Shavette

Shavette

De shavette, ook wel ‘barbermes’, kan iedere man de perfecte scheerbeurt geven, mits je de... Lees meer

De shavette, ook wel ‘barbermes’, kan iedere man de perfecte scheerbeurt geven, mits je de techniek wil leren. Een shavette is geen wegwerp scheermesje of... Lees meer

Ons advies: Doers of London Shave Cream

Shavette

De shavette, ook wel ‘barbermes’, kan iedere man de perfecte scheerbeurt geven, mits je de techniek wil leren. Een shavette is geen wegwerp scheermesje of een scheermes die je bij de plaatselijke drogisterij kunt kopen. Wat de shavette wel is, is een klassiek, luxueus écht scheermes. Het is ook geen wonder dat de shavette de publiekslieveling is onder de kenners en barbers.

Wat is een shavette?

De shavette is door het merk Dovo op de markt gebracht. Toen heette het mes nog een “replaceable straight razor”. Dit houdt dus in dat de shavette tot de open scheermessen met verwisselbare scheermesjes behoren. Merk je dat je mesje bot wordt? Geen probleem, dan is het mesje gemakkelijk te vervangen.

Shavettes worden ook wel barbermessen genoemd, omdat de meeste barbiers met dit open scheermes te werk gaan. Hiermee snijden ze de contouren van je baard maar ook van de bakkebaarden en haartjes in de nek strak weg. Daarnaast kunnen de mesjes na elke klant vervangen worden. Top voor de hygiëne.

Een shavette scheermes kun je ook uitstekend thuis gebruiken om jezelf op een enorm strakke en gladde manier te kunnen scheren. In tegenstelling tot het authentieke open scheermes hoef je een shavette barbermes niet te slijpen. Een shavette heeft een houder waar je single edge blades mesjes in laadt. Je kan ook double edge blades gebruiken door ze simpelweg door te breken en de helft te gebruiken. Dan heb je ook nog eens veel meer keus uit een grote collectie scheermesjes.

Door de verwisselbare scheermesjes ben je altijd voorzien van een optimale scherpte. Als je de juiste techniek aanleert wordt het geen probleem om jezelf net zo strak te scheren als bij de barbier. Met de minste kans op irritatie.

Hoe gebruik je een shavette?

Vouw het barbermes uit en je bent klaar om te scheren. Merk je dat je barbermes na enkele scheerbeurten bot wordt? Dan kan je zonder probleem het mesje verwisselen. Handig! Omdat je bij sommige messen je mes opnieuw moet slijpen, waardoor je bepaalde slijpproducten in huis moet halen. Dit zal bij een Shavette niet het geval zijn.

Een shavette is een serieus scheermes én vlijmscherp in gebruik. Het is dan ook aan te raden om het barbermes dichtgeklapt te houden als je het niet gebruikt. Dit om ongelukjes te voorkomen. Ook moet je een Shavette barbermes niet laten vallen, want dan kan er makkelijk een stukje uit het mesje breken. Dan moet je het mesje direct vervangen.

Om het jezelf helemaal gemakkelijk te maken, kun je bij ons ook een shavette kit kopen. Hier zit alles in wat je nodig hebt om jezelf net zo netjes te scheren als bij de barber.

Shavette scheerroutine:

Voordat je gaat scheren, was jij je gezicht met wat warm water, zodat de poriën zich openen en de baardharen overeind staan. Een hete douche is perfect. Daarna gebruik je het liefst authentieke scheerzeep. Maak bijvoorbeeld een keuze uit de door ons samengestelde top 10 beste scheerzepen.

Na het inzepen pak je de opengeklapte shavette tussen drie vingers vast en houd je deze in een stand van 30 graden op de huid. Je houdt het scheerblad horizontaal met de snede naar beneden gericht. De huid moet je wel wat strak houden met de hand om het optimale resultaat te bereiken.

Dan ga je met het scheerblad van boven naar beneden en snijd je met de haarrichting mee. Tussendoor spoel je het scheermes even schoon om zeepresten weg te spoelen. Zo ga je te werk totdat het gewenste resultaat is bereikt.

Nadat je klaar bent, spoel je je gezicht weer schoon en kun je eventueel nog een aftershave balsem gebruiken om de huid te kalmeren.

Welke soorten shavettes zijn er?

Er is een grote diversiteit aan shavettes op de markt. In onze webshop vindt je diverse soorten scheermessen om aan te schaffen. Zo heb je natuurlijk shavette sets om te gebruiken als beginner, zoals de shavette set van The Bluebeards Revenge.

Voor de hardcore shavette liefhebbers zijn de instappers natuurlijk passé. De liefhebbers kiezen vaak voor de wat duurdere shavettes. Prijzen variëren van krap 2 tientjes tot ruim over de €300,-. Neem bijvoorbeeld deze ultra chique Feather Shavette Artist Club SS. Japanse precisie. Gelukkig zijn de single of double edge scheermesjes bijzonder voordelig én zeer duurzaam!

Welke scheermiddelen gebruik je bij Shavettes?

Je huid zal natuurlijk blij met je zijn zodra je een goede producten gebruikt als het op scheren met een shavette aankomt. Zo raden wij aan om eerst de beste preshave in te zetten. Zoals de door ons samengestelde top 10 beste preshave.

Voordat je de scheerzeep gebruikt is het comfortabel om je huid eerst in te smeren met scheerolie. Met deze smeermiddelen gaat de shavette als een (barber)mes door de warme boter. Ook raden we je eventueel aan om een goede scheergel te gebruiken. Kies er 1 uit onze ruime collectie scheergel. Niet te verwarren met de scheergel die je bij de supermarkt haalt overigens. In die standaard bussen zitten veel te weinig vetten of oliën om je comfortabel en zonder irritatie te kunnen scheren.

Wat is het verschil tussen een shavette en een klassiek open scheermes?

Ze lijken ontzettend op elkaar. Maar er zit wel degelijk verschil tussen een shavette en het klassieke open scheermes, ook wel straight razor. Groot verschil zit ‘m in het feit dat een straight razor uit een vast mes bestaat. Dit mes moet je geregeld slijpen met een slijpsteen. Echte straight razors zijn dé hardcore scheermessen en ook wel wat duurder dan shavettes.

Ander grote verschil tussen deze vlijmscherpe messen is het feit dat een open mes minder agressief scheert dan een shavette. Het design en samenstelling van een open mes is dusdanig qua vormgeving dat het zachter over de huid glijdt.

Het scheren met een klassiek open mes vergt uiteraard ook de juiste techniek zodat je geen scheerwondjes oploopt maar door de specifieke vormgeving van het mes zelf, scheert het iets verdraagzamer dan een shavette.

Het nadeel van een open scheermes kan zijn dat je het op een bepaalde manier moet slijpen terwijl je na 7 tot 8 scheerbeurten een shavette van een gloednieuw mesje voorziet. Er bestaat een grote diversiteit aan scheermesjes waar je mee kunt experimenteren om zo jouw beste combinatie te vinden.

Voordelen van een shavette

  • Een shavette en bijbehorende mesjes zijn goedkoper in aanschaf
  • Je barbermes blijft tot wel 7 tot 10 scheerbeurten goed scherp
  • Je hoeft geen slijpinstrumenten aan te schaffen
  • Omdat je je mesje vaak vervangt hoef je de shavette niet grondig schoon te maken
Blog

Tips en tricks.