De beste natuurlijke shampoos voor mannen

De beste natuurlijke shampoos voor mannen

Steeds meer mensen stappen over op natuurlijke producten. We zijn ons steeds bewuster van alle schadelijke stoffen in verschillende verzorgingsproducten, en zo ook in shampoo. Een natuurlijke shampoo is een shampoo zonder troep, zonder chemicaliën; een shampoo gecreëerd door moedertje natuur. Mocht jij je nou nog niet zo verdiept hebben in de ins and outs van een natuurlijke shampoo, dan ben je nu op de juiste plek. Tijd voor wat verdieping.

Wat is een natuurlijke shampoo?

Met een natuurlijke shampoo kun je, net als een reguliere shampoo, vuil en vet uit je haar wassen. Die reguliere shampoos bevatten echter chemische stoffen als sulfaten, parabenen, siliconen en ga zo nog maar even door. Die mooie rijke schuimlaag in je shampoo wordt vaak veroorzaakt door deze stoffen. Ook zorgen deze stofjes ervoor dat je een bepaalde laag over je haar krijgt waardoor het gaat glanzen. Nu horen we je denken “mooi toch?”, maar nee. Op de lange termijn zorgen deze stoffen er juist voor dat je haar zal uitdrogen.

Een natuurlijke shampoo heeft hetzelfde doel: je haar reinigen. Maar dan niet met agressieve ingrediënten. Je haar zal op een milde wijze gereinigd worden, maar je zal niet die rijke schuimlaag terugzien in de shampoo. Wel wordt je haar intens gevoed en verzorgd. Op de lange termijn mag je dus gezonder haar verwachten, een gezondere hoofdhuid en vaak ook meer haargroei. Laat dat chemische schuimlaagje maar lekker achterwege dus.

Er bestaat niet één soort natuurlijke shampoo. De functie kan namelijk, net als een normale shampoo, wisselend zijn. Zo heb je een natuurlijke shampoo bar (het milieu zal blij met je zijn), een natuurlijke anti roos shampoo, een natuurlijke haaruitval shampoo, etc. Dus naast heel lief zijn voor je haar, hebben ze gelukkig ook nog andere positieve functies.

Welke ingrediënten je moet vermijden?

We hadden het net al even over alle wolven in schaapskleren: de chemische stoffen. Tijd om even een rijtje op te noemen die je vanaf nu wil gaan vermijden in je shampoo.

Siliconen

De ultieme verrader. Op de korte termijn zorgen siliconen er namelijk voor dat je haar mooi zal glanzen en het lekker doorkambaar is. Het verraderlijke hieraan is dat je haar er dus gezond uit zal zien, maar het niet is. Siliconen zullen zich opstapelen in je haar doordat het moeilijk uit te wassen is. Het resultaat? Futloos haar die geen voedingsstoffen meer op kan nemen.

Siliconen staan niet vaak in de ingrediëntenlijst genoemd als ‘siliconen’. Ze staan vaak genoemd met woorden die eindigen op -cone, -conol of -siloxane. Dan weet je wat je moet vermijden.

Sulfaten

Sulfaten zullen je haar op een agressieve manier reinigen, waardoor niet alleen vuil wordt verwijderd, maar ook natuurlijke vetten. Je snapt het al, op de lange termijn wordt je haar droog. Ook heb je voor sulfaten palmolie nodig, en daar wordt het milieu niet bepaald blij van.

Let bij sulfaten op afkortingen als SLS, ALES en -sulfosuccinate.

Parabenen

Parabenen hebben één functie in shampoos, en dat is dat ze hierdoor langer houdbaar blijven. Veel mensen hebben een lichte allergische reactie op parabenen en daardoor is dit ingrediënt veel in opspraak geweest. Gewoon vermijden dus.

Alcohol

Alcohol kan je haar flink uitdrogen en daarnaast ook nog eens pluizig haar veroorzaken. Het wordt vaak als ingrediënt toegevoegd zodat het de droogtijd van je haar kan verkorten.

Niet alle ingrediënten met alcohol zijn slecht, maar degene die je wil vermijden zijn deze: alcohol denat, SD alcohol, ethanol, isopropyl en porpanol alcohol.

Parfum

Je snapt het vast al, parfum zorgt ervoor dat je shampoo lekker ruikt. Parfum is niet per definitie schadelijk, maar het kan flink wat irritatie of zelfs allergieën oproepen. Zeker wanneer je een gevoelige hoofdhuid hebt, wil je parfum in je shampoo vermijden.

Vermijd simpelweg alle ingrediënten met ‘fragrance’, en aparte toegevoegde geurstoffen als citronellol, geraniol, hexyl cinnamal, limonene, linalool of lysmeral.

Minerale oliën

Minerale oliën zorgen ervoor dat er een laagje over je haar wordt gelegd. Op die manier houdt je haar vocht vast. Het vervelende hieraan is dat dit laagje op kan bouwen en moeilijk uit je haar te wassen is. Het resultaat hiervan is dus futloos haar doordat je haar geen gezonde voedingsstoffen meer op kan nemen.

Let op de ingrediënten paraffinum liquidum en petroleum.

Wat zijn de voordelen van een natuurlijke shampoo?

Een natuurlijke shampoo zal andere voordelen hebben dan een reguliere shampoo. Hieronder staan er enkele opgesomd.

  1. Je hoofdhuid zal worden gevoed in plaats van uitgedroogd
  2. De natuurlijke oliën zullen niet uit je haar worden gestript
  3. Je haar zal langzamerhand sterker en gezonder worden
  4. Elke wasbeurt zullen je haar en hoofdhuid intens worden gevoed met gezonde ingrediënten
  5. Je haar zal op een wilde wijze worden gereinigd van vuil en overtollig vet
  6. Een natuurlijke shampoo is niet alleen gezonder voor jou, maar ook een stuk beter voor het milieu
  7. Irritaties, allergische reacties of jeuk zullen verleden tijd zijn
  8. Op de lange termijn zal je haar geen roos meer krijgen doordat je hoofdhuid gezond is gemaakt
  9. Je haar zal minder snel vet worden
  10. Je haar zal op de lange duur gezonder, glanzender en voller worden

Overstappen naar een natuurlijke shampoo

En dan nu het lastige punt, het punt waardoor sommige mensen weer afhaken. Je moet namelijk eventjes geduld hebben om over te stappen naar een natuurlijke shampoo. Je shampoo zal niet reageren als een chemische shampoo. Doordat je weinig schuim krijgt pak je vaak 3x zo veel shampoo en dit is helemaal niet nodig. De shampoo doet z’n werk wel, je ziet het alleen even wat minder goed.

Ook moet je snappen dat je haar en hoofdhuid bezig is met een ware detox. Daardoor is het mogelijk dat je haar wat droger aan zal voelen of dat je roos krijgt. Maar geloof ons nou: zet eventjes door. Je hoofdhuid en haar worden weer gezond des te langer je het vertrouwen blijft houden in je natuurlijke shampoo. In the end heb jij geen chemische shit in je haar en je hoofdhuid krijgt weer de kans om die superfood smoothie in je shampoo naar binnen te slurpen.

Tips om de overstap naar natuurlijke shampoo makkelijker te maken

Om jou extra vertrouwen te geven in de overstap van reguliere shampoo naar natuurlijke shampoo, hebben we wat tips voor je.

  1. Mix je oude shampoo met je natuurlijke shampoo. Op deze manier gaat de transitie wat geleidelijker waardoor je minder kans hebt op gekke bijwerkingen als roos of een droge coupe
  2. Spoel je haar eerst 2x lang uit als je gewend bent. Doordat je geen schuim ziet is het mogelijk dat je niet alle shampoo uit je haar hebt gewassen, dus ga even langer door met uitspoelen!
  3. Borstel je haar dagelijks door. Op die manier verspreid je de natuurlijke oliën van je haar waardoor je haar meer de kans krijgt om de gezonde ingrediënten uit een natuurlijke shampoo op te nemen
  4. Begin ook met het gebruik van een natuurlijke conditioner, zo conditioneer jij je haar met voedende ingrediënten

Onze favoriete natuurlijke shampoos

Uiteraard hebben wij flink wat natuurlijke shampoos in huis! Wat de beste natuurlijke shampoo is, hangt af van jouw eigen voorkeuren. De ene man wil een vegan shampoo en de ander weer een natuurlijke anti-haaruitval shampoo. Kijk dus vooral naar je eigen voorkeuren.

Maar, zoals je van ons gewend bent, hebben wij natuurlijk ook onze eigen favorieten. En hoe lullig zou het zijn als we die niet met jou zouden delen?

1. Hanz de Fuko Natural Shampoo

Gemaakt van pure plantenextracten met meer dan 10 aminozuren. Deze organic shampoo zorgt ervoor dat je haar extreem gezond wordt met een gezonde, natuurlijke glans. Je haren zullen sterker, dikker en beter handelbaar worden.

2. Shear Revival Loom Shampoo

Deze voedende, zachte en hydraterende shampoo zal zorgen voor een gezonde hoofdhuid en gezonde haren. Je hoofdhuid wordt gekalmeerd terwijl je haarelasticiteit ondertussen wordt bevordert. Deze shampoo zal helpen om roos te voorkomen en beschadigd haar te herstellen.

3. Doers of London Shampoo

Deze biologische shampoo is samengesteld om je haar te versterken, een natuurlijke glans te geven en je hoofdhuid gezond te maken. Door natuurlijke shampoo zonder chemicaliën is geschikt voor alle haar-en-huidtypes.

Mocht je nou toch nog vragen hebben over het gebruik van natuurlijke shampoos, neem dan gerust even contact met ons op. Wij helpen jou graag met het vinden van de perfecte natuurlijke shampoo. Je weet ons te vinden!

Good luck my lads,

Je vrienden, The Alpha Men