Terug
128 products
Terug
128 products

Safety Razor

De naam zegt het eigenlijk al, de Safety Razor is een scheermes die je beschermt tegen het snijden tijdens het scheren. Voordat de Safety Razor op de markt kwam schoren we ons met een Straight Razor, een vlijmscherp open mes. De veiligheid was met het scheren niet altijd gegarandeerd en zelfs de geoefende hand kon nog wel eens mis scheren en zo wondjes of sneeën veroorzaken. Daarnaast was de aanschaf duur en had het mes de nodige onderhoud nodig, dit maakte de straight razor veelal alleen geschikt voor de barbier.

Het Veiligheidsscheermes zorgde met zijn ontwerp ervoor dat de kans op scheerwondjes en sneeën flink werd terug gebracht en daardoor was het mes gemakkelijker in gebruik en beschikbaar voor elke man. Het mes in de Razor en later de verwisselbare mesjes waren afgedekt en je kon de Razor heel makkelijk in een hoek op de huid leggen zodat je altijd met de juiste hoek de haartjes af kan scheren. Gillette maakte het mogelijk dat slijpen van het mes niet meer nodig was en door de massa productie van Double Edge Blades was het hebben van een eigen scheermes een betaalbare zaak geworden.

Eigenschappen van een Safety Razor:

  • Beschermt de huid tegen scheerwondjes
  • Mild voor de huid
  • Makkelijk in gebruik
  • Vanaf begin 20e eeuw met verwisselbare mesjes
  • 1 mes met twee scheerzijden
  • Goedkoop in gebruik

Verschillende typen Safety Razors

Safety Razors zijn er in verschillende types en smaken, afgestemd op een persoonlijke voorkeur maar ook op de baardgroei en scheerwijze. Om de Safety Razors goed te kunnen opdelen en de verschillen goed in kaart te brengen hebben we de Safety Razors opgedeeld op basis van het type kam en het type sluiting.

Type Kam

De kam is het bovenste gedeelte van de Safety Razor en hier komt het mes op te liggen, door verschillende types kammen toe te passen kunnen we spelen met de ruimte tussen het mes en deze kam. Hierdoor kan de kam meer/minder haar afvoeren en is hij geschikter om een vollere baard af te scheren. Het nadeel van grotere ruimte is dat het mes ook meer bloot komt te liggen en de kans op scheerwondjes bij het verkeerd gebruikt vergroot. Kammen komen er in vast vorm of in verstelbare vorm, we kunnen deze dan ook onder verdelen in de volgende vormen

Gesloten kam

De gesloten kam is één van de meest voorkomende Safety Razors in Nederland, dit mes is uitermate geschikt voor mannen met een milde tot normale baardgroei. De kam is prima in staat de baardharen af te voeren en het mes wordt goed beschermd door de kam waardoor hij zeer mild in gebruik is. Perfect voor de beginnende scheerder. Een top met met een gesloten kam is de Muhle R89.

Open kam

De open kam is meer geschikt voor de zwaardere baardgroei en je vind deze type kam dan ook vaker op messen van Zuid-Europese makelij. De DEB liggen wat meer open in de kam en de kam heeft grovere openingen waardoor het mes in staat is om meer haar af te voeren, ideaal voor de meerdaagse baarden en voor zwaardere baardgroei. Dit type mes is ook prima geschikt voor de beginnende scheerder, maar dan wel met een flinke baard. De Fatip Nichelato Grande is een prachtig mes met een gesloten kam.

Verstelbare kam

Maar een paar merken beheersen deze specialiteit en een ideale Razor als je van beide type kammen gebruik wilt maken. Met de verstelbare Safety Razor kun je spelen met de opening tussen de kam en het mes. Hierdoor ben je beter in staat om de perfecte opening te vinden voor jouw baardgroei en kun je hem verder open zetten mocht je een aantal dagen niet geschoren hebben. Vaak zijn deze messen via het handvat te verstellen en kan deze traploos in de gewenste stand worden gezet. Deze verstelbare messen worden vaak verkocht aan ervaren gebruikers van een Safety Razor om de 'perfecte scheerervaring' te beleven. De koning van de verstelbare Safety Razor is eigenlijk maar 1 en dat is de Merkur Futur.

De Semi-verstelbare kam verdient in dit artikel ook nog even credits, een uitvinding die door de jongens van Rockwell tot een groot succes is gemaakt. Bij dit type Razor kun je verschillende kammen krijgen welke op het handvat gemonteerd kunnen worden, hiermee kun je de ideale set-up creëren. Mooi voorbeeld van de verstelbare Razor is de Rockwell 6C.

Slant Razor

De Slant Razor is een speciaal geval in deze reeks van kammen, want dit is een combinatie van kam type en Razor type. De kam op dit type Razor staat in een hoek op de Razor gemonteerd, oftewel schuin hierdoor worden de haren makkelijker afgeschoren en dit maakt dit type Razor meer geschikt voor vollere baarden. Je kunt het vergelijken met het snijden met een keukenmes, het snijzijde van het mes loopt schuin om optimaal met het mes te kunnen snijden. Hetzelfde geldt voor de Slant Razor. Vaak komt dit type Razor met een Gesloten Kam, omdat de scheerwijze al zorgt voor een betere afvoer bij het scheren van zwaardere baardgroei. Een prachtige Slant Razor is die van RazorRock German 37.

Vlindersluiting

Het type kam waarmee de Safety Razor is uitgerust heeft invloed op de scheereigenschappen van de Razor. Eigenlijk wordt elk type Safety Razor uitgerust met een schroefsluiting om de mesjes te vervangen, je draait dan de bovenzijde of via de onderzijde de delen los en kunt zodoende het mesjes vervangen. Op één uitzondering na, de vlindersluiting; Een prachtig stukje techniek welke door een draai aan het handvat de bovenzijde van het mes laat open klappen als een vlinder. Hierdoor kun je het oude mesje uit de kam pakken en een nieuw mesje plaatsen. De vlindersluiting is iets gevoeliger voor mankementen, maar een prachtig stukje techniek welke niet in jouw collectie mag ontbreken. De crème de la crème van de vlindersluitingen is op dit moment de Rockwell Model T

 

Meer weten over de Safety Razor en alle in- en -outs, lees verder op onze Alles over de Safety Razor - pagina.