

Welke soorten scheerkwasten zijn er?

Scheerkwasten kopen. Ga niet over één nacht ijs want ze zijn er in vele soorten en maten. Elk met hun unieke eigenschappen en verschillende diktes. Het is dus zaak dat jij de passende scheerkwast bij je gezicht gebruikt. Zoals Rembrandt ook hoge eisen stelde aan zijn penselen. Wij leggen je uit welke soorten er zijn.

 

Scheerkwasten van dassenhaar

Scheerkwasten van dassenhaar? Jup, en die bestaan al heel erg lang. Voordat je denkt dat er alleen synthetische scheerkwasten in badkamers bestaan. Deze traditionele scheerkwasten met dassenhaar zijn vandaag de dag nog steeds populair bij de liefhebbers van natscheren.   

Een scheerkwast van dassenhaar is zacht en absorbeert gemakkelijk water waardoor je simpel een rijk scheerschuim opklopt. De kwaliteit van het dassenhaar hangt af of de haren van de nek, rug of de buik gebruikt wordt. De zachtste haren zijn afkomstig van de nek en rug van de das. Deze zijn dan ook van de hoogste kwaliteit. De haren van de buik zijn iets steviger en dikker. Ook goed van kwaliteit maar vriendelijker in prijs.

 

Scheerkwasten van varkenshaar

Scheerkwasten met varkenshaar zijn onder andere geproduceerd van de haren van het varken en direct herkenbaar aan de witte of gelige borstelharen. Hoewel een scheerkwast van varkenshaar type een prima keuze is, kent het gebruik van een scheerkwast met deze haarsoort ook nadelen.

 • Een scheerkwast met varkenshaar heeft meerdere scheerbeurten nodig voordat de haren goed absorberen. Daarom zullen de eerste scheersessies iets ruwer en grover aanvoelen.
 • Varkensharen verouderen minder goed dan alle andere kwasten van haar en zullen de uiteinden van de haarvezels eerder gaan splijten dan de overige haarsoorten.

 

Een scheerkwast met varkenshaar droogt daarentegen wel sneller dan andere soorten scheerkwasten. Dit maakt ‘m perfect geschikt om mee op reis te nemen. Ook zijn scheerkwasten voorzien van varkenshaar vaak voordeliger dan de overige haarsoorten én synthetische scheerkwasten. Een scheerkwast van varkenshaar is daarmee dus ideaal voor de beginnende natscheerder! 

 

Synthetische scheerkwasten

De versie die je vaak op de plank ziet staan is de synthetische scheerkwast. Vroeger was dit type scheerkwast gemaakt van nylon. Tegenwoordig hebben de meeste merken geïnvesteerd in betere ontwerpen en materialen, waardoor de kwaliteit van deze scheerkwasten flink is toegenomen.

Synthetische haren bieden een goede uitkomst wanneer je allergisch bent of bijvoorbeeld bezwaren hebt tegen scheerkwasten voorzien van dierlijk materiaal. Gelukkig zijn de synthetische haren inmiddels net zo goed als scheerkwasten met dassenhaar. Ook zijn ze meestal zo zacht.

 

Wat is de beste scheerkwast?

Dit is voor iedereen persoonlijk. Zelf kennen wij een grote diversiteit aan liefhebbers die een dassenhaar scheerkwast kopen omdat dit voor hen het fijnst werkt. Maar zo’n grote schare fans loopt ook warm voor zowel de varkens- als de paardenhaar variant.   

Nu merken wij echter wel dat de synthetische scheerkwast in opkomst is. De kwaliteit is inmiddels dusdanig goed dat het verschil tussen een scheerkwast met dassenhaar of het fiber nihil is. Wanneer je dus het beste met dieren voor hebt zou je juist voor de fiber variant moeten gaan.

 

Welk soort haar op een scheerkwast is het beste?

Ook dit is heel persoonlijk. Wat vind je zelf het meest comfortabel. Een scheerkwast kopen met hedendaagse fiber krijgt wel steeds meer onze voorkeur. Ze doen niet onder voor de dierlijke varianten en de synthetische haren gaan erg lang mee omdat ze minder kwetsbaar zijn.

 

Hoe gebruik je een scheerkwast?

Een scheerkwast kun je het beste eerst even voorverwarmen. Dus in een scheerkom met warm water leggen zodat het water alvast goed in de haren kan trekken. Hierdoor kun je de scheerzeep namelijk sneller en makkelijker opkloppen tot een rijk schuim.

Mocht je een nieuwe scheerkwast met dierlijk haar gekocht hebben dan raden wij jou aan deze eerst met zeep te wassen zodat alle natuurlijke vetten van de haren verwijderd zijn. Wel zo fris.

 

Scheerkwasten onderhouden

Dat is een heel simpel klusje:

 1. Spoel de scheerkwast uit met lauwwarm water
 2. Laat de scheerkwast ongeveer een minuut in warm water weken
 3. Knijpt het overtollig water er voorzichtig uit
 4. Veeg met de scheerkwast over een doek om overtollig water te verwijderen
 5. Hang de scheerkwast ondersteboven in de daarvoor bestemde scheerkwasthouder

 

Ga nooit de kwast reinigen met chemische goedjes. Hierdoor kun je de haren én de lijm aantasten waardoor de haren uit de houder loskomen. Ook nooit te heet water gebruiken. Kan ten koste van de lijm gaan én de houder kan barsten.

 

Hoe lang doe je met een scheerkwast?

Als je bovenstaande onderhoud in acht neemt kun je heel lang met een goede scheerkwast doen. Tien tot vijftien jaar zijn zeker geen uitzonderingen. Mits je voor een duurzame en goede kwaliteit gaat. De instappertjes van de Etos of de Kruidvat zijn natuurlijk een heel ander verhaal.

 

Tips om een scheerkwast lang goed te houden

Om zo lang mogelijk plezier van je scheerkwast te hebben draait alles om onderhoud én de omgang met het scheerinstrument.

 1. Voordat je gaat scheren maak je de scheerkwast nat met lauwwarm water. Nooit met heet water want dat gaat ten koste van de lijm die de haren aan de houder bindt. Daarnaast kan de houder door de hitte kapot springen (!)
 2. Breng al draaiend je scheerzeep op de kwast aan. Dus niet de kwast met kracht in de zeep drukken. Hierdoor kunnen de haren afbreken
 3. Breng het scheerschuim ook voorzichtig draaiend op de huid aan. Niet gaan drukken want dan krijgt de scheerkwast het kapsel van Ed Sheeran 
 4. Na het gebruik van de scheerkwast afspoelen met lauw water en voorzichtig uitknijpen. Daarna altijd op z’n kop in de scheerkwasthouder

 

Waar koop ik een scheerkwast?

Kijk, scheerkwasten kun je bij wijze van spreken bij elk tankstation aanschaffen. Wil je echter een ruime keuze hebben in kwalitatieve instrumenten kun je het beste scheerkwasten kopen in een specialty store. Daar vind je een ruime keuze in de beste scheerkwasten.

En mocht je vragen hebben over de functionaliteit, kun je altijd eerst informeren. Uiteraard heten wij jou van harte welkom!

Wij adviseren je naast de aankoop van een goede scheerkwast ook graag over de verschillen tussen scheerzeep, crème, olie, gel & schuim. Net zo belangrijk!

 

Waar op letten bij de aankoop van een scheerkwast?

Zorg in ieder geval dat je naast een goede scheerkwast ook een scheerkwast houder aanschaft. Met dit instrument kun je de kwast ondersteboven hangen waardoor de haren sneller drogen en de zeepresten plus het water niet in (de lijm van) de houder trekt.

Uiteraard kun je het zelf zo gek maken als je wilt. Van porseleinen houders tot en met chique edelstaal. Koop een scheerkwast die het beste bij jouw huid en jouw portemonnee past. Is je huid gevoelig? Dan zouden we niet snel kiezen voor de ruwe scheerkwast met varkenshaar.

 

Tot slot

Een scheerkwast kopen? Voor de beginnende scheerder tot en met de pro’s is de scheerkwast een onmisbaar attribuut, naast een goede scheerzeep en het beste scheermes. En dan bedoelen we natuurlijk de safety razor met de double edge blades aan boord. Of, voor de die hard shaving mannen die een heuse shavette gebruiken.

Met de juiste scheerset kun jij jezelf optimaal verzorgen. En daar gaat het om. Gelukkig is er een ruime keuze in fijne scheerkwasten. Ook veganistische versies waarmee je niet meer om het dierenwelzijn hoeft in te zitten.