Een chinstrap baard stijlen: zo doe je dat

Een chinstrap baard stijlen: zo doe je dat

De chinstrap baard is een tijdloze, klassieke baard. De chinstrap was vooral in de 18e en 19e eeuw ontzettend populair maar vindt tegenwoordig ook steeds meer zijn weg terug in het hedendaagse straatbeeld. Zo is de chinstrap onder andere te vinden op de kin van zevenvoudig F1 oud-wereldkampioen Lewis Hamilton en Engelse raplegende Stormzy. Vandaag is het tijd om in te gaan op de look van de chinstrap baard en de manier waarop ook jij deze kan krijgen. Gaan we dan.


Hoe ziet een chinstrap baard eruit?

Voordat we gaan beginnen met het stappenplan, is het natuurlijk wel even fijn om te weten hoe een chinstrap baard er nou precies uit ziet. De klassieke kinbaard (zoals de chinstrap beard ook wel bekend staat) kenmerkt zich van oudsher als een duidelijke rand rond de kaaklijn zonder snor. De baard begint bij de bakkebaarden en loopt klakkeloos over in de baardharen. Ook is het belangrijk dat er haar groeit op de hele kaak en kin, aan beide kanten van je gezicht.


Veel mannen laten tegenwoordig wel hun snor staan bij de chinstrap, waardoor dit meer de ‘hedendaagse chinstrap’ is. Mocht je voor de echte klassieker willen gaan, dan moet de snor er toch echt aan geloven.


De chinstrap baard is ideaal voor mannen met een ovaal gezicht een een goede kaaklijn. Je chinstrap zal je vormen op een goede manier benadrukken. Maar ook als je geen sterke kaaklijn hebt kun je de chinstrap gerust eens uitproberen! Want eerlijk is eerlijk, Lewis Hamilton heeft ook niet bepaald de breedste kaaklijn.


Stap 1: Laat je baard gelijkmatig uitgroeien

Deze stap spreekt eigenlijk voor zich en geldt voor alle baardtypes. Voor je een baard op een bepaalde manier kunt stylen, moet je hem natuurlijk eerst uit laten groeien. Zorg er bij een chinstrap baard voor dat je bakkebaarden zich samenvoegen bij je baardgrens zodat dit in elkaar overloopt. Laat je baard tot zo ongeveer 2 centimeter groeien. Dit is de ideale lengte om mee te werken.


Stap 2: Werk met de juiste baardstyling tools

Deze regel geldt praktisch gezien voor alles wat je doet in het leven; doe het met de juiste tools! Kies een trimmer die geschikt is voor baarden en kies vervolgens het juiste opzetstuk. Kinbaarden bevatten normaliter een lengte tussen stoppel en 10 mm in. Zorg er dus voor dat je hier het juiste opzetstuk voor gebruikt. Begin liever te lang dan te kort, want langer kan je altijd weer korter maken. Andersom natuurlijk niet.


Stap 3: Trim je baard

De voorbereiding is gedaan en het echte werk kan gaan beginnen! Trim je gehele baard op gelijke lengte en ga tegen de haargroei richting in. Let vooral op de symmetrie, je wil niet dat de ene kant langer is dan de ander. Gebruik daarom hetzelfde opzetstuk van je trimmer voor je gehele baard.


Stap 4: Geef je chinstrap vorm

Deze stap is nogal belangrijk want het zal de vorm van je chinstrap baard bepalen. Pak er voor de zekerheid een voorbeeldfoto bij, zodat je zeker weet dat je niet per ongeluk iets weghaalt wat eigenlijk niet had gemoeten.


Focus je vooral op het kort maken of weghalen van je gezichtsbeharing wat niet op je kin zit. Dit zal het scheren van dit gedeelte een stuk soepeler en makkelijker maken. Vervolgens ga je de baard op je kin vormgeven door middel van langzame bewegingen vanaf de haarlijn. Begin het liefst met een dikke streep. Op die manier kun je stap voor stap bekijken wanneer jij je chinstrap dik of dun genoeg vindt. Ook bij deze stap geldt: houd de symmetrie in de gaten. Check na elke beweging of de symmetrie nog klopt.


Stap 5: Scheer de rest van je gezicht

Het ziet er nu nog wat gek uit. De chinstrap staat, maar de rest van je gezicht bevat ook nog kort getrimde haren. Tijd om te scheren dus! Je ziet als het goed is duidelijk het verschil tussen de chinstrap en het overige gedeelte. Scheer het overige gedeelte weg met behulp van de juiste scheeraccessoires. Een goed scherp scheermes zoals een safety razor is zeker aan te raden voor dit soort werk.


Breng eerst een scheerproduct aan als een scheerzeep, scheergel, transparante scheergel of scheercrème. Dit doe je met je handen of een goede scheerkwast. Dit zal je baardharen zachter maken waardoor je scheerbeurt en stuk comfortabeler wordt. Zorg er wel voor dat je dit product alleen aanbrengt op de haren die weg moeten. Je wil het niet riskeren dat je je pas gegroeide chinstrap baard in één haal verpest!


Stap 6: Je chinstrap baard onderhouden

De chinstrap baard is een specifieke baardstijl die je regelmatig bij zal moeten houden. Hoe vaak je je baard moet bijhouden (d.m.v. scheren en trimmen) hangt volledig af van jouw baardgroei. Gemiddeld gezien wordt het aangeraden om je chinstrap baard eens in de 2 à 3 dagen te onderhouden. Dit kan je goed doen met een baardschaar en een baardschort.


Ook moet je, net als alle andere baardstijlen, je chinstrap baard goed verzorgen. Doe dit met een verzorgende baardolie en baardborstel. Ook is het aan te raden om je baard te wassen met een speciale baardshampoo en baardconditioner. Wij raden het af om je baard te wassen met een reguliere shampoo, omdat dit simpelweg niet gemaakt is voor de structuur van je baardharen.



Wij hopen dat dit stappenplan jou dichterbij jouw ideale baard brengt. Mocht je nou toch nog vragen hebben, neem dan gerust even contact met ons op. Je weet ons te vinden!