Terug
113 products
Terug
113 products

Wat is een safety razor?

De naam zegt het eigenlijk al, de safety razor is een scheermes die je beschermt tegen het snijden tijdens het scheren. Voordat de safety razor op de markt kwam schoren we ons met een straight razor, een vlijmscherp, open mes. De veiligheid was met het scheren niet altijd gegarandeerd en zelfs de geoefende hand kon nog wel eens mis scheren en zo wondjes of sneetjes veroorzaken. Daarnaast was de aanschaf van dit mes erg duur en had het mes het nodige onderhoud nodig. Dit maakte de straight razor veelal alleen geschikt voor de barbier.

Het veiligheidsscheermes, oftewel safety razor, zorgde met zijn ontwerp ervoor dat de kans op scheerwondjes en sneetjes flink werd terug gebracht. Daardoor was het scheermes gemakkelijker in gebruik en beschikbaar voor elke man. Het mes in de razor en later de verwisselbare scheermesjes waren afgedekt en je kon de razor heel makkelijk in een hoek op de huid leggen, zodat je altijd met de juiste hoek de haartjes af kan scheren. Gillette maakte het mogelijk dat slijpen van het mes niet meer nodig was en door de massa productie van double edge blades was het hebben van een eigen scheermes een betaalbare zaak geworden.

 

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een safety razor?

Er zitten verschillende voordelen aan het gebruik van een safety razor. Een safety razor beschermt de huid tegen scheerwondjes en is mild voor de huid. Dit maakt het erg geschikt voor de gevoelige huid. Ook zijn safety razors makkelijk in gebruik. Daarnaast heeft een safety razor verwisselbare mesjes en een mes heeft twee scheer zijden. En tot slot, en niet geheel onbelangrijk, een safety razor is goedkoop in gebruik.

 

Hoe bepaal ik welk type safety razor het meest geschikt is voor mijn baardgroei?

Safety razors zijn er in verschillende types en varianten, afgestemd op een persoonlijke voorkeur maar ook op de baardgroei en scheerwijze. Hoe weet je nou welk type je aan moet schaffen? Om deze vraag te beantwoorden moet je eerst in kaart brengen hoe jouw baardgroei er uit ziet. Heb je milde baardgroei, normale baardgroei, een volle baardgroei of een meerdaagse baard? Voor elk type baardgroei is een andere kam aan te raden. Hieronder leggen we je het verschil tussen de soorten uit.

 

Wat voor soorten safety razors zijn er verkrijgbaar?

Om de safety razors goed te kunnen opdelen en de verschillen goed in kaart te brengen hebben we de Safety Razors opgedeeld op basis van het type kam en het type sluiting.

De kam is het bovenste gedeelte van de safety razor en hier komt het mes op te liggen. De ruimte tussen de kam en het mes bepaald hoeveel haar er kan worden afgevoerd, en dus voor welk type baard de safety razor geschikt is. Hoe meer ruimte tussen de kam en het mes, hoe meer haar er afgevoerd kan worden en hoe geschikter hij is om een vollere baard af te scheren. Het nadeel van grotere ruimte is dat het mes ook meer bloot komt te liggen en de kans op scheerwondjes bij het verkeerd gebruikt toe neemt. Kammen komen er in vast vorm of in verstelbare vorm, we kunnen deze dan ook onderverdelen in de volgende vormen: de gesloten kam, de open kam, de verstelbare kam en de semi-verstelbare kam. Sluitingen komen voor in twee varianten: schroefsluitingen en vlindersluitingen.

 

Gesloten kam

De gesloten kam is één van de meest voorkomende safety razors in Nederland, dit mes is uitermate geschikt voor mannen met een milde tot normale baardgroei. De kam is prima in staat de baardharen af te voeren en het mes wordt goed beschermd door de kam waardoor hij zeer mild in gebruik is. Perfect voor de beginnende scheerder. Een top met met een gesloten kam is de Muhle R89.

 

Open kam

De open kam is meer geschikt voor de zwaardere baardgroei en je vindt dit type kam dan ook vaker op messen van Zuid-Europese makelij. De DEB liggen wat meer open in de kam en de kam heeft grovere openingen waardoor het mes in staat is om meer haar af te voeren, ideaal voor de meerdaagse baarden en voor zwaardere baardgroei. Dit type mes is ook prima geschikt voor de beginnende scheerder, maar dan wel met een flinke baard. De Fatip Nichelato Grande is een prachtig mes met een gesloten kam.

 

Verstelbare kam

Slechts enkele merken beheersen deze specialiteit en een ideale scheermes als je van beide type kammen gebruik wilt maken. Met de verstelbare safety razor kun je spelen met de opening tussen de kam en het mes. Hierdoor ben je beter in staat om de perfecte opening te vinden voor jouw baardgroei en kun je hem verder open zetten mocht je een aantal dagen niet geschoren hebben. Vaak zijn deze messen via het handvat te verstellen en kan deze traploos in de gewenste stand worden gezet. Deze verstelbare messen worden vaak verkocht aan ervaren gebruikers van een safety razor om de 'perfecte scheerervaring' te beleven. De koning van de verstelbare safety razor is eigenlijk maar 1 en dat is de Merkur Futur.

 

Semi-verstelbare kam

De semi-verstelbare kam verdient in dit artikel ook nog even credits, een uitvinding die door de jongens van Rockwell tot een groot succes is gemaakt. Bij dit type scheermes kun je verschillende kammen krijgen welke op het handvat gemonteerd kunnen worden, hiermee kun je de ideale set-up creëren. Mooi voorbeeld van de verstelbare Razor is de Rockwell 6C.

 

Slant razor

De slant razor is een speciaal geval in deze reeks van kammen, want dit is een combinatie van kam type en razor type. De kam op dit type razor staat in een hoek op de razor gemonteerd.Hierdoor worden de haren makkelijker afgeschoren. Dat maakt maakt dit type razor meer geschikt voor vollere baarden. Je kunt het vergelijken met het snijden met een keukenmes, het snijzijde van het mes loopt schuin om optimaal met het mes te kunnen snijden. Hetzelfde geldt voor de slant razor. Vaak komt dit type razor met een gesloten Kam, omdat de scheerwijze al zorgt voor een betere afvoer bij het scheren van zwaardere baardgroei. Een prachtige slant razor is die van RazorRock German 37.

 

Moet ik kiezen voor een schroefsluiting of vlindersluiting?

De keuze voor een schroefsluiting of een vlindersluiting hangt volledig af van je persoonlijke voorkeur.

Bijna elk type safety razor uitgerust met een schroefsluiting om de mesjes te vervangen. Een schroefsluiting werkt eenvoudig; je draait via de bovenzijde of via de onderzijde de delen los en kunt zodoende het mesjes vervangen.

Sommige safety razors zijn uitgerust met een vlindersluiting. Een prachtig stukje techniek welke door een draai aan het handvat de bovenzijde van het mes laat open klappen als een vlinder. Hierdoor kun je het oude mesje uit de kam pakken en een nieuw mesje plaatsen. De vlindersluiting is iets gevoeliger voor mankementen, maar een prachtig stukje techniek welke niet in jouw collectie mag ontbreken. De crème de la crème van de vlindersluitingen is op dit moment de Rockwell Model T.

 

Wat verklaart het verschil in prijs tussen de safety razors?

De prijzen van de safety razors lopen nogal uiteen. Zo kan je al een safety razor voor minder dan €10 aanschaffen, maar zijn er ook safety razors te koop die €200 euro kosten. Het verschil in kosten komt met name door de materialen en de afwerking. Wij raden aan om niet gelijk de allerduurste safety razor aan te schaffen, maar ook niet de goedkoopste. Voorbeelden van middenklasse merken zijn: The Bluebeards Revenge, Muhle en Rockwell Razors. Voorbeelden van merken in de hogere prijsklasse zijn Feather en RazoRock.

Wil jij een safety razor kopen, maar heb je behoefte aan wat extra informatie? Lees dan alle ins en outs op onze Alles over de Safety Razor pagina.